Lover 180 millioner kroner til Granåsen

Hvis Trondheim får ski-VM 2023 lover kulturminister Linda Hofstad Helleland 180 millioner kroner til anlegget i Granåsen.

PÅ RULLESKI: Linda Hofstad Helleland (nummer tre fra venstre) i Granåsen fredag. Rundt kulturministeren står fra venstre Mari Holm Lønseth (Høyre), Sivert Bjørnstad (Frp) og Trøndelags nye langrennshåp Johannes Høsflot Klæbo.
 • Roy Tommy Bråten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

- I 2023 skal jeg servere kaffe som frivillig, og du skal ta gull, sa ministeren og henvendte seg til Johannes Høsflot Klæbo.

17. mai neste år kan bli en dobbel festdag for Trondheim og arrangørene for VM på ski i nordiske grener. Da blir det avgjort om Planica eller Trondheim får ski-VM i 2023. Men allerede fredag var det jubel på skistadion på Granåsen. Kulturministeren kom nemlig med lovnad om 180 millioner i nasjonale anleggsmidler for utbyggingen av Granåsen til VM. Dermed fikk VM-arrangørene litt mindre enn de 200 millioner kroner som ble søkt om.

– Vi kan ikke ha nasjonalanlegg over hele landet, men det er ønske fra regjeringens side om å gi Granåsen en helt spesiell posisjon. Så derfor får dere 180 millioner hvis dere får VM, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

VIL BIDRA TIL VM: Kulturminister Linda Hofstad Helleland i Trondheim fredag.

Den samme lovnaden, men da 150 millioner kroner, ble også gjort i 2015 med tanke på ski-VM i 2021. Men med bare fire av 17 stemmer tapte Trondheim kampen mot Oberstdorf.

- Selv om vi har en statsminister fra Bergen, skjønner til og med hun at verdens beste skiregion er Trøndelag. Så vi er bare nødt til å utvikle kompetansen og skimiljøet som er her hvis Norge fortsatt skal hevde seg som en verdensledende skinasjon. Vi har et veldig bra skianlegg i Granåsen, og sammen med idrettsglade trøndere skal vi skape en idrettsfest som hele Norge skal delta i, og som aldri blir glemt, sier Hofstad Helleland, som jobbet som frivillig også under ski-VM i 1997.

Les også

Overrasket og skuffet over stemmegivningen

Klæbo håper på VM

Så satte hun på seg rulleskiene, og sammen med skikometen Høsflot Klæbo (20) tok de seg en liten tur i anlegget. Men i 2023 er det kun han som skal ut på ski.

I 2023 vil Klæbo være 26 år, og dermed midt i sine beste år som skiløper, såfremt alt går som planlagt.

- Vi som trener her, og har Granåsen som hjemmearena setter veldig pris på dette. Det er klart at et VM her, kun noen få kilometer unna husdøra, er den store guttedrømmen. Får vi VM vil det gjøre noe med motivasjonen til samtlige av oss som trener her, og resten av utøverne i Norge. Men vi må ha mange gode dager før det starter, for det vil bli en durabelig kamp å kvalifisere seg til det laget. Det blir hardt, sier han.

TEST: Kulturministeren får testet seg på rulleski mot Johannes Høsflot Klæbo og partifelle Mari Holm Lønseth.

VM-sjef Guri Hetland var et stort smil etter lovnaden fra staten.

- Disse midlene er veldig viktig for VM-søknaden fordi det viser at vi har forankring og support finansielt fra staten. Det blir viktig for oss å vise til det internasjonale skiforbundet, sier Hetland.

GENERAL: Guri Hetland er sjef for Trondheims søknad om ski-VM-

I oktober tar hun med seg en delegasjon til Zürich der VM-konseptet skal presenteres for FIS-administrasjonen.

- Utbyggingen av anlegget vil koste mellom 800-900 millioner kroner, og vi er helt avhengig av statlige midler, sier rådmann Morten Wolden.

Les også

Her er den nye strategien etter VM-nederlaget

Ikke nasjonalanlegg

I 1998 innførte Kulturdepartementet ordningen med opprettelse av nasjonalanlegg. I den forbindelse avtalte departementet, Norges Idrettsforbund og Norges Skiforbund at arenaen som er Norges kandidat til å arrangere ski-VM neste gang skal inngå en avtale med Kulturdepartementet om nasjonalanleggsmidler. I avtalen heter det at nasjonalanleggene kan få inntil femti prosent av investeringskostnadene dekket av staten.

VIL HA VM: Trondheim håper på slike scener dersom man får tildelt ski-VM 2023.
 • Les også: Erna lover 150 millioner

I Norge er det Oslo og Holmenkollen som er nasjonalanlegg, men summen som staten nå gir til oppgradering av VM-anlegget i Granåsen er den samme som om det hadde vært nasjonalanlegg.

- Vi er ikke opptatt av status, men penger slik at vi kan finansiere anlegget, og det vi skal ha der. Det blir ikke et statusanlegg, men et bruksanlegg. Vår ambisjon, og det tror jeg også vi har rett i, er at Granåsen er den hoppbakken det er flest hopp i gjennom enn en sesong. Og det er mye viktigere enn status som nasjonalanlegg, sier Wolden.

Og får støtte av stortingsrepresentant fra Frp i Sør-Trøndelag, Sivert Bjørnstad.

- Det er helt greit at Oslo har nasjonalanlegget, så tar vi pengene og gullmedaljene, sier han.

AP vil matche

Arild Grande, stortingsrepresentant og idrettspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, sier at de står klare med sjekkheftet om de vinner valget og Trondheim får tildelt VM.

- Dette skal vi matche, og vel så det. Det er jo klart at på det tidspunktet alt dette skal skje, er det noen andre som er kulturminister. Det er viktig å få avklart den statlige innsatsen tidlig, for å sikre at Granåsen utvikles for bredde- og hverdagsidrett. Om vi vinner valget skal vi sørge for at dette kommer på plass, slik at vi kan begynne planleggingen av tidenes folkefest i Trondheim.

Publisert:
 1. Ski-VM
 2. Trondheim
 3. Idrettspolitikk
 4. Linda Hofstad Helleland
 5. Kulturdepartementet

Mest lest akkurat nå

 1. FHI i ny omikron­rapport: Alvorlig situasjon – nød­vendig med sterkere til­tak

 2. Fikk hjerte­betennelse etter korona­vaksine: – Må kunne dis­kutere om unge menn bør vak­sinere seg

 3. Kilder til Aftenbladet: – Ingen nedstengning av samfunnet

 4. Vikings nye stortalent: – Kan by på litt show

 5. Rosenberg strammer inn etter 54 smitte­tilfeller på én måned

 6. Alle erstat­nings­krav av­slått: – Fryktelig til­feldig og lite verdig