Pengefesten over i russisk hockey: Norske ishockeystjerner del av spillerflukt

Lavere oljepris og sanksjoner mot Russland gjør at en rekke stjerner kan være på vei vekk fra ligaen.

Patrick Thoresen (fra venstre), Lars Haugen og Jonas Holøs har vært Norges representanter i den russiske ishockey-ligaen KHL. Haugen har meldt overgang bort fra ligaen, og det spekuleres også på fremtiden til Thoresen og Holøs.
  • Torgrim Gotland Bakke
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Tre av våre fremste hockeyprofiler, Lars Haugen, Patrick Thoresen og Jonas Holøs, har tjent sine penger i KHL den siste sesongen. Om noen av de tre fremdeles er å finne i europas beste hockeyliga neste sesong gjenstår å se. Én er allerede klar for den svenske eliteserien neste sesong, mens de to andre også ryktes å være på vei vekk.

Landslagskeeper Lars Haugen skrev under en treårskontrakt med Färjestad forrige uke. Etter fire sesonger i HC Dinamo Minsk er keeperen ferdig i KHL. Hans siste kamp ble 7-1-tapet for Jokerit 5. mars, da Haugens lag røk ut av sluttspillet.

SKA St. Petersburgs Patrick Thoresen og Lokomotiv Yaroslavs Jonas Holøs har ennå ikke bestemt seg for hvor de spiller neste sesong, men TV 2s hockeyekspert Bjørn Erevik tror minst én av de to gir seg i den kontinentale hockeyligaen.

— Jeg tror Patrick er ferdig. Han har vært der i såpass mange år, så hvis ikke han får et sinnsykt tilbud så tror jeg han drar. Jonas er jeg mer usikker på. Han har ikke spilt der så lenge, sier Erevik. Holøs kom til KHL i 2013, mens Thoresen har vært en av ligaens fremste poengplukkere siden 2009. Men selv om alle de tre forsvinner, ser det ut som det fremdeles vil være minst én nordmann i KHL neste sesong. Flere aviser hevder at Mathis Olimb forlater Frölunda til fordel for den finske KHL-klubben Jokerit etter denne sesongen.

Økonomiske problemer

Grunnen til den store usikkerheten rundt flere spilleres fremtid, er de økonimiske problemene i ligaen. KHL har lenge levd godt på russiske oljepenger, men etter at oljeprisen sank og den russiske rubelen nærmest halverte seg i verdi rundt nyttår, har flere spillere tapt store beløp da de får sin lønn utbetalt i den russiske valutaen.

Mathis Olimb kan være på vei til KHL.

Men spillere har ikke bare fått halvert lønningene. Tidligere i år har flere klubber slitt med å i det hele tatt betale lønninger til spillere og trenere. I et intervju med thehockeynews.com tilbake i desember, fortalte den kanadiske Lada Tolyatti-spilleren Jeff Glass om minst fire klubber — Atlant, Sibir, Medvescak og Dinamo Riga - hvor lønninger ikke hadde blitt betalt på fire måneder.- Det er ikke bra her nå. Flere spillere prøver å komme seg bort. Jeg ønsker ikke å avdekke ligaens problemer, men ikke noe av dette er riktig og spillere blir snytt, sa Glass den gang.

En av dem som har merket problemene på lommeboka er Patrick Thoresen, og ifølge SA.no fikk også Holøs lønnen nærmest halvvert da valuten sank i verdi. Holøs selv har ikke kommentert lønnssituasjonen.

Sveits og Svergie

Begge de norske og flere andre europeiske hockeyprofiler linkes nå til overganger til svensk og sveitsisk hockey.

— Den sveitsiske ligaen er den eneste som er i nærheten av å matche KHL på lønninger i Europa. De har et begrenset antall plasser for utenlandske spillere, så de som kommer holder et høyt nivå. Men da er det ikke plass til alle, forklarer Erevik.

Forrige fredag begynte ryktene å gå i Sveits om at Thoresen hadde en avtale klar med sveitsiske HC Lugano, klubben han spilte for i 2008/09. Men dette ble senere blankt avvist av Blick-journalisten Dino Kessler på Twitter.

— Patrick Thoresen har ikke signert, og kommer ikke til å signere for HC Lugano, slo han fast lørdag.

Holøs blir også koblet til den sveitsiske ligaen. Ifølge nettsiden swisshockeynews.ch, er backen åpen for spill der neste sesong i tillegg til å fortsette i Lokomotiv Yaroslav. Han skal også ha et tilbud på bordet fra gamleklubben Färjestad, klubben Haugen skrev under for forrige uke.

— Jeg regner med å gjøre et valg iløpet av to til tre uker. Men det er ikke umulig jeg venter til etter VM. Jeg stresser ikke, sier Holøs til Värmlands Folkeblad. Han har tidligere sagt at han fremdeles drømmer om en retur til NHL neste sesong.

Russisk stjerne på vei bort?

I tillegg til nordmennene linkes også flere av ligaens svenske profiler bort, i likhet med mange av de øvrige utenlandske profilene. Nå ryktes det også at den største russiske stjernen vurderer fremtiden i KHL.

STJERNE: Ilya Kovalchuk.

Ilya Kovalchuk hadde en av de beste kontraktene i NHL da han dro fra New Jersey Devils til SKA St. Petersburg i 2013. Kovalchuk skrev under på en 15 år lang avtale med Devils verdt 100 millioner dollar i 2010. Tre år senere la han opp i NHL for å kunne skrive under på en avtale med SKA St. Petersburg, som ifølge rapportene var verdt 20 millioner dollar årlig. Da hadde han «bare» fått utbetalt 23 millioner dollar av kontrakten med New Jersey Devils.Nå skal han, ifølge rapporter fra finske Iltalehti, ønske seg en retur til NHL før 2016/17-sesongen. Men onsdag kveld gikk KHL selv ut og avviste ryktene om Kovalchuk på Twitter.

— Ryktene om Kovalchuks retur til NHL har blitt benektet offisielt, skriver ligaen på sin engelske twitterkonto.

- Mindre attraktiv

Med rykter om spillerflom ut av Russland, er det naturlig å spørre seg om hvordan det vil påvirke KHLs fremtid. Men Erevik syns det er vanskelig å komme med en konkret spådom.

— Det er et vanskelig spørsmål, siden det er så mye økonomi inne i bildet. Det kommer an på oljeprisen, hva som skjer med rubelen og med de økonomiske sanksjonene mot Russland. Men usikkerheten som er der nå kan gjøre KHL mindre attraktiv, sier Erevik.

Og selv om mange ryktes bort, betyr ikke det at alle drar. En redusert lønning i KHL er fremdeles mer enn hva noen av spillerne vil få andre steder. Spesielt hvis man tar med Russlands lave skatt på 13 prosent med i regnstykket.

— Men de beste spillerne vil bli tilbudt såpass gode kontrakter at de kan finne på å dra andre steder. Og det kan være med på å endre balansen i europeisk hockey, sier Erevik.

PS: Sluttspillet i KHL nærmer seg slutten. Fire lag er igjen i sluttspillet. Patrick Thoresens SKA St. Petersburg møter CSKA Moskva i konferansefinalen i øst, mens Ak Bars og Sibir spiller finalen i vest.

Publisert: