Tysk politi dras inn i FIFA-skandalen

Vurderer å etterforske VM-tildeling.

Publisert: Publisert:

ANKLAGER OM VM-JUKS: Fotballpresident Wolfgang Niersbach og legenden Franz Beckenbauer skal ha visst om en ulovlig utbetaling som hjalp Tyskland med å få VM i 2016, ifølge Der Spiegel. Nå har tysk politi involvert seg. Foto: NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Den tyske statsadvokaten Nadja Niesen fortalte mandag at de ser nærmere på anklagene om bestikkelser i forbindelse med tildelingen av fotball-VM i 2006. Bakgrunn:

Les også

Tysk magasin: - Tyskland jukset til seg VM med gigantbeløp

De har foreløpig ikke innledet formell etterforskning.

— Dette kan være korrupsjon, bestikkelser eller tillitsbrudd. Vi skal se nærmere på de tilgjengelige dokumentene, men vi er fremdeles helt i startfasen og har ennå ikke startet etterforskning. Det kan bli tilfelle om vi får bekreftet at det er grunn til mistanke, sier Niesen ifølge nyhetsbyrået AFP.

Anklager om bestikkelsesfond

Fredag hevdet den tyske avisen Der Spiegel at den tyske søkerkomiteen skal ha betalt inn et større beløp til FIFA for å sikre seg VM-sluttspillet gjennom et bestikkelsesfond.

Daværende administrerende direktør i Adidas, Robert Louis-Dreyfus, skal ha bidratt med 10,3 millioner sveitserfranc (rundt 90 millioner kroner etter dagens kurs) til fondet.

Dette skal så ha blitt brukt til å bestikke tre asiatiske medlemmer av eksekutivkomiteen. Tyskland vant avstemningen i denne komiteen med 12 mot 11 stemmer, noe som resulterte i at de fikk VM.

Louis-Dreyfus skal ha overført gigantbeløpet som et lån. Lånet dukket aldri opp i søknadskomiteens budsjett.

Der Spiegel hevder søknadskomiteen i 2005 fant en løsning på hvordan de skulle betale tilbake beløpet uten at noen fattet mistanke. De skal ha overført beløpet til FIFA, og brukt en åpningsseremoni i Berlin, som aldri ble noe av, som skalkeskjul. Deretter skal FIFA ha overført pengene tilbake til en sveitsisk bankkonto som tilhørte Louis-Dreyfus, som gikk bort i 2009. Sett denne?

Les også

Skal ha stått bak tortur av idrettsutøvere - nå er han favoritt til å bli FIFA-president

Flere anklager om VM-juks

Det tyske fotballforbundet (DFB) har foretatt undersøkelser, men sier at de foreløpig ikke har funnet noe kritikkverdig.

Både DFB-president Wolfgang Niersbach og lederen av den tyske søkerkomiteen, fotballegenden Franz Beckenbauer, har avvist at VM i 2006 ble kjøpt.

Det er også tidligere kommet anklager om skittent spill i forbindelse med tildelingen av VM i 2006. I juni skrev Die Zeit at Tyskland skal ha sendt våpen til Saudi-Arabia én uke før VM-tildelingen, som en del av en større plan for å vinne medlemmene av FIFAs eksekutivkomité over.

Det har også vært spekulasjoner knyttet til en rekke Bayern München-treningskamper, i Malta, Thailand, Tunisia og Trinidad rundt årtusenskiftet.

I en stor artikkelserie har vi tatt for oss FIFA. Dersom du vil sette deg ytterligere inn i den skakkjørte organisasjonen, anbefaler vi disse sakene:

Tidligere NFF-president:— FIFAs etiske komité var meningsløs.

Sveits:Derfor er det idrettspampenes Mekka.

Den oppsiktsvekkende avtalen:Slik fikk Blatter Putin til å endre russiske lover.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Seks nye smitte­tilfeller i Stavanger fredag

  2. Her sveiper bussen borti bygningen midt i Stavanger sentrum: – Vi blir jo litt redde

  3. Blind vold: Mann stukket i halsen ved Maxi kjøpesenter

  4. Bekymret Solberg varsler nasjonale innstramminger

  5. En ekte helt havnet midt i innspillingen av ny katastrofefilm på Orre

  6. Tilsett ved sjukeheim i Stavanger er smitta av covid-19 – ni i karantene

  1. Internasjonal fotball