Norge sier nei til sparket FIS-topp

Skiforbundet har besluttet å støtte svenske Mats Årjes i valget av ny FIS-president.

Norges Skiforbund støtter Sveriges kandidat i valget av ny FIS-president. Foto: Rune Petter Ness

Publisert: Publisert:

Det kommer frem i en pressemelding sendt til noen utvalgte medier tirsdag formiddag.

Dermed støtter de ikke britiske Sarah Lewis, som ble sparket som generalsekretær i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Etter 20 år i rollen, fikk hun i oktober beskjed om å fratre sin stilling.

– Det var som et sjokk og en stor forandring, har Lewis tidligere uttalt til Nettavisen.

I pressemeldingen kommer det frem at en arbeidsgruppe utnevnt av skistyret har gjennomført intervjuer med alle de fire kandidatene til presidentvervet.

I tillegg til svenske Mats Årjes og Sarah Lewis, er Johan Eliasch (svensk-britisk) og Urs Lehmann (Sveits) presidentkandidater.

«I intervjuene med kandidatene er det i tillegg til utviklingen av skisporten, lagt særlig vekt på temaer som bærekraft, åpenhet og kjønnsbalanse i internasjonal skisport.», heter det i pressemeldingen.

Norges Skiforbund ønsker at svenske Mats Årjes blir ny president i FIS. Foto: Anders Wiklund/TT (NTB)

Slik forklarer Røste valget

Skiforbundet har også innhentet råd fra egne representanter i de sentrale FIS-komiteene.

– FIS forvalter mange av de idrettene som nordmenn er mest interessert i. Derfor er samarbeidet med ledelsen i FIS viktig for Norges Skiforbund. Vi gjennomførte en grundig intern vurdering før vi konkluderte, sier skipresident Erik Røste.

– Det skjer mye bra og er en positiv utvikling på mange områder i FIS. Årjes har fokus på de samme tingene vi er opptatt av, og har i mange år vist at han har den kunnskapen, forståelsen og handlekraften som skal til for å utvikle FIS i den retningen vi i Norge ønsker.

Norges Skiforbund viser til at den svenske presidentkandidaten har både administrativ og politisk kompetanse fra skiidretten, både som generalsekretær og president i det svenske skiforbundet.

Sarah Lewis er en av fire kandidater til valget av ny president i FIS. Men Norge sier nei til å støtte den sparkede FIS-toppen (tidligere generalsekretær). Foto: NTB

Årjes er i dag president i Sveriges olympiske komité og har erfaring fra næringslivet for det børsnoterte selskapet Skistar AB.

– Mats Årjes utviser stort engasjement for alle grenene i FIS, og peker helt konkret på viktigheten av dette mangfoldet i internasjonal skisport. Med sin bakgrunn er han opptatt av samspillet mellom de nasjonale særforbundene, alle tillitsvalgte i de ulike komiteene i FIS, administrasjon og styret i FIS, sier Røste.

Presidentvalget finner sted førstkommende fredag (4. juni).

Sveitseren Gian-Franco Kasper gir seg etter over 23 år som president i FIS.

Publisert:
  1. FIS
  2. Norges Skiforbund
  3. Langrenn
  4. Erik Røste

Mest lest akkurat nå

  1. 50 vaksinedoser i Stavanger gikk utenom prioriteringslista

  2. Her skal du snart få sti av saueull

  3. Suldal hastestenger skole og SFO

  4. Da bilselgeren forvandlet funkishuset, fikk han en helt spesiell utsikt

  5. Funnet av helikopter etter leteaksjon i Sirdal

  6. «Viking-trenerne så faresignalene, men gjorde ingenting. Det gjør tapet for Sandefjord enda verre»