Zikaviruset herjer i Brasil: - OL kan bli en helseutfordring

Seks måneder før OL i Rio de Janeiro starter sprer Zikaviruset seg raskt. Olympiatoppens OL-lege forteller at de har lagt en plan for å hindre sykdom.

Publisert: Publisert:

JOBBER PÅ SPRENG: En kommunal ansatt sprayer innsektsmiddel rundt Sambadrome i Rio de Janeiro tirsdag. Arbeidet er en del av byens arbeid for å hindre at zikaviruset spres seg. Ved Sambadrome arrangeres byens karnival hvert år, og det er også her bueskyterkonkurranse skal arrangeres under OL i august i år. Foto: Pilar Olivares, Reuters/NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Olympiatoppens OL-lege Thomas Torgalsen. Foto: NTB scanpix

— Vi vil ikke komme med noen advarsel ut over det som har stått i mediene. Viruset har et forløp som en mild influensa, så det handler mest om å beskytte seg generelt, sier OL-lege Thomas Torgalsen til NTB.- Vi ser at OL kan bli en helseutfordring, slik det gjerne blir når en stor tropp reiser ut. Zikaviruset er ingen stor bekymring, men vi forbereder oss godt, fortsetter legen.

Les også

Pinlig pengekrangel mørkla Rios OL-stadion

Det myggbårne zikaviruset har så langt spredt seg til 21 land, og viruset antas å kunne føre til at barn blir født med mikrokefali (underutviklet hjerne). Myggen trives blant annet godt ved kysten og i innsjøer og elver.

Australske utøvere må ta hensyn til zikaviruset når OL går av stabelen i Rio de Janeiro til sommeren.

— En utøver som er gravid under lekene må ta en grundig vurdering av risikoen før de velger å reise til Brasil, sier Australias olympiske komité (AOC) i en pressemelding.

- For tidlig

AOC sier at utøvere og ledere vil få utdelt myggspray, i tillegg til at de oppfordres til å bruke bukser og gensere når de er på steder der det er risiko for myggstikk. Det er de samme forberedelsene som Torgalsen og Olympiatoppen trekker fram.

— I tillegg kommer impregnering av deler av klærne, myggnetting og bruk av aircondition, sier Torgalsen.

Smitteverndirektør i Folkehelseinstituttet, John-Arne Røttingen, advarer foreløpig først og fremst gravide fra å reise til områdene der myggen lever.

Les også

Idrettspresidenten: Vi skal være bedre i Rio enn i London

— Det er for tidlig å si noe om hvordan det vil være under OL. Vi må vurdere situasjonen når det nærmer seg mer.

Andre utfordringer

Det er ikke bare myggen som skaper trøbbel for OL-arrangøren. I desember kom det fram at vannet rundt Rio de Janeiro har større helsefarer enn tidligere antatt.

En grundig analyse av vannet rundt OL-byen viser høye virus- og bakterieverdier også lenger ut fra kysten, og ikke bare langs strandlinjen der kloakk renner ut. Det påvirker området der ro-, kano- og seileøvelsene skal holdes under lekene.

Les også

TV 2 nekter å pensjonere 72-åringen

Det er risiko for mage— og pusteproblemer, i tillegg til hjerte- og hjernesykdommer. Stranda Copacabana, der svømmedelen av triatlon skal arrangeres, kommer også dårlig ut på analyser av vannet.

Olympiatoppen følger nøye med på utviklingen.

— Vi har lagt en plan for hvordan minimere risikoen for utøvere som skal være i vannet. Nå har myndighetene satt inn flere tiltak, og forhåpentligvis vil det virke i tide. (©NTB)

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Samferdselsdepartementet går for den røde streken på kartet

  2. Fire nye smittetilfeller i Stavanger

  3. – De kaller det tidenes funn i Norge

  4. – En helt fantastisk løsning i disse krisetider

  5. Pengeinnkrever gikk inn i feil hus

  6. Minst 100 i karantene etter bussutbruddet

  1. OL