I baksetet på en minibuss tok Norge grepet som sikret VM-sølv

Disse ordene fra lagkameraten sikret norsk VM-sølv: – Han trykket på de riktige knappene.

Samarbeidet som endte med medalje til slutt. Jan Schmid (t.v.) og Jarl Riiber lyktes, selv om det ikke ble gull.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

SEEFELD: Det så ikke ut som noen medaljedag etter hoppdelen i Innsbruck. Jan Schmid (35) hadde gjort jobben sin, et hopp på 127,5 meter. Jarl Riiber (21) landet på 123 meter.

Han skuffet seg selv og var langt nede.

Norge var 27 sekunder bak ledende Tyskland før langrennsdelen i Seefeld, 19 bak Japan og fem bak Østerrike. Riiber kikket bare etter et stort hull han kunne grave seg ned i.

Da duoen satte seg i niseteren, på vei mot VM-byen, forsto den eldste at han måtte finne de riktige ordene. Ordene som gjorde at kameraten som hadde vunnet ti verdenscuprenn denne sesongen, ikke fortsatte å deppe.

For Riiber var ikke i humør. Han følte seg mislykket. Unggutten var den på laget som ikke hadde fått det til, enda han vanligvis er meget god i bakken. Akkurat det ble han lei seg av å tenke på.

Schmid og Riiber under blomsterseremonien.

«Det er ikke din feil»

Teamsprintduoen var bare halvveis mot det som kunne bli medalje. Hvis ikke Riiber kom seg opp av grøften i løpet av den halv times lange kjøreturen, kunne de havne utenfor pallen.

«Det er ikke din feil», prøvde Schmid seg.

Han henvendte seg til lagkameraten, uten at det var noen slags form for terapi, bare en samtale som skulle få betydning.

Schmid fortsatte med å fortelle at Riiber ikke måtte grave seg ned, at de måtte over i angrepsposisjon.

– Jan er en lagbygger. Han er flink til å trykke på de riktige knappene. Det var godt å ha ham i bilen. Jeg var veldig deppet. Jeg er en skihopper og ønsker å hoppe bra. Jeg er spesialhopper på mange måter, sier Riiber.

Sakte så han nye muligheter.

To gode kombinertløpere, som skaffet Norge sølv nummer to i VM. Jan Schmid (t.v.) og Jarl Riiber.

Fikk løftet seg mentalt

Ordene fra lagkameraten gikk inn. Da de kom til langrennsarenaen, skiftet de til nytt utstyr. De la seg ned på hver sin seterad. Samtalen fortsatte.

De lå der i en halv time. Så var det tid for å gå ut og varme opp og kjempe om en pallplass i sporet. Fem runder på hver. De vekslet på å gå. Da Jarl Riiber vant sluttspurten mot Østerrike, ble det jubel i leiren.

Landslagssjefen Kristian Hammer, som kjørte bilen, og hopptrener Peder Sandell, som også var med, jublet på stadion. Det kjentes likevel fint å se de to ende på pallen.

Etterpå snakket Riiber om det sterke vinnerhodet sitt, at han krever så mye av seg selv. At han ikke er fornøyd hvis han ikke innfrir.

Nå er det to muligheter igjen. Individuell konkurranse i liten bakke og deretter langrenn på torsdag, lag på lørdag.

Riiber skal bare se fremover.

Publisert: