Johaug & Co fikk ikke svare på Northug-spørsmål

Therese Johaug eller noen av de andre kvinnelige langrennsløperne fikk ikke lov til å si hva de mener om Petter Northug og avtalen han muligens inngår med Skiforbundet.

LUKKET MUNN: Therese Johaug fikk beskjed om ikke å si noe om Petter Northug og avtalene det nå forhandles om.
 • Mette Bugge
  Mette Bugge
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

KVITFJELL (Aftenposten): Beskjeden ble gitt av pressekontakt Gro Eide, da mediene var samlet for å intervjue løperne under den årlige høstsamlingen på Kvitfjell onsdag. Der hadde et stort pressekorps fra TV og aviser møtt frem.

Marit Bjørgen holdt en liten innledning, der hun forklarte om bakgrunnen for den ferske kronikken i Aftenposten, som enkelte har kritisert henne for. De mener hun rammer privatlag, noe hun sa ikke var intensjonen.

I den anledning fikk Northug-spørsmål, blant annet om hun hadde pratet med Petter etter fyllekjøringen. Det hadde hun både i Livigno og Seiser Alm, men bare i generelle vendinger.

 • Les Hangeland og Bjørgens kronikk her.

Northug-nei

Neste seanse var intervjuer med hver enkelt løper, så lite som tre minutter med Marit Bjørgen og Therese Johaug, deretter ti minutter med hver av de andre på landslaget. Da var det forbudt å spørre jentene om hva de mener om forhandlingene mellom Norges Skiforbund og Coop. Det måtte Johaug, Kristin Størmer Steira og de andre bare ta til etterretning.

— Det var årsaken til at langrennsjef Åge Skinstad kom på Kvitfjell. Denne avtalen er ikke noe jentene har satt seg inn i eller har et forhold til, sier Eide.

- Er ikke det å ta fra jentene evnen til å tenke selv?

— Nei, det er en sak de ikke har en kjennskap til, siden den dukket opp på morgenen onsdag, og de skulle ut på en treningsøkt. De fikk ikke tid til å sette seg inn i hva som er situasjonen. Og de har heller ikke fokuset det, sier hun.

Kom likevel

Skinstad skulle ikke opprinnelig ha vært på den ukelange samlingen på Kvitfjell, der kvinnelandslaget er frem til fredag.

— Poenget er at når jeg får såpass mange telefoner på morgenen, etter at det har vært store oppslag i VG, forstår jeg at det vil bli et tema. Dette pressemøtet skulle handle om jentene og deres satsting. Det er av stor respekt for jentene, som ikke har hatt mulighet til å sette seg inn i sakene med Petter Northug, at det ble slik, sier han.

Skinstad opplyser at han har vært med på to møter og kjenner til vedtak som er gjort i skistyret. -Dette er selvfølgelig informasjon som jeg ikke hadde mulighet til å gi til jentene. Dessuten syntes jeg at de skulle få lov til å prate om seg selv.

- Dette kan jo oppfattes som munnkurv?

— Det er absolutt ingen munnkurv. Flere av jentene ble spurt om Petter i generelle vendinger. Og avtalene som nå er under utarbeidelse, har de ingen informasjon om. Av respekt for journalistene, var det også viktig bruke tiden på utøvere og ikke på en sak som VG har kokt på en spiker. Det har nemlig ikke skjedd noen ting nytt eller innstramninger av regler etter 23. april, da skistyret gjorde et vedtak om klarere håndheving av reglementet som ble vedtatt på skitinget på Hamar i 2012. - Hva skjer i møtene dere har når det gjelder hva Petter Northug skal forholde seg til denne sesongen?

— Vi har gode samtaler med felles målsetning om at Petter Northug skal gå verdenscup, og prøve å kvalifisere seg til VM.

Publisert:
 1. Petter Northug
 2. Therese Johaug

Mest lest akkurat nå

 1. Sju Sola-fly innstilt i dag

 2. – Jeg vet at det var kunder som ikke gikk til meg og handlet fordi jeg var homofil

 3. Rebwar reddet svigerinnen fra drukningsdøden

 4. Politiansatte varslet 101 ganger på fire år - men direktoratet sier ikke hvor mange forhold som var kritikkverdige

 5. Alt du trenger å vite om Gladmatfestivalen

 6. – Ungene bør gå mer for lut og kaldt vann