Slik skal Bergen ta opp kampen med Oslo og Trondheim

En studie viser at Bergen har sakket akterut når det gjelder idrett. Slik skal dette endres.

FORNØYDE: Pia Mørk Andreassen, Pål Hafstad Thorsen og På Kårbø var tre av åtte som fornøyd signerte avtalen som skal heve idretten i Bergen.
 • Elisabeth De Lange Gjesdal
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Nå er flere store aktører gått sammen om å gjøre noe for idretten i Bergen: Idrettscampus Bergen. Man har sett seg lei av at talenter forsvinner til andre byer med bedre fasiliteter, og har også måttet erkjenne at Hordaland ikke akkurat er storleverandør av utøvere til OL og andre store mesterskap.

– Dette er en historisk dag, og det er på tide at vi får det til i Bergen og Hordaland, sa idrettsbyråd Pål Hafstad Thorsen fra talerstolen i Idrettens hus på Brann Stadion.

Les også

Smøresjefen reagerer sterkt: Små barn får fluor under skiene

En mulighetsstudie utført av PwC stilte spørsmål ved om Bergen er sakket akterut når det gjelder idrett. Funn i studien tyder på det, og nå er altså åtte store aktører gått sammen for å få på plass en avtale som skal styrke arbeidet med idrett, fysisk aktivitet og folkehelse i Hordaland. Allerede denne uken lyses det ut ledig stilling som daglig leder for Idrettscampus Bergen.

Må opp på et høyere nivå

Thorsen sier at arbeidet som nå er i gang er unikt og blant det beste i Norge. Fylkeskommunen har satt av to millioner kroner, mens Bergen kommune så langt har investert halvannen mill. I tillegg forplikter alle de involverte aktørene seg til å bidra med ressurser, utstyr og kompetanse. I idrettsplanen ble det vist både fotballhall og ny håndballhall på Nymark, og mye tyder på at dette er steg to i planene om å løfte Idretts-Bergen.

– Vi vil opp et nivå, og på sikt er det selvsagt snakk om mer enn en daglig leder og forskjellige strukturer. Da er det selvsagt også snakk om anlegg, sier idrettsbyråden.

– Det at så store aktører går sammen om dette, vil det legge press på hvilke områder som skal prioriteres først i idrettsplanen?

– Ja, men det vil være et positivt press. Her er det store og sterke aktører som vil noe sammen, sier Thorsen, og bekrefter at denne signeringen nok er et steg nærmere realisering av idrettsanleggene på Nymarksområdet.

Les også

Hun er en av landets sprekeste leger. Men nå kan årets høydepunkt ryke for Berthe (31)

En drøm

Idrettscampus Bergen handler i grove trekk om å styrke samarbeidet mellom de ulike miljøene og aktørene. De vil etablere møteplasser for kompetanseutvikling og -formidling.

– Vi er den eneste regionen knyttet til Olympiatoppen som ikke har eget campus. Jeg tror at dette vil gi oss flere utøvere på høyere nivå, sier Pia Mørk Andreassen, daglig leder i Olympiatoppen Vest.

Hun sier at dette er en drøm som blir virkelighet, og ser frem til å være med på å løfte idretten i Bergen. Også SK Brann er med på dette.

– Det er gøy å samarbeide med så mange, og vi skal finne ut hvordan vi kan bidra – og selvfølgelig hva vi i Brann kan få ut av det, sier daglig leder Vibeke Johannesen.

– Vi er godt kjent med hverandres utfordringer og muligheter, og vi er sikre på at dette vil kunne gjøre både Brann og regionen mye bedre i tiden fremover, sier hun.

De røper at noe av det første som skal realiseres er en løpebane ved Stadion.

Vil holde utøverne i Bergen

Byråden sier at toppidrettsutøvere med dette samarbeidet vil få en helt annen oppfølging og ikke minst bedre rammebetingelser enn det er nå.

– Det at en del utøvere ser seg nødt til å dra til Oslo og andre steder har jeg kalt en talentflukt. Om de kan få samme rammebetingelser i egen hjemby, så blir de gjerne værende her hvor de trives med venner og familie. Hordaland er ikke akkurat storleverandør av utøvere til OL og andre store mesterskap. Vi vil opp på det øverste nivået nasjonalt, og også internasjonalt, sier Thorsen.

Til stede på idrettens hus for å signere avtalen var Oddrun Samdal (Universitetet i Bergen), Eivind Lunde (Brann), Torhild Næss Vedeler (Helse Bergen), Bjørg Kristine Selvik (Høgskulen på Vestlandet), Gunn Berit Lunde Aarvik (Norges idrettsforbund), Pia Mørk Andreassen (Olympiatoppen Vest), Pål Hafstad Thorsen (Idrettsbyråd) og Pål Kårbø (fylkesvaraordfører).

Publisert:
 1. Trondheim
 2. Bergen
 3. Oslo
 4. Helse Bergen
 5. SK Brann

Mest lest akkurat nå

 1. Politibil under ut­ryk­ning kolliderte med Porsche i Hille­våg

 2. Flere blir lagt inn på sykehus. Er vi på vei inn i neste korona­bølge?

 3. Siktet for drapsforsøk etter skyting i Stavanger-restaurant: – Min klient er veldig lei seg

 4. Leah Isadora Behn stakk av med influencer-pris

 5. Sandnes-kvinne får million­erstatning etter feil­behandling på SUS

 6. Så vakkert, så vakkert