Han står ansvarlig for raset på tabellen

<p><strong>BLOGG:</strong> Lars Tjærnås ser på hvorfor Henning Berg måtte gå.</p>

Publisert: Publisert:

Blackburn, England 20121110.Henning Berg i sin første hjemmekamp som Blackburn-manager under Football League Championship-kampen i fotball mellom Blackburn Rovers og Birmingham City på Ewood Park lørdag ettermiddag. Kampen endte 1-1.Foto: Vegard Grøtt / Propaganda Photo / NTB scanpix Foto: Vegard Grøtt / Propaganda Photo

 • Lars Tjærnås
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Når gapet mellom eiernes forventninger og klubbens resultater blir stort nok sier fotballens «naturlov» at øverste ansvarlige blir sparket. Nå rammet det Henning Berg.

I ettertid er det all grunn til å spørre om begge parter fikk det de forventet. Når eierne gir en manager sparken etter ti kamper forteller det noe om at han ikke ble ansatt hverken ut ifra en profil som leder eller med en usvikelig tro på at hans ideer om spillet skulle føre frem. Da hadde tålmodigheten vært større, uansett om de indiske eierne fra «Venky» i sin periode i klubben har vist klare tegn på at de forstår langt mer av kyllingoppdrett enn av fotball.

Dette er et problem mange klubber kan lære noe av. Overraskende mange virker å være langt mer opptatt av navn og meritter hos en managerkandidat fra tiden han var spiller, enn hva han har utrettet i den funksjonen han skal ansettes som. Særdeles få virker å ha en klar strategi på å utarbeide en profil på sin kommende manager, det vil si hvor han står faglig, som menneske, og som leder. Dette er «Darwinisme», der den sterkeste overlever i en verden der eierne har råd til å prøve og feile, eller bruke og kaste.

Én seier er ikke godt nok

Henning Berg overtok et støtteapparat og en spillertropp som ikke var «hans». Sunn fornuft og langsiktighet tilsier at han burde fått sjansen til å kjøpe sine egne spillere når neste overgangsvindu åpner i januar, og sette sammen sitt eget lille team rundt seg med assistenter han stoler på.

Om dette ikke hadde gitt bedring ville det vært enklere å begrunne sparkingen i februar eller mars overfor supportere og media.

Når en likevel vil se få gråtende supportere utenfor Ewood Park de nærmeste dagene skyldes det et faktum Henning selv er bedre klar over enn de fleste. Dette er «livets eget brettspill», der du uten tilfredsstillende resultater som manager blir sendt «tilbake til start».

Den tidligere midtstopperen vet også at én seier på ti forsøk ikke er godt nok, uansett hvor mye han forklarer det med uflaks og marginer imot. Utgangspunktet var for godt til det.

Han kom inn på et tidspunkt der supporterne inderlig lengtet etter en ny mann ved roret, og han overtok en konkurransedyktig tropp på dette nivået, der mange av spillerne har erfaring fra øverste nivå.

Han står ansvarlig for raset på tabellen, uansett hvor urettferdig det kan virke. Så enkle er mekanismene i denne bransjen.

Må satse på Ståle

Henning kommer sterkt tilbake i en eller annen funksjon i fotballfamilien. Det er mer usikkert hvor mange norske trenere som vil få sjansen på høyt nivå i England med det første. Egil «Drillo» Olsen, og undertegnede, holdt i en hel sesong, minus to kamper i Wimbledon. Hennings tid som sjef varte i 57 dager i Blackburn. Ståle Solbakken har ikke ansvaret for andre enn seg selv, og klubben. Likevel er det mange trenere med en «manager i magen» som bør håpe på at mannen fra Grue oppnår suksess hos «Ulvene» – raskt.

I motsatt fall kan det gå lang tid før en eier av en britisk klubb finner Norge på kartet neste gang en ny manager skal ansettes.

Publisert:

Les også

 1. Berg taus før endelig Blackburn-avklaring

 2. Solbakken frykter ikke sparken

 3. Blackburn-sjef: &ndash; Måtte ta en smertefull avgjørelse

 4. Rekdal om Berg-avgangen: - Ikke bra for norsk fotball

 5. Fikk fyken etter 10 minutter i klubben

 6. Rio Ferdinand gjør narr av Berg-sparkingen

 7. Henning Berg: - Jeg er ekstremt skuffet

 8. Her kjører Berg fra treningsfeltet for siste gang

 9. Snipp, snapp, snute på 57 dager for Berg

 10. Rösler mener Blackburn har trykket på &laquo;panikk-knappen&raquo;

 11. Tror Blackburn har erstatteren klar

 12. Berg fikk sparken

 1. Fotball
 2. Sportsblogger