Omdiskutert VAR-bruk vrakes av Premier League: – Hvorfor har vi regelen da?

Tre straffespark er blitt tatt om igjen etter at VAR har grepet inn i sommerens VM-sluttspill. Slik bruk blir ikke å se i Premier League.

VAR er blitt en stor del av internasjonal fotball. Her venter Skottland og Argentina spent på en avgjørelse om det blir straffespark.
 • Sondre Moen Myhre
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Før VM ble regelverket for målvaktens opptreden på straffespark endret.

– Først måtte du stå i ro. Så ble den regelen endret. Nå får du lov til å ta ett steg frem. Egentlig har det blitt endret til keeperens fordel, forklarer TV 2-ekspert og tidligere landslagsmålvakt Erik Thorstvedt.

Men regelen har sjelden blitt håndhevet av dommerne. Derfor har Thorstvedt og flere fotballinteresserte irritert seg over hvordan målvaktene til stadighet tøyer strikken.

I fotball-VM kan det se ut som om dommerne har fått nok. VAR har fått i oppgave å avsløre synderne. Det har ført til tre ekstra straffespark, og store diskusjoner.

– Nå begynner de å ta 3–4 centimeter. Jeg synes det blir en petimeter-sport, sier Thorstvedt.

 • FÅTT MED DEG DENNE? Tidligere toppdommere etterlyser VAR i norsk fotball: - Vi blir uinteressante hvis ikke

Premier League sier nei

Kommende sesong innføres VAR også i Premier League. Der har den engelske dommerforeningen besluttet at videodommerne ikke skal gripe inn for å håndheve denne regelen, skrev BBC torsdag.

– Jeg synes det er en fornuftig avgjørelse av Premier League hvis de greier å la dommerne håndheve reglene. Jeg er for å la VAR hvile i flest mulig situasjoner, slik at det ikke tar over hele greien. Det er det en hvis fare for, sier Thorstvedt.

Også uttalt VAR-entusiast Mathisen mener at Premier League har fattet en god avgjørelse.

– Det er greit at VAR ikke skal ta for seg dette. Det skal ta seg av de viktigste tingene, sier han.

Premier League-ekspert Petter Myhre er derimot ikke like overbevist over beslutningen til den engelske dommerforeningen.

– Jeg synes det er litt rart. For meg er det en svart-hvitt situasjon, som det er med offside.

Myhre kjøper ikke argumentet med at et par centimeter ut fra strekene burde være greit.

– Hvorfor har vi regelen da? Det er ikke vits å kjøre regelendring hvis man skal gi rom for juksing, mener han.

Engelsk fotball har forsøkt VAR i ligacupen og FA-cupen. Nå kommer det også i Premier League. Her unnslipper Manchester Citys Kyle Walker rødt kort i semifinalen i FA-cupen mot Brighton.

Straffespark avgjør kamper

Etter innføringen av VAR har antall straffespark økt drastisk. På herresiden var det kun 13 straffespark som ble tildelt i Brasil-VM 2014. Fire år senere, og etter innføringen av videodømming, var tallet oppe i 29.

Den samme tendensen ser man også i VM for kvinner. I Canada-VM for fire år siden ble det totalt utdelt 22 straffespark. Etter gruppespillet hadde dommerne allerede pekt på ellevemetersmerket i Frankrike 21 ganger.

– De som skyter straffe har også blitt mye bedre til det. Hvis du ser på «expected goals», som ser på scoringssannsynlighetene, så er straffe justert opp de siste sesongene, forklarer Thorstvedt.

Norge er et av lagene som har fått avgjørende straffespark idømt mot seg etter bruk av VAR. Ingrid Syrstad Engen forsto lite av avgjørelsen i kampen mot Frankrike.

I VM har scoringer på straffespark vært direkte avgjørende i 9 av gruppespillets 36 kamper. Straffespark har altså avgjort en fjerdedel av kampene.

Alle ekspertene er enige i at VAR er kommet for å bli, men er også tydelig på at systemet har en vei å gå for å finne den rette balansen.

– Jeg er redd for at VAR griper inn i skjønnsavgjørelser, og det har jeg sett noen tendenser til. Da tenker jeg at dommeren som dømmer må få lov til å legge listen, sier Myhre.

– Det kan være ti BMW-er som kræsjer i Kristiansand i morgen, men det trenger ikke være BMW sin feil. Det kan være dårlige sjåfører, sier Mathisen.

Publisert:
 1. Fotball
 2. Fotball-VM kvinner 2019
 3. Premier League

Premier League

SVUTMP
1Liverpool64201541114
2Manchester City64111211113
3Chelsea64111221013
4Manchester United6411135813
5Everton6411127513
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Da den hostende babyen ble lagt inn, ble legene forbløffet. 2000–4000 små barn kan bli innlagt i Norge i vinter, tror FHI

 2. Det moren hørte gjennom døren avdekket et pedofilt nettverk gjennom 20 år

 3. Uten­landske nyhets­byråer om Norges gjen­åpnings­helg: – Volde­lige kamper og opp­tøyer

 4. Hyllet Viking-innbytterne etter Molde-poeng: – Impon­erende

 5. Båt på grunn ved Sandøya i Stavanger

 6. Dobbelt­draps­dømt (20) døde i fengsel