FFK-saken: Ny millionutbetaling granskes

<p>De tidligere Fredrikstad-lederne Morgan Andersen og Bjørn Jensen ble i går avhørt av politiet for sin befatning med Piiroja-avtalen. Nå kan det komme flere lignende saker for Østfold-klubben.</p><br></br><br></br>

Fotball , 3. september 2007 , Tippeligaen , Stabæk - Fredrikstad 0-2Morgan Andersen , FFK
 • Marius Vik
Publisert: Publisert:
PFU_vignett
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

LES OGSÅ: Aftenposten ble felt i PFU for denne artikkelen

Det var ingen overraskelse da politiet og Skatt Øst i går morges slo til mot Fredrikstad Fotballklubb.

Som Aftenposten har avdekket tidligere, er både Raio Piiroja og Østfold-laget mistenkt for å ha unndratt store beløp fra beskatning.

Piiroja-avtalen fra 2007 ble inngått da Morgan Andersen satt som administrerende direktør i FFK, samtidig som Bjørn Jensen var styreleder. Begge ble innbrakt og avhørt av politiet i går, og har status som siktet.

Ny millionfaktura

Mens Jensen forsvant ut av Fredrikstad-styret etter 2007, ble Morgan Andersen sittende til 1. april det påfølgende året. Han ble sykmeldt i oktober 2007, men en av de siste tingene som skjedde mens Andersen fortsatt var FFK-ansatt, var at Fredrikstad betalte en millioner kroner for en avtale som umiddelbart kan minne veldig om Piiroja-kontrakten.

Aftenposten har fått tilgang til en faktura, utstedt 17. mars 2008 og behandlet den 25. mars samme år, som viser at Fredrikstad har inngått en avtale med selskapet Sport Invest GmbH. Der står Morgan Andersen som FFKs referanse. Men den er attestert av hans etterfølger, Morten Huth.

Fakturaen minner mye om den Fredrikstad året i forveien betalte til Raio Piirojas estiske agentselskap Sport & Net Group.

Pris: 1 million kroner.

Oppdrag: Scouting og assistanse i det svenske markedet.

Med andre ord, mer eller mindre identisk med den avtalen som ble gjort med Piirojas estiske agentselskap, som også var på en million kroner (pr. år), også det for speidervirksomhet i et spesifikt område.

Morgan Andersen benekter å ha inngått en slik avtale.

— Jeg har ikke inngått noen slik avtale. Jeg var sykmeldt fra 14. oktober 2007, og Morten Huth var i min jobb. Etter den artikkelen dere hadde på trykk i dag, bør dere være forberedt på legge frem avtalen dere henviser til, sier Andersen til Aftenposten.no.

- Jeg har aldri inngått noen avtale med Abgar Barsom som dere skriver. Dette til opplysning. Så får dere gjøre hva dere vil, men tenk deg hvilken innvirkning dette får på meg og min familie, sier Andersen.

Ukjent for Skatt Øst

Den til nå ukjente avtalen skal etter det Aftenposten erfarer være inngått i forbindelse med kontrakten Abgar Barsom inngikk med Fredrikstad noen uker i forveien, og får skattemyndighetene til å reagere.

— Vi har vært forberedt på at det kan være flere avtaler av denne typen, sier Jan Egil Kristiansen ved Skatt Øst til Aftenposten.

— Denne informasjonen er likevel ny for oss, men særdeles interessant.

Skattekrimsjefen varsler nå at skatteetaten også vil granske de nye opplysningene grundig.

— Dette må vi se nærmere på. At det kommer nye land, og eventuelt nye klubber, inn i bildet, løfter jo saken opp på et nytt nivå, sier Kristiansen.

FAKTA

Morgan Andersen

Født: 7. april 1966. Bakgrunn som aktiv: Spilte ishockey for Furuset, Lillehammer, Stjernen og landslaget, samt de svenske klubbene Mora, Sundsvall og Timrå.

Bakgrunn som idrettsleder: Var leder for NISO og endte i personalsak, som endte med fellende dom i lagmannsretten. Var direktør i Lyn i 2005 og 2006, og sentral i overgangen for John Obi Mikel til Manchester United/Chelsea. Andersen ble i mars 2008 kjent skyldig for dokumentforfalskning og falsk politianmeldelse, og ble dømt til ett års betinget fengsel med prøvetid på to år. Var direktør i Fredrikstad i 2006-08. Inntil nylig var han tilknyttet i ishockeyklubben Stjernen.

Bakgrunn

Piiroja-saken

August 2004: Piiroja skriver under for Fredrikstad. Årslønn: 360 000 kroner, ifølge spilleren selv.

August 2007: Stopperen forlenger med FFK. Går opp til snaut 600 000 i årslønn, ifølge spilleren selv. FFK underskriver samtidig en kontrakt med Piirojas estiske agentselskap for speideroppdrag i Baltikum.

August 2009: Dagbladet avslører at det overføres en million kroner i året til Piirojas agentselskap for resultatløse speideroppdrag i Baltikum. Skatteetaten varsler at de vil se om pengene kan være skjulte lønnsoverføringer.

Juli 2010: Skattekrim avslutter saken.

August 2011: Skatteetaten tar opp saken på ny. Piiroja selges til Vitesse.

Oktober 2011: Kemneren i Fredrikstad tar pant i Piirojas eiendom i Fredrikstad. Mistanke om at pengeoverføringene til Estland er et arrangement for å unngå å betale skatt.

November 2011: Saken blir anmeldt til politiet i Østfold.

Desember 2011: Skatt Øst og politiet på besøk hos flere norske klubber, blant dem Hønefoss og Aalesund, som begge har hatt estiske spillere i stallen.

Les også

 1. Andersen og Jensen løslatt

 2. Skatt Øst skal granske Hønefoss' Estland-løsning

 3. Piiroja-saken anmeldt til politiet

 4. Liker ikke Rajo-saken

 5. Skatteetaten gransker Fredrikstad

 6. Piiroja stemples som skattesnyter

 7. Hallén: - Ikke sviktende moral blant ledere

 8. - Skattefrie stipend er utbredt i Estland

Publisert:
 1. Eliteserien

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm97201951423
2Viking106311981121
3Molde9612179819
4Strømsgodset94231313014
5Aalesund94231011-114
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. 22-åring fra Bryne mistet livet i togulykke

 2. Regjeringskvartalet får ekstramidler, Nye SUS må vente

 3. Fant kalv ved garasjen

 4. Lavrov: Vesten har erklært full krig mot Russland

 5. Hva skal vi ha til middag i morgen? Dette spørsmålet vil utløse en global krise – rett etter sommerferien

 6. Viking-talent tatt ut på landslaget