1000 russiske utøvere i dopingskandale: Brukte salt og kaffe i urinprøvene

McLaren-rapporten avslørte systematisk doping «i et omfang vi aldri har sett tidligere».

McLaren-rapporten avslørte at over 1000 utøvere har deltatt i dopingprogrammet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Andre del av McLaren-rapporten ble offentliggjort på en pressekonferanse i London fredag. Det var på forhånd knyttet spenning rundt avsløringene, og hvordan idretten ville reagere på de nye opplysningene.

Richard McLaren, kommisjonens leder, sier at de har fått bekreftet innholdet i den første delen av rapporten i arbeidet etter den ble offentliggjort.

Richard McLaren og hans team la fram siste del av den omfattende rapporten fredag.

Rapporten viser at over 1000 russiske utøvere fra 30 ulike idretter, både sommer- og vinteridretter, deltok i et systematisk dopingprogram. Rapporten viser at et stort flertall av de involverte skal ha kommet fra sommeridretter.

Utvalget har funnet beviser for at dette har foregått systematisk doping fra 2011 til 2015. McLaren sa på pressekonferansen at de hadde beviser på at utøverne ikke gjorde dette individuelt.

– Dopingprogrammet i statlig regi har utviklet seg fra London-OL, friidretts-VM i 2013, og selvfølgelig også i Sotsji-OL i 2014, sa McLaren på pressekonferansen.

Fire gullmedaljevinnere fra Sotsji

Russland vant 72 medaljer i London, og 33 medaljer i Sotsji-OL. Femten medaljevinnere fra Sotsji-OL skal ha vært involvert i dopingprogrammet, inkludert to gullmedaljevinnere som tok to gull hver. Navnene er så langt ikke kjent. Dopingprøvene til seks gullmedaljevinnere fra Paralympics ble også manipulert.

Han sier at det var en mørklegging som gikk fra ukontrollert kaos til en disiplinert konspirasjon for å vinne medaljer i mesterskap.

– Ønsket om å vinne medaljer har overgått den kollektive moralen, etikk og olympiske verdier, står det i rapporten.

Prøver fra kvinner hadde mannlig DNA

Han sa at manipulasjonen har vært organisering «i et omfang vi aldri har sett tidligere». Antidopinglabratoriet i Moskva skal ha byttet ut urinprøver fra utøvere, og salt og kaffe ble brukt for å manipulere prøveresultatene som ble sjekket av dopingjegere.

I urinprøvene til to gullmedaljevinnere fra OL, ble det funnet saltinnhold som ikke var fysisk mulig. Det ble også funnet skrapemerker på noen av beholderne, som tyder på at de er blitt åpnet etter at de er blitt forseglet. I urinprøvene fra to kvinnelige hockeyutøvere ble det også funnet mannlig DNA.

Les også

Skandalen vokser: Flere utøvere tatt for doping i Russland

Les også

Måten Russlands lag kom til OL på, får dopingjegere til å stusse: - Veldig, veldig spesielt

Utvalget la frem 1166 beviser, inkludert e-poster, dokumenter, og ekspertanalyser av dopingprøvene.

Første del i sommer

Første del av McLaren-rapporten kom i juli, og avslørte systematisk russisk dopingprogram i statlig regi. Rapporten er oppkalt etter professor Richard McLaren, som fikk i oppdrag å gjennomføre en ekstern granskning av påstander om russisk statlig manipulering av dopingkontroller. Han er en av verdens fremste eksperter på etikk i idrett.

Les også

Ny IOC-smell: Russland-beslutning vurdert som ulovlig

Rapporten viste at urinprøver fra russiske utøvere under Sotsji-OL var tuklet med. På denne måten kunne dopede utøvere delta, uten risiko for å bli tatt. Rapporten anklager det russiske idrettsdepartementet for å kontrollere og overvåke manipuleringen av analyseresultatene. Avsløringene viser at jukset ble gjennomført etter tett samarbeid med Russlands idrettsdepartement og landets etterretningstjeneste.

Russiske myndigheter sa i dag tidlig at de ikke hadde bestemt seg hvordan de skulle reagere på innholdet i den siste delen av rapporten, melder den russiske avisen Tass.

Les også

I dag kommer det nye dopingavsløringer: – Vet ikke lenger hva jeg skal forvente

Richard McLaren har ledet arbeidet med rapporten.

I kjølvannet av den første rapporten ba Verdens dopingbyrå (WADA) om at alle russiske utøvere skulle utestenges fra OL i Rio. Mange ble utestengt, men IOC ville ikke utestenge alle utøverne. Friidrettsutøverne fra landet ble utestengt.

Publisert: