TV 2 har tilbudt VAR-løsning for Eliteserien

Kommer VAR til Norge i 2023? TV 2 vil hjelpe NFF. Forbundet varsler svar like etter sommeren.

TIL NORGE?: Videoassisterende dommer (VAR) er blitt et vanlig skue i de europeiske storturneringene. Nå kan det omdiskuterte systemet også komme til Norge.
 • Andreas Hellenes, VG
 • Mats Arntzen, VG
Publisert: Publisert:

– Vi har tilbudt oss å tilrettelegge en VAR-løsning for norsk fotball fra og med seriestart i 2023 da vi overtar rettighetene. Vi har sagt at vi som rettighetshaver kan tilby det tekniske oppsettet som trengs for å innføre VAR i Norge, avslører TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen til VG.

Nå er det opp til norsk fotball – Norges Fotballforbund (NFF) og Norsk Toppfotball (NTF) – om de vil godta tilbudet fra TV 2.

FRA 2023: Jansen Hagen og hans TV 2 sikret seg rettighetene til å vise norsk fotball fra 2023 til 2028 tilbake i desember. Prislappen kom på 4,5 milliarder – også NRK skal være med på laget.

Jansen Hagen forteller videre at TV 2 har utarbeidet en «norsk modell» som er godkjent av FIFA. Det er også et ønske om en «VAR light» for mindre ligaer.

Da vil det være en sentralisert VAR-løsning der alle bildene kommer inn til en base hvor VAR-dommerne sitter, istedenfor mange forskjellige VAR-team på hver enkelt arena.

– Dette er en nyere og langt rimeligere variant enn den vi ser brukt i de største ligaene. Den er tilpasset fornuftig ressursbruk etter norske forhold. Den er også mer bærekraftig siden VAR-funksjonene sentraliseres og man slipper å sende utstyr og folk over hele landet hver uke i løpet av sesongen, forklarer TV 2s sportsredaktør.

Senest i går ble Vålerenga snytt for en scoring som VAR ville rettet opp i:

– Vi holder på å jobbe frem et beslutningsgrunnlag på dette akkurat nå. Vi er midt i prosessen og håper å komme frem til en beslutning like etter sommeren, opplyser konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn, til VG.

Han sier også at det er øverste nivå for kvinner og menn som er mest aktuelle for innføring av VAR, men at hva de ender på til slutt er for tidlig å si.

Som konkurransedirektør er han leder av konkurranseavdelingen i NFF. Det er de som har ansvaret for å gjennomføre alle turneringer i norsk toppfotball.

Fisketjønn forklarer at TV 2s tilbud allerede fant sted i den opprinnelige avtalen som sikret de rettighetene tilbake i desember 2020. Han synes det er positivt og bra at det var en del av avtalen, men også at norsk fotball trenger tid til å vurdere både for- og motargumenter.

– Utviklingen i fotballen er det som taler for. Rundt halvparten av UEFAs nasjoner har nå VAR, så vi ser på dette som en naturlig del av norsk fotballs fremtid.

– Samtidig vil det være en investering med en vesentlig kostnad – både i selve investeringen, men også i årlig drift.

SER FREMOVER: Konkurransedirektør Fisketjønn omtaler VAR som «en naturlig del av norsk fotballs fremtid».

Svarer på VAR-kritikk

VAR-systemet har siden oppstarten med prøvebasis på våren i 2016 fått både ris og ros fra diverse hold.

– VAR-bruken i flere store ligaer har fått mye kritikk, og dere kan «bare» tilby en rimeligere variant med færre kameravinkler. Øker ikke det sjansen for større feilmargin?

– Det må fotballen selv ta stilling til. Vårt utgangspunkt er at vi har jobbet frem en VAR-løsning tilpasset norske forhold og en fornuftig ressursbruk, sier Jansen Hagen og utdyper:

– Det jeg sier er at vi som rettighetshaver har ressursene som trengs, og at vi som samarbeidspartner med norsk fotball ønsker å gi dem dette tilbudet. Fotballen er herre i eget hus og må ta selve avgjørelsen selv.

PS: NFF har tidligere takket nei til å teste videodømming.

Publisert:
 1. Eliteserien
 2. Norsk fotball
 3. TV 2

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt20125341192241
2Molde20115448252338
3Rosenborg20114543261737
4Kristiansund2011272825335
5Lillestrøm2010463226634
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. E39 er åpen igjen etter at tankbil veltet

 2. Fetterens forsvarer: – Justisministeren har valgt å ikke gjøre noen ting

 3. 20 grader i dag, uvær til natten

 4. Ferde vil øke bom­takstene på Nord-Jæren

 5. Først da turisttrafikken omtrent var borte, fikk Sandnes svar om Preikestol-skilting

 6. Lokalt lag storspilte - klar for kvartfinale