Disse 10 er Tromsøs fremste idrettsutøvere i 2018

Disse 10 mener vi sto bak de sterkeste prestasjonene i året som gikk.

ÅRETS IDRETTSUTØVER? Noen Tromsø-utøvere med sterke prestasjoner dette året. Fra venstre Andreas Nygaard, Celine Nergård, Johann Forfang og Vilde Nilsen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

iTromsøs tradisjonsrike kåring har pågått siden 1998. 2018 har vært et godt idrettsår for byens idrettsutøvere - både når det gjelder individuelle idretter og lagidretter.

Medlemmene i sportsredaksjonen har sammen kommet fram til lista.

Topp 10-lista:

1. Johann Forfang

Laggull med det norske hopplandslaget i både skiflygings-VM og OL. Individuell OL-sølv i normalbakken og 5.plass i storbakken i Pyeongchang. Verdenscupseier i tyske Willingen og februar og når 7 sammenlagt i verdenscupen.

2. Vilde Nilsen

17-åringen fra Kvaløysletta tok OL-sølv i Paralympics i langrennssprinten for stående i Pyeongchang, som den yngste utøveren i den norske troppen. Fortsatte framgangen og gikk nylig inn til sin tredje strake seier i verdenscupen i paralangrenn. Er av idrettsgallaen som holdes i januar nominert til årets kvinnelige funksjonshemmede idrettsutøver.

Les også

Årets idrettsutøver for fjerde gang på rad: – Skal gjøre mitt for at jeg vinner neste år også

3. Andreas Nygaard

Klarte sesongens store mål om å vinne det 90 kilometer prestistjetuinge Vasaloppet i staren av mars. Ikke nok med det. Den Tromsø-bosatte langrennsløperen fra Burfjord vant i tillegg «Birken» to uker senere og avsluttet Ski Classics-serien med seier i finske Ylläs-Levi (70 kilometer) og ble nummer to sammenlagt, kun slått av lagkamertat Tord Asle Gjerdalen. For annet år på rad kom Andreas Nygaard først til mål og vant det 220 kilometer lange Nordenskiöldsloppet i Sverige, som en avslutning på en formidabel sesong.

4. Erik Valnes

Den Tromsø-bosatte langrennsløperen Erik Valnes ble U23-verdensmester i januar. Gullet på langrennssprinten i sveitsiske Goms vant han foran landsmennene Jan Thomas Jenssen og Even Northug og Valnes fikk sin debut i verdenscupen på internasjonal kvote i Dresden like før OL. Den Tromsø-bosatte Team Nord-Norge-løperen fikk en kanonstart på årets sesong også i den finskesesongåpningen i Muonio der han vant klassisksprinten og blant annet spurtslo den russiske storstjernen Alexander Bolsjunov.

5. Gjermund Åsen

Assistkonge i Eliteserien 2018. Den 27 år gamle trønderen er midt i sine beste fotballår, og hadde denne sesongen flest målgivende pasninger av alle i hele Eliteserien (10). Det skjedde på tross av at han bare spilte to tredjedeler av sesongen (20 kamper) grunnet en lei strekkskade, og viste et toppnivå få andre – uansett lag – har vist. Også kåret til «Årets TIL-spiller» av iTromsø-redaksjonen med et snitt på 5,65 per kamp.

Les også

Stor TV-guide: Dette må du få med deg av sport i julen

6. Anna Svendsen

Har virkelig begynt å nærme seg verdenstoppen. Markerte seg med 5.-plass på NM-sprinten i januar og var lange med i OL-diskusjonen, og fikk blant annet gå verdenscup i Planica og i Drammen i vår. Høsten har startet med strålende resultater, der hun gikk helt til topps på klassisksprinten i den finske serieåpninga i Muonio. Ble nummer seks på 10 kilometer klassisk i Johaug-comebacket uka etter og har siden fått gått verdenscup i Ruka, Lillehammer og på Beitostølen. Belønnet med tur til Tour de Ski med landslaget som starter nå i romjula.

7. Andreas Leknessund

19-åringen fra Tromsø har vist at han er en sammenlagtrytter Norge kommer til å få mye glede av de neste årene. U23-syklisten tok et sensasjonelt NM-sølv på tempoen, bare syv sekunder bak Edvald Boasson Hagen, i juni. Men også på NM-fellesstarten markerte han seg. Han gikk tidlig i brudd, og da slet de andre lagene seg ut da de skulle ta ham igjen. Uno-X-laget sparte krefter – og vant tredobbelt. I VM kom han på 13.-plass i U23-klassen på tempoen – i konkurranse med utøvere som er ett-to år eldre enn ham.

8. Alexandra Divina

18-åringen fra Tromsø tok sølv under junior-VM i kickboksing i Italia i september, en enorm prestasjon av den talentfulle kampsportutøveren. Divina var den første utøveren som tok en VM-medalje for Tromsø Kampsportklubb gjennom tidene.

9. Kasper Sjøthun

17-åringen fra Tromsø ble i august den første utøver fra Tromsø Turnforening på 14 år som har representert Norge i et mesterskap da han kom med i Norges tropp til turn-EM i skottske Glasgow. Norge ble nummer 13 av 31 nasjoner og turnkometen som han ofte omtales som, er også tatt med videre på landslaget til året som kommer.

10. Celine Nergård

Flest mål på det nest øverste nivået i Norge i år! Med et hat-trick i 5–4-seieren borte mot Amazon Grimstad, én runde før slutt, berget Fløya plassen i 1.-divisjon og Nergård kom opp på hele 18 nettkjenninger i sesongen som gikk. Én scoring foran Grei-spiss Camilla Ose på den neste plassen. 18 mål på 22 kamper er meget imponerende av stortalentet.

Publisert: