Sverige har styggest EM-drakter

<p>Les min vurdering av årets EM-drakter. De holder forøvrig jevnt over høyt nivå.</p>

sverige.front
Publisert: Publisert:
frankrike
frankrike
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Så er tiden kommet for å vurdere draktene i et sluttspill igjen. Denne gang må jeg si at nivået er stort sett høyt. Designerne har virkelig lagt seg i selen for å lage ny og spennende design, og det smerter meg å si at det er våre skandinaviske venner fra Danmark og Sverige som kommer dårligst ut.

Om dette forteller noe om ressursene draktleverandørene legger (eller ikke legger) i arbeidet med draktene fra Skandinavia skal være usagt, men en kan i hvert fall slå fast at Umbro har gjort en mye bedre jobb med de nye Norge-draktene enn de har gjort med Sveriges.

Her får du en nærmere titt på draktene:

True Colours

7football på Flickr

Her er min rangering av draktene. Jeg tar selvfølgelig helt feil, og da er det fint å bli korrigert i kommentarfeltet.

1. FRANKRIKE

Jeg var ikke begeistret for Frankrikes førstedrakt da jeg så den første gang, men den har vokst skikkelig. Nå troner Frankrike helt øverst i min rangering av årets EM-drakter, med elegante, rene og nyskapende design. Noen vil kanskje rynke på nesen over tverrstripene i førstedrakten, men hva er mer fransk enn mariniere-stripene? Nike hadde presset på seg da de overtok etter Adidas som fransk draktleverandør i 2010, og det har de virkelig klart med stil!

2. PORTUGAL

Portugal er tilbake i rent og enkelt design i førstedrakten, et ankepunkt kan være at rødfargen er noe lysere enn det som forbindes med Portugal. Andredrakten trekker litt ned, selv om mønsteret på fronten avspeiler logoen til fotballforbundet. Det blir litt mye striper til å være en landslagsdrakt.

3. TYSKLAND

Tyskland satser retro denne gang, og Adidas har levert stilrene og flotte drakter. Førstedrakten ser ut som den kunne vært fra 80-tallet, de diagonale tverrstripene i flaggets farger trekker selvfølgelig opp. Andredrakten feirer 40-års-jubileet etter EM-triumfen i 1972, og det er en vellykket oppdatering av den grønne andredrakten fra 70— og 80-årene.

4. RUSSLAND

Russland hadde en stund flotte, dyprøde, drakter, men en nå tilbake i fargene til flagget. Ikke alle vil like diagonalstripene, men jeg synes det fungerer. Ellers er det fin, tettsittende passform på draktene. Det trekker opp, om noen skulle være i tvil.

5. ENGLAND

Jeg kåret Englands drakt som den fineste i VM 2010, så hvorfor så langt nede nå? To ting: 1. Jeg synes det er feil at alt blått er borte fra drakten. Nå ser det ut som en Polen-drakt. 2. Andredrakten er i helt feil farge. Englands andredrakt skal være rød. Punktum.

6. SPANIA

Spania har gått for en lett 80-tallslook i år, med vekslende hell. Kragen på førstedrakten kunne for eksempel vært blå, mens jeg ikke helt ser poenget med de brede diagonalstripene. Andredrakten er et kapittel for seg. Det ser mer ut som en treningstrøye enn en drakt. Spanias andredrakter er et lite problem for meg. De skifter farge så ofte at det vitner litt om mangel på identitet.

7. KROATIA

Kroatias førstedrakt er det ikke så mye å gjøre med, men Nike har gjort en god jobb med å ta rutemønsteret helt ut. Andredrakten har også fin bruk av rutene, uten at det blir overdrevet.

8. NEDERLAND

Her er det først og fremst førstedrakten som trekker ned. Helt unødvendig bruk av et eller annet geometrisk mønster gjør bare drakten forvirrende. Stripen over skulderen på andredrakten kunne også vært kuttet ut.

9. ITALIA

Jeg har tidligere vært negativ til Italias nye drakter, og har ikke forandret mening siden den gang. Særlig kragen og stripemønsteret er fryktelig, og kragen virker også ubehagelig for spillerene. Andredrakten er et anonymt, svakt design av Puma.

10. IRLAND

Irlands førstedrakt — som selvfølgelig er uten sponsormerket i EM - ser ut som den kommer fra et restelager for 90-tallsdrakter. De tynne stripene gjør det ikke mye bedre. Andredrakten er hakket finere, for øvrig med samme grunndesign som Norges nye drakter.

11. TSJEKKIA

To ganske anonyme grunndesign fra Puma, bruken av den blå stripen over skulderen synes jeg her trekker litt opp.

12. HELLAS

Fin bruk av flaggets striper i designet, men det blir litt mye striper for meg. Hellas-draktene har stort sett alltid hatt utgangspunkt i grunndesign, slik er det også her.

13. POLEN

Nike har markert seg med mye striper og felt på draktene sine i dette EM. Vertsnasjonen Polen er ikke noe unntak. Virker litt merkelig at stripen i førstedrakten er under logoene, mens den i andredrakten er over logoene. Hvorfor ikke ta den helt ut, og kutte stripene? Da hadde vi snakket ren og fin drakt!

14. UKRAINA

To Adidas-grunndesign med litt Ukraina-mønster foran får ikke meg til å rope hurra, akkurat.

15. DANMARK

Danmark virker å ha stivnet i 1992 med denne drakten. Kragen er gammeldags og ubehagelig for spillerne, stripene i stoffet virker litt umotivert, og drakten minner mest av alt om stripe— og mønsterorgiene til Hummel på 80- og 90-tallet. Andredrakten er litt bedre, men hvorfor er det et mørkeblått felt ved kragen?

16. SVERIGE

Huff og huff. Reaksjonene i Sverige var negative til drakten da den ble kjent— med god grunn. En krage like fryktelig som Italias, og design som om drakten var fra 1982. Førstedrakten drar såpass kraftig ned at selv ikke en ganke stilig andredrakt kan redde svenskene fra sisteplassen.

ENIG ELLER UENIG? SKRIV I KOMMENTARFELTET UNDER!

Publisert: