Kommentar: Når vilje flytter fjell - John Arne i 100

<p>At John Arne Riise i dag runder 100 A-landskamper for Norge er slett ingen selvsagt ting. John Arne har kommet til hundre på grunn av en stålvilje nesten uten sidestykke.</p>

riise3
 • Helge Skuseth
  Helge Skuseth
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

John Arne er født på Sunndalsøra, og flyttet sammen med foreldrene til Holmestrand da han var fire år.

Så ble foreldrene skilt, og mamma Berit fant sin ålesunder i Thormod Riise. I 1989 flyttet de til Ålesund, og «resten er historie».

John Arne er på mange måter et treningsprodukt.

Selvsagt med et stort talent for fotball, men viljen var enda større. Han ville bli best, og ble backet opp hjemmefra også.

Men aldri ble han pushet på trening uten at han selv ville, det var heller snakk om at Berit og Thormod måtte holde ham igjen. Og den samme viljen arvet lillebror Bjørn Helge . . .

(artikkelen fortsetter)

Samhold: John Arne og Bjørn Helge Riise har alltid holdt sammen. Og de elsker å trene!

Trente uavbrutt

Familien bodde på Slinningen, på Hessa ikke langt fra der jeg selv bodde. Det var umulig å kjøre rundt Slinningsodden uten å se en rødtopp som «flådde» den humpete Larsen-marka utenfor huset der de bodde. Og var han ikke der, var han på Hessa-bana. Eller Siffen.

Mamma Berit har fungert både som rettleder og mor for John Arne opp gjennom årene, og hun så raskt at John Arne trengte større utfordringer enn han fikk på Hessøya.

Som 14-åring havnet han i AaFK, der han debuterte på A-laget alt som 16-åring i 1996.

Så var tilfeldighetene på John Arnes side. I en G17-landskamp mot Sverige var en agent for storklubben Monaco til stede, klubben jaktet på en venstrebeint kantspiller med potensiale.

Bråk om overgang

John Arne visste ikke dette, men storspilte uansett. Og fikk tilbudet fra Monaco. Og da startet bråket.

Mamma Berit syntes det var en god idé å sende sønnen til fyrstedømmet, som hadde et stjernelag på den tida. Men absolutt alle forståsegpåere i Norge vendte tommelen ned, de mente at det var galskap å sende en 17-åring til Frankrike uten å kunne hverken språk eller ha en sosial forankring der.

Men Berit bestemte, og også AaFK gned seg i hendene da det viste seg at klubben satt igjen med bortimot 15 millioner kroner i overgangssum. Penger som gjorde at AaFK kunne ta sats for å strekke seg mot eliteserien. Og de lyktes, både John Arne og AaFK.

Jeg var til stede da AaFK og Monaco forhandlet i Monaco. Beskjedne John Arne sa ikke stort, mamma Berit kjørte showet fullt og helt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Blant stjerner: John Arne Riise på sin første Monaco-trening. Her hilser han på stjernen David Trezeguet, men manager Gigana i bakgrunnen. Foto: Rolf J. Ødegaard.

Legenden Jean Tigana var manager i Monaco da, og Sunnmørsposten fikk være til stede under en middag med mor og sønn Riise og Tigana. Praten gikk på mange språk, men moro hadde de det!

Storslegga

Siden gikk det slag i slag. John Arne viste fram storslegga da han scoret et fantastisk mål fra mnidtbana i en 1. divisjonskamp for Monaco, og i 2001 fikk John Arne drømme-overgangen til Liverpool. Han hadde alltid drømt om å spille i England, og Liverpool passet perfekt.

4. november 2001 markerte han seg for hele England, da han dundret tidenes frispark inn bak Manchester Uniteds keeper Fabien Barthez, som Riise tidligere var lagkompis med i Monaco. At tverrliggeren ikke brakk var et under.

Høydepunktet i en lang Liverpool-karriere var selvsagt finaleseieren mot Milan i Mesterliga-finalen i 2005. (artikkelen fortsetter under bildet)

Høydepunktet: Steven Gerrard med pokalen og John Arne Riise etter Mesterligatriumfen mot Milan i Istanbul. De røde reiste seg fra 0-3 og vant!

Så ble det AS Roma fra 2008, før han i sommer ble hentet tilbake til England og Fulham.

Landslaget

Og i tillegg til dette eventyrlige fotball-livet på klubb-plan har han også rukket å spille 99 landskamper for Norge. Debuten skjedde på La Manga i januar 2000, mot Island.

Alt måneden etter scoret han sitt første av 13 landslagsmål (mot Tyrkia), og John Arne har aldri vært vraket for Norge. Han har vært en støttepilar, samme om det var Nils Johan Semb, Åge Hareide eller Drillo som var sjef.

I dag runder han altså 100 landskamper, men det er ikke målet. Det er Thorbjørn Svenssens norske rekord på 104 landskamper som John Arne har sett seg ut, og det når han selvsagt. Men ikke før neste år.

Ingen dans på roser

Livet har ikke kun vært en dans på roser for 31-åringen. Han har hatt et havarert ekteskap bak seg, og han havnet i en offentlig skittentøyvask da han saksøkte sin agent Einar Baardsen.

Som Riise mente hadde lurt ham for oppimot 20 millioner kroner. At retten frifant Baardsen var et tung slag for John Arne og familien.

Bråket mellom Riise og John Carew foran en landskamp var heller ikke god PR for noen av dem, selv om det var Carew som fikk hovedskylda den gang.

Det har blåst frisk rundt Riise mang en gang, men han reiser seg hver gang.

Det har noe med vilje å gjøre, det også.

Mamma Berit har fungert både som rettleder og mor for John Arne opp gjennom årene.

Den gang: Mamma Berit klapper 17-årige John Arne Riise på kinnet på Kråmyra, etter den siste kampen han spilte før han dro til Monaco. Året var 1998.

Les også

 1. Prinsen av Wales

 2. Endelig fra start

 3. Kapteinen tviler på 100, tror på VM

 4. Riise: - Bale verdens beste venstrekant

 5. Drillo velger 4-4-2

 6. Drillo tror ferskingen Vilsvik kan nå langt

 7. Riise helt i 100

 8. Ingen Carew mot Wales

 9. Riise ikke god nok for Portsmouth

 10. Riise: - Vi hadde fortjent poeng

Publisert:
 1. Fotball
 2. Kommentar
 3. Helge Skuseth

Mest lest akkurat nå

 1. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 2. Fritidseiendom solgt langt over an­tydning: – Vokser ikke på trær

 3. Politisk strid om farlige sykkelstativer. Nå vil produsenten montere beskyttelse på dem

 4. Kanelsnurren håver inn på bakverk

 5. Mann i 60-årene død etter voldshendelse i Lyngdal

 6. Avføring på avveie og knuste vinduer – Vegvesenet anmelder hærverk etter 17. mai