Russisk idrettstopp om kjent dopingvarsler: - Han burde skytes

Uttalelsene fra Russlands olympiske komité vekker avsky.

Grigorij Rodtsjenkov var ansvarlig for testlaben under Sotsji-OL. Han har senere blitt en viktig dopingvarsler. Nå trues han på livet av æresformannen i den russiske OL-komiteen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Den russiske legen Grigorij Rodtsjenkovs opplysninger er en av hovedårsakene til at seks russiske langrennsløpere nå er blitt utestengt fra OL på livstid.

Rodtsjenkov flyktet til USA og har fortalt om et statlig dopingprogram under Sotsji-OL. Det gjør ham ikke særlig populær hjemme i Russland.

– Han burde skytes på grunn av sine løgner, på samme måte som Stalin ville ha håndtert det, sier æresformann Leonid Tyagatjev i Russlands olympiske komité, ifølge russiske Sport.

Les også

Ny dokumentar tegner et nitrist bilde av antidopingarbeidet i Russland: – Min egen mor dopet meg

Sjokkert

Seks russere er altså utestengt fra OL, men foreløpig er de ikke utelukket av FIS. Og i helgen deltar flere av russerne under den svenske skipremieren.

I Russland har øverste leder Vladimir Putin konsekvent avvist at landet drev med organisert dopingjuks under OL i Sotsji. Dopingvarsler Rodtsjenkov står ikke høyt i kurs.

Les også

Putin slår tilbake mot dopingrapporten

Utenfor Russland får han imidlertid mye sympati. En av dem som reagerer kraftig på det som må kalles en drapstrussel, er tyskeren Hajo Seppelt. ARD-journalisten har stått bak flere dopingavsløringer.

– Hvor lenge skal IOC akseptere dette?, spør han på Twitter.

Arrestordre

I høst utstedte en domstol i Moskva arrestordre mot den tidligere russiske antidopingsjefen og senere varsleren Rodtsjenkov, som selv var en medvirkende brikke i den utbredte, statsstøttede dopingen innen russisk idrett.

Rodtsjenkov var senere blant dem som slo alarm. Etterforskningen førte til at Rodtsjenkov havnet på en liste over internasjonalt etterlyste russere. Rodtsjenkov er mistenkt for korrupsjon og risikerer fengselsstraff.

Det var i et intervju med New York Times i 2016 at Rodtsjenkov fortalte om hvordan russiske idrettsutøvere systematisk skal ha dopet seg under OL i Sotsji. I Verdens antidopingbyrås (WADA) rapport fra november innrømmet han at han selv hadde ødelagt over tusen dopingtester.

PS: Den internasjonale olympiske komité (IOC) bekrefter at de 5. desember vil avgjøre om Russland får delta i vinter-OL i Pyeongchang.

Publisert: