Island tar «en Drillo» 20 år etter

BLOGG: En gyllen generasjon spillere. En svensk trollmann. Sammen skriver de fotballhistorie på Island.

STOR SEIER: Kolbeinn Sigthorsson ligger på bakken og blir gratulert av Aron Gunnarsson (oppreist) og Vikings Jon Dadi Bödvarsson under kampen mot Tsjekkia.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Kampene mot Bulgaria (borte) og Kroatia (hjemme) den første uken i september er helt avgjørende for om Norge kan sikre tredjeplassen og dermed spille seg til fotball-EM via to playoffkamper.

Samme uke kan Island allerede kvalifisere seg for fotball-EM i Frankrike. Som gruppevinner. I en av de aller tøffeste kvalifiseringsgruppene.

Det er intet mindre enn et mirakel.

Aftenpostens journalist Erlend Nesje.

Om de tar poeng borte mot Nederland og slår Kasakhstan hjemme er det meste av jobben gjort. Og om ikke det går, får de en ny mulighet mot Latvia hjemme på Laugardalsvöllur måneden etter. Island har mer enn halvannen fot i sitt aller første fotballmesterskap. De har ni tær på plass i Frankrike.

Og hvordan er det egentlig mulig for en nasjon som i mai 2012 var nummer 131 på FIFA-rankingen?

Les også

Island med stø kurs mot EM

Suksessfaktorene

Det er blitt snakket mye om alle hallene som ble bygget i starten av 2000-tallet, alle de dyktige barnetrenerne og den islandske mentaliteten.

PROFIL: Swansea-proff Gylfi Sigurdsson fyrer av et skudd i kamp med Tsjekkias Tomas Sivok og Lukas Vacha.

Den enorme oppturen med landslaget har to minst like viktige suksessfaktorer:

  • 1: Island har sin beste fotballgenerasjon noensinne.
  • 2: Systematikeren Lars Lagerbäck har klart å organisere et landslag som for tre år siden var talentfullt – men uforløst.

For 20 år siden snakket vi i Norge om 1969-generasjonen med spillere som Lars Bohinen, Henning Berg, Tore Pedersen, Ronny Johnsen og Stig Inge Bjørnebye – for å nevne noen. Tar vi med spillere også født i 1968 og 1970, for eksempel Kjetil Rekdal, Ståle Solbakken, Dan Eggen, Øyvind Leonhardsen og Roar Strand – har vi kjernen fra 90-tallssuksessen.

Les også

Sjekk den kontrasten!

Likheter med Drillos

På Island snakkes det i dag om spillerne som er født 20 år etter de norske 90-tallsheltene: Gylfi Sigurdsson (1989), Aron Gunnarsson (1989), Kolbeinn Sigthorsson (1990), Johann Gudmundsson (1990), Birkir Bjarnason (1988), Rurik Gislason (1988).

STØ KURS MOT EM-SLUTTSPILL: Island slo Tsjekkia på hjemmebane og Kolbeinn Sigthorsson (nr.9) blir bejublet av lagkameratene. Johann Gudmundsson med innbitt uttrykk til venstre.

Den gjengen var stammen på svært talentfulle aldersbestemte landslag. I 2011 representerte de Island for aller første gang i et U21-EM. De var svært talentfulle og de hadde gode holdninger. Men Islands gylne generasjon manglet litt på organiseringen.

De trengte en systematiker. Slik vi hadde Egil "Drillo" Olsen på 90-tallet.

Island hentet Lars Lagerbäck, mannen som hadde doktorgrad i å lede Sverige til mesterskap i perioden 2000–2008.

BLIR GENIFORKLART: Lars Lagerbäck (til høyre) sammen med sin assistent Heimir Hallgrímsson før kampen mot Tsjekkia fredag.

— Jeg setter Drillo veldig høyt som trener. Gjennom hele 90-tallet fulgte jeg Norge, innrømmet Lagerbäck da jeg snakket med ham før den første store test som islandsk landslagssjef i september 2012: VM-kvalifiseringskampen mot Norge og nettopp Drillo på Laugardalsvöllur.Lagerbäck og Island vant 2–0. Det var starten på eventyret. Island er ikke lenger nummer 131 på FIFA-rankingen. Tre år etter er de nummer 37. Og de er på god vei mot et mesterskap. Lagerbäck kan stå med syv mesterskap for tre nasjoner siden 2000 om Island kommer til EM.

Les også

Se og lær av Island, Norge

Struktur og profesjonalitet

Lagerbäck tok med seg struktur, systematikk og profesjonalitet til Island. Både på og utenfor banen. Lagerbäck tok tak i både kosthold og logistikk utenfor banen. Og han strammet opp organiseringen på banen. De er tydelige og effektive. Det tas ikke overdreven risiko. Lagerbäck har fått spillegruppen til å stå sammen. De er blitt mestere i gjenvinning.

Noen ulikheter er det mellom Lagerbäck og Drillo. Svensken er nok litt mer glad i pasningsspill enn nordmannen. Lagerbäck vil heller ikke at det skal gå like fort fremover som Drillo.

Men likhetene er flere enn ulikhetene. Og nå er Lagerbäck i ferd med å gjøre akkurat det samme som Drillo på første halvdel av 90-tallet: Lede landslaget til et mesterskap.

VIKING-PROFIL: Islands Jon Dadi Bödvarsson i duell med David Limbersky.

Neste kamp for Island og Lagerbäck? Borte mot Nederland. Ett poeng der er gull verdt og da vil de trolig være foran Nederland på tabellen når gruppespillet er over. Uavgjort borte mot Nederland i en viktig kvalifiseringskamp vet Drillo alt om. 0-0-kampen i Rotterdam i juni 1993 la grunnlaget for at Norge spilte VM-fotball sommeren etter.

Den gangen var Gud norsk. Kanskje han er fra Island i september?

Publisert: