Mørks varsling endte med at ingen på herrelaget fikk kritikk eller advarsel

Nora Mørk sier at private bilder av henne ble spredt på herrelandslaget. Det fikk ingen konsekvenser for noen av spillerne.

Nora Mørk har hatt en tøff tid etter at de private bildene av henne ble stjålet og spredt i fjor høst.
 • Odd Inge Aas
  Journalist
 • Daniel Røed-Johansen
  Kommentator, Aftenposten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

POREC/OSLO: Håndballprofilen sier de stjålne bildene av henne ble sirkulert blant noen av spillerne under mennenes Golden League-turnering i slutten av oktober.

Håndballpresident Kåre Geir Lio sier at ingen av herrespillerne fikk kritikk eller en advarsel etter episoden.

– Nei, vi har lite å kritisere. Det de har fått er informasjon om alvoret i denne typen saker og veiledning om hvordan man skal håndtere det hvis det skulle dukke opp igjen. Så har spillerne snakket sammen om dette og informert oss. Det har ikke vært grunnlag for noe annet med de opplysningene vi sitter på, sier Lio til Aftenposten.

Til VG sier Mørk at hun ble gjort kjent med saken den 30. oktober i fjor. En person tett på miljøet informerte henne om at minst to av spillerne skal ha mottatt bildene, og at de ble delt videre på laget.

– Jeg ble helt knust. Det er mitt miljø, og jeg trodde at dette var folk som skulle passe på meg. Jeg ble skikkelig skuffet og lei meg, sier Mørk til avisen.

Les også

Nora Mørk hardt ut mot håndballforbundet – vurderer å gi seg på landslaget

Håndballpresident Kåre Geir Lio.

Vet ikke om bildene ble spredt

Hun varslet sin trener, Thorir Hergeirsson som sier til VG at han tok saken videre til Erik Langerud, generalsekretær i Norges Håndballforbund den 3. november.

Først i romjulen, den 27. desember ble spillerne på herrelaget konfrontert med opplysningene. Da var de samlet til den siste oppkjøringen før EM i Kroatia.

– Det vi fikk ut av møtet var at spillerne støtter Nora og at de har all slags sympati for henne. Det ble overbrakt henne via Bjarte (Myrhol, kaptein på laget). Det de sier til oss er at det kom noen bilder inn på noens telefoner, de ble omtalt og så ble de slettet, sier Lio.

Les også

Berge nektet å svare på spørsmål om Mørk-bråket

– Omtalt eller vist frem?

– Det vet jeg ikke. De bruker omtalt, men vi kan ikke drive etterforskning. Hvis noe kriminelt er skjedd, så er politiet rette instansen til å håndtere noe sånt. Vi har ikke funnet noe sånt. Skulle det vise seg at ikke alt er kommet på bordet og saken stiller seg annerledes, må vi ta en ny saksbehandling.

– Skjønner du at det er ekstra belastende for henne at dette er vist frem eller omtalt på herrelandslaget?

– Absolutt, jeg forstår at det er en ytterligere belastning. Enhver visning og deling av bildene vil være uheldig og utrivelig, jeg har ingen problemer med å skjønne det.

Christian Berge ønsket ikke å kommentere hvordan han har håndtert saken om at bildene av Mørk skal være spredt på herrelandslaget.

Mørk mener saken tok for lang tid

Langerud ønsket ikke å la seg intervjue av Aftenposten tirsdag om hva som skjedde i saken etter at han ble varslet av Hergeirsson, men henviser til Lio for uttalelser.

Håndballpresidenten sier at han ble informert om saken første gang den 13. november.

– Før det hadde det vært noen rykter, sier han.

Mørk og hennes støttespillere mener forbundet brukte altfor lang tid på å behandle varselet om at bildene skal ha sirkulert på herrelandslaget.

Lio sier at Christian Berge, herrelagets trener ble gjort oppmerksom på saken så raskt det fra sikkert hold ble antydet at spillere på laget hans skal ha sett bildene.

– Han og resten av landslagsledelsen ble spurt om de visste noe, men det gjorde de ikke.

Les også

Norsk idrett skjerper sine rutiner for varsling om trakassering

Nora Mørk har hatt en tøff tid etter at de private bildene av henne ble stjålet og spredt i fjor høst.

Ville ikke beklage offentlig

Lio sier at det ikke ble gjort noe i sakens anledning under kvinnenes VM i desember.

To dager før julaften ble det holdt et møte mellom håndballedelsen, Mørk-familien og representanter fra Norges idrettsforbund.

– Var det først da at dette med herrelandslaget kom på banen i møte mellom dere og Mørk?

– Det ble ytterligere konkretisert da. Vi hadde fått beskjed tidligere at det kunne være noe på herrelandslaget, men vi fikk ikke undersøkt det nøyere før herrelandslaget var samlet. Det gjorde vi 3. juledag.

– Det gikk nesten to måneder fra Mørk varslet Thorir til spillerne ble konfrontert med saken. Kan du forstå at det oppleves som lenge for den det gjelder?

– Sett i ettertid kan det hende at vi kunne gjort det fortere, men vi har gjort det aller beste i den situasjonen vi var i og med de vurderingene vi gjorde. Men behandlingstiden i saken totalt sett er jeg ganske fornøyd med. Vi var litt trege i starten, men vi jobbet veldig godt etter hvert.

Saken ble ferdigbehandlet under håndballforbundets styremøte i Kroatia søndag 14. januar.

Der ble det også bestemt at styret ikke skulle komme med en offentlig beklagelse til Mørk for måten saken var håndtert på, slik hun selv hadde bedt om.

Styret sendte i stedet et brev til Mørk hvor beklagelsen kom.

Forbundet begrunnet dette med at saken om herrelandslaget ikke var offentlig kjent fra før, og at det var Mørk selv som måtte avgjøre hva hun ville gå ut med i mediene.

Nora Mørk gir ros til Thorir Hergeirsson for måten han har håndtert saken om de stjålne, private bildene.

Dekket ikke juridisk hjelp

Tirsdag skrev VG at Mørk i november ba forbundet om økonomisk støtte til å dekke utgifter til juridisk bistand i saken om de stjålne bildene.

Håndballforbundet har ved flere anledninger gitt Mørk ros for måten hun har stått frem med saken på, men styret ville ikke bidra med penger.

– Det handler ikke om å ønske, men om hva slags prinsipiell inngang man skal ha på slike saker. Vi ser på dette som en privat hendelse for en spiller som er knyttet til landslaget via en utøverkontrakt. Det finnes ingen regler eller statuetter om at vi skal bidra med penger til juridisk hjelp i slike saker, det gjør det heller ikke i Norges idrettsforbund, sier Lio.

– Hun er den største profilen i norsk håndball. Ser du ikke at det gjør belastningen for henne mye større når bildene blir delt?

– Jeg ser at belastningen kan være større, men det rokker ikke ved det faktum at vi har sagt nei til økonomisk støtte.

PS: Landslagssjef Christian Berge ønsket ikke å uttale seg om saken før håndballguttas kamp mot Østerrike tirsdag.

Publisert:
 1. Håndball

Mest lest akkurat nå

 1. Omkom i druknings­ulykke på Sande­stranden

 2. Jordmor på SUS: – Har aldri vært så bekymret som jeg er nå

 3. Eierne av Martinique-huset protesterer mot planer om ute­sted på nabo­eiendommen

 4. Sauda nest varmest i landet

 5. Hun trodde hun var trygg på boinstitusjonen. Så tok nattevakten kontakt på Messenger

 6. Her ligger enorme verdier. Men kan de hentes ut?