Var helt ute i kulden: Nå er stjernen forvandlet under Solskjær

Paul Pogba så ut til å være på vei bort fra Manchester United. Nå storspiller han under Ole Gunnar Solskjærs ledelse.

Ole Gunnar Solskjær og Paul Pogba omfavnet hverandre etter seieren mot Bournemouth.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Det var spilt 33 minutter mellom Manchester United og Bournemouth på Old Trafford. Ander Herrera mottok ballen på høyrekanten og sendte et innlegg inn i gjestenes 16-meter.

Der kom Paul Pogba i full fart. Franskmannen timet løpet sitt perfekt og stanget ballen inn i nettmaskene.

Det var franskmannens fjerde mål på tre kamper under Ole Gunnar Solskjærs ledelse. Midtbanespilleren er rett og slett brennhet om dagen, noe som virket utenkelig for bare noen uker siden.

– Forvandlingen er total for Manchester United, best vist ved Paul Pogba, sa TV 2-kommentator Kasper Wikestad da United cruiset inn til 4–1-seier mot Bournemouth.

Franskmannen ble også hyllet i kanalens studio.

– Han står frem som en gigant, sa Brede Hangeland.

En slik Pogba-form virket utenkelig da han satt på benken under hele den siste kampen (1–3-tap mot Liverpool) til José Mourinho som Manchester United-manager.

I konflikt med Ferguson

For franskmannens karriere i Manchester United har vært kontrastfylt. Han ble hentet av klubben for første gang i 2009 og etablerte seg straks som et av de største talentene på Uniteds akademilag. Han fikk etter hvert også kamper på reservelaget, som Ole Gunnar Solskjær trente frem til desember 2010.

De to skulle som kjent møtes igjen ...

Pogba fikk seg etter hvert større og større status i United-hierarkiet, og ønsket flere sjanser på førstelaget enn det manager Sir Alex Ferguson ville gi han. Dråpen som fikk begeret til å renne over kom da den legendariske manageren fikk Paul Scholes til å gjøre comeback på lagets midtbane i januar 2012, fremfor å gi Pogba flere sjanser.

Derfor valgte den talentfulle midtbanespilleren å ikke signere en ny kontrakt med klubben, fortalte han, ifølge Daily Mail, i 2013. Han signerte for Juventus sommeren 2012.

Ferguson var selv lite fornøyd med franskmannens opptreden.

– Det er skuffende. Jeg synes ikke han viste oss respekt i det hele tatt, sa Ferguson til Independent etter overgangen.

Var verdens dyreste

I Torino opplevde Pogba fire sesonger suksessrike sesonger. Han ble en sentral del av et Juventus-lag som vant ligaen fire år på rad. I tillegg markerte han seg med flere spektakulære langskudd. Prestasjonene hans sørget for at han var nominert til Gullballen i 2014, i en alder av 21 år.

Pogba vant ikke bare fire ligatitler i Torino. Det ble også to seiere i den italienske cupen under oppholdet hos «Den gamle dame».

Formen på klubblaget ga han også innpass på det franske landslaget. Midtbanespilleren var på banen i alle laget kamper på vei mot EM-finale på hjemmebane i 2016. Der ble det tap mot Portugal.

Så var det tid for å returnere til Old Trafford. Ferguson var ikke lenger lagets sjef, nå var det José Mourinho som trente laget. United bladde opp litt over én milliard kroner, noe som gjorde Pogba til tidenes dyreste fotballspiller den gang.

Men oppholdet på Old Trafford har så langt vært en aldri så liten berg-og-dal-bane for Pogba.

Vraket som visekaptein

Forholdet hans med Mourinho gikk nemlig også opp og ned. Han startet noe tregt i United-drakten, men etter hvert kom målene og storspillet. I oktober 2016 scoret han to ganger da laget slo Fenerbache i Europa League. Da langet Mourinho ut mot dem som kritiserte storkjøpet.

– I enkelte av deres øyne, går han fra å være den verste spilleren i Premier League til å være en stor en i løpet av 48 timer. Vi vet at han er en god spiller og vi vet at han behøver litt tid for å få ut potensialet sitt, sa Mourinho til pressen.

2016/2017-sesongen endte med en skuffende sjetteplass i ligaen, men laget vant både ligacupen og Europa League. Pogba var på banen i hele 51 kamper – og var en av Mourinhos mest betrodde menn.

Forholdet deres skulle snart surne.

Forrige sesong ble det annenplass i Premier League, men Mourinho og United fikk mye kritikk for å spille «kjedelig». Laget måtte heve seg for å kunne kjempe mot Manchester City og Liverpool denne sesongen.

I mellomtiden var Pogba en viktig brikke i det franske laget som tok VM-gull i Russland. Da fikk Pogba og lagkameratene endelig revansjert seg etter det bitre tapet mot Portugal to år tidligere.

Midtbanestjernen var fremragende under sommerens VM. Han scoret Frankrikes tredje mål i finalen mot Kroatia.

Glede i Russland ble imidlertid til frustrasjon da han returnerte til United.

Mourinho ga Pogba kapteinsbindet i sesongens første kamper, grunnet Antonio Valencias fravær. Etter flere skuffende resultater, kunngjorde plutselig portugiseren at Pogba ikke kom til å bære kapteinsbindet igjen.

– Jeg har bestemt at han ikke skal være visekaptein lenger, men det er ikke noe problem, sa Mourinho, ifølge BBC.

Les også

«Solskjær har ikke rukket å gjøre mange endringer i Manchester United. Men de få han har gjort, har vært avgjørende.»

Solskjær-suksess

Kampene som kom etterpå tydet imidlertid på noe annet. Laget slet med å få resultater, og Pogba så ut til å være ute av form. I Mourinhos to siste kamper (mot Fulham og Liverpool) satt han på benken gjennom alle de 180 minuttene som ble spilt.

Så kom beskjeden: Mourinho var sparket. Ole Gunnar Solskjær tok over midlertidig. Senest i august fortalte Solsjær Sky Sports at han ville bygget laget rundt Pogba.

Kombinasjonen Solskjær-Pogba har vært en suksess så langt. 25-åringen står med fire mål og tre målgivende pasninger etter tre kamper under Solskjærs ledelse.

Det er flere målpoeng enn han samlet i løpet av de 14 ligakampene han spilte under Mourinho denne sesongen. Selv har ikke Solskjær ønsket å ta noe av æren for Pogbas storspill.

– Vi vant kamper med den forrige manageren også. Spillestilen nå er annerledes. Vi er mer offensive og skaper bedre sjanser. Det er slik vi vil spille, sa Pogba i et TV 2-sendt intervju etter seieren mot Bournemouth.

Publisert:

Premier League

SVUTMP
1Arsenal87012081221
2Manchester City86202992020
3Tottenham Hotspur85211910917
4Brighton & Hove Albion7421148614
5Chelsea74121010013
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk