Riise helt i 100

<p>John Arne Riise har vært i 100 siden første gang han dukket opp på landslaget. Lørdag blir han tredje mann med tresifret antall landskamper for Norge.</p>

LONDON HEATHROW, ENGLAND 20111109.John Arne Riise (t.v.) og landslagssjef Egil Olsen venter på spillerbussen på Heathrow onsdag. Lørdag spiller Norges fotballandslag for menn treningskamp mot Wales.Foto: Erlend Aas / Scanpix
  • 100% Sport
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

– Jeg gleder meg veldig, og det blir stort når kampen er i gang. Jeg har jobbet veldig hardt for dette, og har lagt ned utallige timer. Samtidig er jeg takknemlig for at jeg har fått sjansen , sier den alltid intense 31-åringen til NTB.

– Jeg har allerede begynt på talen jeg skal holde etter kampen. Jeg er vant til å snakke for folk, men jeg har lyst til at det skal være litt struktur over det jeg sier under middagen med gutta, lagledelsen og støtteapparatet.

Tanken om at han skal runde 100 landskamper, og ganske sikkert snart sette en landslagsrekord som blir vanskelig å slå, er ikke ny. Første gang han ytret den var i en lignende tale.

– Da jeg fikk min 50. kamp, sa jeg i talen at nå er jeg halvveis til 100. Jeg skjønte etter hvert at jeg kunne greie både 100 kamper og rekorden på 104 , sier han.

Med stil

Lørdag jubilerer han mot Wales, samme nasjon som Henning Berg rundet 100 kamper mot i 2004. Ingen av forgjengerne i 100-klubben markerte begivenheten med seier. Thorbjørn Svenssen måtte tåle 0-4 mot Danmark i 1961, mens det ble 0-0 mot waliserne i Bergs jubileumskamp.

– Jeg vil gjerne bidra til en god fotballkamp, og helst en seier, men i fotball vet du aldri. Vi har alle lyst til å avslutte året med stil, sier Riise, som etter John Carews forfall er nest mestscorende i Norges tropp (etter Morten Gamst Pedersen). Kanskje ordner han selv tidenes første norske mål med en 100-kampjubilant i laget.

– Som det ser ut nå, ligger det i kortene at jeg slår rekorden neste år. Da håper jeg det skjer i en hjemmekamp , sier Riise.

Lørdag starter han som norsk venstreback for 75. gang. Han har startet som venstre kant 21 ganger (i 18 av sine 30 første kamper fra start, men bare 3 av de 66 siste). Bare i debuten startet han som indreløper. Han er byttet inn tre ganger, men har ikke startet på benken de ti siste årene.

Mangler sluttspill

Riise har opplevd svært mye i sitt fotballiv, men aldri spilt i et EM— eller VM-sluttspill. Samme år som han debuterte, i 2000, var han i Norges EM-tropp. Det ble tre kamper på benken, for øvrig siste gang Riise har vært ubenyttet reserve på landslaget. 11 år og seks mislykkede kvalifiseringer senere venter han fortsatt på sin første kamp i et EM- eller VM-sluttspill.

– Det eneste som mangler i min karriere er et sluttspill, og det sier seg selv at jeg veldig gjerne vil oppleve det. Det blir vanskeligere og vanskeligere å komme dit, men jeg håper vi kan greie det før jeg gir meg , sier Riise.

Han har hatt en begivenhetsrik landslagskarriere, med mange oppturer, men også motgang og dramatikk. Hans 7. landskamp var «tubakampen» i Helsingfors i august 2000, og etter det gikk det et år før han spilte sin neste landskamp. Ikke lenge etter gullklokkekampen i 2003 falt «slagene i Drammen» da kompisen John Carew gikk løs på Riise i spillerbussen.

Riise fikk mye respekt for måten han sto oppreist og møtte all kritikk etter den hendelsen, og han har alltid stilt opp for landslaget med full innsats.

Det har han planer om å fortsette med en god stund til. Neste år legger han både Berg og Svenssen bak seg på adelskalenderen, på vei mot en rekord som blir vanskelig å slå – og kanskje VM i Brasil. (©NTB)

Publisert:
  1. Herrelandslaget fotball

Mest lest akkurat nå

  1. De første sekserne er allerede i boks: – Høy klasse!

  2. Sandnes-kvinne døde – mann i 20-årene siktet for uaktsom kjøring

  3. Folkefesten er i gang

  4. Webkamera: Det koker i Vågen

  5. Dame (49) tiltalt for å ha brukt lim på naboens elbillader

  6. Ungdommer hedret Marte (19) og Tor Martin (19) med bilkortesje: – De var så forelska