Norge sier nei til sparket FIS-topp

Skiforbundet har besluttet å støtte svenske Mats Årjes i valget av ny FIS-president.

Norges Skiforbund støtter Sveriges kandidat i valget av ny FIS-president.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det kommer frem i en pressemelding sendt til noen utvalgte medier tirsdag formiddag.

Dermed støtter de ikke britiske Sarah Lewis, som ble sparket som generalsekretær i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Etter 20 år i rollen, fikk hun i oktober beskjed om å fratre sin stilling.

– Det var som et sjokk og en stor forandring, har Lewis tidligere uttalt til Nettavisen.

I pressemeldingen kommer det frem at en arbeidsgruppe utnevnt av skistyret har gjennomført intervjuer med alle de fire kandidatene til presidentvervet.

I tillegg til svenske Mats Årjes og Sarah Lewis, er Johan Eliasch (svensk-britisk) og Urs Lehmann (Sveits) presidentkandidater.

«I intervjuene med kandidatene er det i tillegg til utviklingen av skisporten, lagt særlig vekt på temaer som bærekraft, åpenhet og kjønnsbalanse i internasjonal skisport.», heter det i pressemeldingen.

Norges Skiforbund ønsker at svenske Mats Årjes blir ny president i FIS.

Slik forklarer Røste valget

Skiforbundet har også innhentet råd fra egne representanter i de sentrale FIS-komiteene.

– FIS forvalter mange av de idrettene som nordmenn er mest interessert i. Derfor er samarbeidet med ledelsen i FIS viktig for Norges Skiforbund. Vi gjennomførte en grundig intern vurdering før vi konkluderte, sier skipresident Erik Røste.

– Det skjer mye bra og er en positiv utvikling på mange områder i FIS. Årjes har fokus på de samme tingene vi er opptatt av, og har i mange år vist at han har den kunnskapen, forståelsen og handlekraften som skal til for å utvikle FIS i den retningen vi i Norge ønsker.

Norges Skiforbund viser til at den svenske presidentkandidaten har både administrativ og politisk kompetanse fra skiidretten, både som generalsekretær og president i det svenske skiforbundet.

Sarah Lewis er en av fire kandidater til valget av ny president i FIS. Men Norge sier nei til å støtte den sparkede FIS-toppen (tidligere generalsekretær).

Årjes er i dag president i Sveriges olympiske komité og har erfaring fra næringslivet for det børsnoterte selskapet Skistar AB.

– Mats Årjes utviser stort engasjement for alle grenene i FIS, og peker helt konkret på viktigheten av dette mangfoldet i internasjonal skisport. Med sin bakgrunn er han opptatt av samspillet mellom de nasjonale særforbundene, alle tillitsvalgte i de ulike komiteene i FIS, administrasjon og styret i FIS, sier Røste.

Presidentvalget finner sted førstkommende fredag (4. juni).

Sveitseren Gian-Franco Kasper gir seg etter over 23 år som president i FIS.

Publisert: