Blatter hyller Putin: - Jeg støtter ham i alle diskusjoner

I et sjeldent intervju fordømmer Sepp Blatter FIFA-suspensjonen og er nådeløs mot sin tidligere venn Michel Platini.

Blatter og Putin
  • Torgrim Gotland Bakke
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Etter å ha holdt seg unna media en god stund, har Sepp Blatter tatt bladet fra munnen i et intervju med det russiske nyhetsbyrået TASS. Og i det lange intervjuet, langer han ut mot Michel Platini, tar et oppgjør med den etiske komiteen i FIFA og gir sin forklaring om hva som skjedde i 2010 da Russland og Qatar ble tildelt VM i 2018 og 2022.

PERSONANGREP: Sepp Blatter hevder hele heksejakten på han som FIFA-president startet med et personangrep fra Michel Platini. Her er de to etter Blatter ble gjenvalgt som FIFA-president tidligere i 2015.

FIFA-presidenten hevder han ikke angrer på valget om å tildele to VM det samme året. Den opprinnelige planen i 2010 var at VM skulle gå til Russland og 2018 og USA fire år senere.— Det var enighet om at vi skulle til Russland fordi VM er aldri blitt arrangert i Russland eller Øst-Europa. Og i 2022 skulle vi tilbake til USA. Vi ville arrangert VM hos de to største poltiske makthaverne, sier Blatter.

Men så endret planene seg. Qatar dukket opp etter daværende president i Frankrike Nicholas Sarkozy og kronprisen i Qatar Tamin ibn Hamad Al Thani, nåværende emir i landet, kom på et møte med FIFA.

— På lunsjen etter sa Platini at det ville være bra å velge Qatar. Og dette endret alt, hevder FIFAs avtroppende president.

På den hemmelige avstemningen senere vant Qatar med 14 stemmer mot åtte. Ifølge Blatter ble fire av stemmene fra Europa endret fra USA til Qatar.

— Hadde USA blitt tildelt VM, ville vi bare snakket om det vidunderlige VM i Russland 2018 og vi ville ikke snakket om noen problemer i FIFA, sier Blatter.

- Støtter Putin i alle situasjoner

I intervjuet med de russiske nyhetsbyrået, lover Blatter at Russland ikke vil miste mesterskapet om tre år. Og han sier følgende på spørsmål om spekulasjoner i vestlige medier om å frata russerne VM:

— De er dårlige tapere. England skapte denne nydelige sporten, og de har introdusert fair play. Men det var kun én stemme for England. De røk ut i første runde. Ingen ville ha England, sier Blatter.

Videre i intervjuet, hyller Blatter russerne og deres forberedelser til 2018. Han kaller Russland «de beste» og trekker fram at hvis noe er galt, «går man ikke til en komité, men til sjefen».

Med sjefen refererer Blatter naturligvis til president Vladimir Putin.

— Det jeg liker med Russland er at selv i vanskelige situasjoner har jeg fremdeles den fulle støtte av president Putin. Det er bra. Og jeg støtter ham i alle diskusjoner, i alle situasjoner, sier Blatter.

Les også

Satt fengslet sammen med Mandela - nå vil han bli ny FIFA-president

Personangrep

Men den som får mest omtale i intervjuet, er naturlig nok UEFAs president Michel Platini.

Franskmannen, som i likhet med Blatter ble suspendert fra all aktivitet innen fotball i 90 dager for en snau måned siden, får skylden for det Blatter beskriver som en heksejakt på han selv. Spesielt etter arrestasjonen av FIFA-representanter før kongressen i mai.

— I starten var dette er personlig angrep. Det var Platini mot meg, sier Blatter om hvorfor han får skylden for korrupsjonen i FIFA. Han sier at det hele startet for tre år siden og eskalerte etter VM i Brasil 2014 da UEFA ville presse han ut av stillingen som FIFA-president.

— Men det har også blitt politisk. Og da er det ikke lenger meg mot Platini. Da er det de som har tapt avstemninger om VM. Det er England mot Russland og det er USA som tapte VM-avstemningen mot Qatar. Men man kan ikke ødelegge FIFA, sier Blatter.

Raser mot suspensjonen

Blatter og Platini er suspendert grunnet en overføring fra FIFA til Platini på rundt 17 millioner kroner i 2011. Det samme er FIFAs generalsekretær Jérôme Valcke.

Blatter gjentar sin tidligere forklaring i intervjuet og hevder dette var penger som FIFA skyldte Platini for jobb han hadde gjort for forbundet fra 1998 til 2002. Blatter hevder fremdeles at han ikke har gjort noe galt og raser mot FIFAs etiske komité.

— Det er bare tullprat. Dette er ikke rettferd. Jeg ansatte disse menneskene, der de er nå i den etiske komiteen, og de har ikke mot til å høre på generalsekretæren, Platini eller meg, sier Blatter.

På spørsmål om det var utbetalingen som fikk forholdet mellom han og Platini til å surne, svarer Blatter at det skjedde flere år før, og refererer til en hendelse under EM 2008 hvor han følte seg tilsidesatt av UEFA. Siden da har ikke FIFA-presidenten vært tilstede på et arrangement i regi av UEFA.

— UEFA er infisert med et anti-FIFA virus, hevder Blatter.

Publisert: