Magnus Carlsen kjemper for endring. Nå kan sjakken forandres for alltid.

– Carlsen har allerede endret statusen til lyn- og hurtigsjakk. Nå vil han ha enda mer, sier ekspert.

Magnus Carlsen er en stor tilhenger av lyn- og hurtigsjakk. Her er han under en lyn- og hurtigsjakkturnering i belgiske Leuven i fjor.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

2. juledag starter lyn- og hurtigsjakk-VM i St. Petersburg. Mens verdens beste sjakkspillere møtes, utkjempes det også en kamp utenfor brettet. En kamp om sjakkens fremtid.

For skal sjakken fortsette i sin vante form, med langsjakkpartier som hovedelementet? Eller skal mer action inn, i form av lyn- og hurtigsjakk?

Det kan hende sjakken er i ferd med å endre seg for godt. Og blant dem som står på barrikadene, er verdensmester Magnus Carlsen.

Da Carlsen tidligere denne måneden diskuterte VM-formatet i en sending på chess24.com, snakket han varmt om sjakk med kortere betenkningstid.

– Hurtigsjakk, og til en viss grad lynsjakk, er en like gyldig form for sjakk som klassisk sjakk. Til en viss grad synes jeg det er en bedre form, sa Carlsen.

Forvandlingen

For mange norske sjakkfans kan Carlsens utspill virke åpenbart. Lyn- og hurtigsjakk-VM har jo vært en stor suksess på NRK de siste årene.

Men sammenligner man med tidligere verdensmestere, er Carlsens meninger svært radikale.

Simen Agdestein har merket en endring siden han tilhørte verdenseliten på slutten av 1980-tallet.

– Lyn- og hurtigsjakk har en mye høyere status nå. Da hadde man ikke hurtigsjakk-VM. Det fantes et slags lynsjakk-VM, men ingen brydde seg spesielt, sier Agdestein.

– Det er først nå i det siste det er blitt stort, fortsetter han.

Simen Agdestein var blant verdens beste sjakkspillere på slutten av 1980-tallet. Siden har sjakkverdenen endret seg veldig.

Uenig med Carlsen

Grand Chess Tour, sjakkens verdenscup, besto av fem turneringer i 2018: Én langsjakkturnering, tre lyn- og hurtigsjakkturneringer og en turnering med innslag av alle disipliner.

Neste år innfører Norway Chess nye, revolusjonerende regler. Der blir såkalt armageddon-sjakk, en variant av lynsjakk, et viktig element.

Parallelt med denne utviklingen har altså Magnus Carlsen jobbet for å fremme lyn- og hurtigsjakk. Carlsen mener det er vanskeligere å skjule svakhetene sine i lyn- og hurtigsjakk, og at det derfor «gir et riktigere bilde» av de beste spillerne.

– Jeg vet ikke om jeg vil si meg enig i det, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

– Det er andre svakheter som kommer frem. Det er sjakk i forskjellige former. Det er litt som å si at 100 meter er bedre enn maraton, legger han til.

Sjakkekspert Torstein Bae.

Atle Grønn er bare delvis enig med Carlsen.

– Alle er opptatt av talent og genialitet. Hvis det er det man skal dømme etter, har Magnus for så vidt rett. Intuisjonen kommer mer i sin rett og åpningsteori er mindre viktig. Sånn sett handler de disiplinene mer om rent sjakktalent. Men langsjakk har tradisjoner. Mange setter pris på det vitenskapelige aspektet.

– Hvilken betydning tror du Carlsens utspill har for utviklingen av sjakk?

– Jeg tror det har stor betydning. Magnus er så toneangivende. Han er den dominerende spilleren. Han er ikke bare stjerne i Norge. Det er bare Garry Kasparov og Bobby Fischer som har hatt den samme stjernestatusen internasjonalt. Hva de sier, er veldig avgjørende.

Vil revolusjonere VM

Nå sikter Magnus Carlsen seg inn på to VM-titler i St. Petersburg. Det er han langt fra alene om. Rundt 200 stormestere er ventet å spille i St. Petersburg, kun tre uker etter at arrangørstedet ble kjent.

– Det ville aldri vært mulig før Magnus gjorde lyn- og hurtigsjakk-VM til prestisje, sier Atle Grønn.

– Så Carlsen har allerede endret statusen til lyn- og hurtigsjakk. Nå vil han ha enda mer. Men om han klarer å få lyn- og hurtigsjakk inn i det klassiske mesterskapet i enda større grad, det gjenstår å se.

Sjakkekspert Atle Grønn.

Carlsen har nemlig ytret et ønske om at hurtigsjakk skal ha en viktigere rolle i neste VM-kamp, i 2020. I stedet for ett langsjakkparti, ønsker Carlsen å spille fire hurtigsjakkpartier hver dag. En slik ordning ville revolusjonert den 132 år gamle VM-tradisjonen.

Både Bae og Grønn mener Carlsens utspill har veldig mye å si for retningen sjakkverdenen tar. Det bekrefter langt på vei FIDE-visepresident Nigel Short. Men Short tviler på at VM-kampen i 2020 blir utkjempet i hurtigsjakk, som Carlsen ønsker.

– Jeg er sikker på at verdensmesterens meninger vil bli lyttet til med stor respekt. Men siden vi allerede har et hurtigsjakk-VM, er det vanskelig å se for seg at et sånt forslag, dersom han faktisk mener det, vil få gjennomslag, skriver Short i en e-post til Aftenposten.

Én ting er imidlertid helt sikkert: Hurtigsjakk-VM spilles i hurtigsjakk. Det innebærer at spillerne får 15 minutter betenkningstid pr. parti, i tillegg til 10 ekstra sekunder pr. trekk. Turneringen spilles over tre dager: 2., 3. og 4. juledag. Deretter spilles lynsjakk-VM over to dager.

Publisert: