Møtet med den kreftsyke jenta forandret alt for verdens beste alpinist

Da Mikaela Shiffrin (23) vant sitt aller første renn i verdenscupen i desember 2012, møtte hun en alvorlig syk svensk ungjente. Det endret begges liv.

Amerikanske Mikaela Shiffrin er verdens beste alpinist. Allerede som 17-åring sto hun på podiet i Åre. Da møtte hun en jente som satte spor.
 • Erlend Nesje
  Erlend Nesje
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

ÅRE: «Jeg er sliten», tenker 17-åringen på podiet. «Jeg vil hjem».

Mikaela Shiffrin har vunnet sitt aller første verdenscuprenn i flomlyset i Åre.

Hun har jublet og grått, hun har fått premier og blitt intervjuet. Nå sitter tenåringssensasjonen på den internasjonale pressekonferansen og svarer på spørsmål. Mikaela er utslitt etter en lang dag og vil bli fort ferdig. Hun ser bort på mamma Eileen, som også er hennes trener. Det er fire dager til julaften, og Mikaela vil tilbake på hotellet for å pakke før hjemturen.

På vei ned fra podiet, ser hun henne. En liten jente med topplue det står «Åre» på.

Emma Lundell (11) fra Örnsköldsvik i Sverige er kreftsyk. Kampen mot leukemien er tøff, men nå har hun en pause fra behandlingen. Emma er i Åre for å se verdens beste kvinnelige alpinister – og for å oppleve noe hyggelig i en vanskelig tid.

Hun deltar på arrangementet «Min stora dag» for syke barn.

– Kan jeg få et bilde sammen med deg, spør Emma forsiktig.

– Selvfølgelig, svarer alpinisten.

Da forteller Emma om sykdommen. Om den tøffe kampen hun er gjennom. Mikaela nikker, er forståelsesfull og ønsker lykke til.

Åre 20. desember 2012: Pappa Mikael, mamma Annika og Emma Lundell sammen med Mikaela Shiffrin etter den amerikanske alpinistens første verdenscupseier.

På plass for å se Shiffrin lørdag

På vei ut av pressesenteret stopper Mikaela Shiffrin opp. Hun ser på mamma Eileen og sier:

– Det minste jeg kan gjøre er å gi henne blomsterbuketten.

Hun løper tilbake og finner Emma og hennes familie.

Åre 5. februar 2019: Mikaela Shiffrin vant VM-gull i super-G i Åre forrige tirsdag.

Der og da skjønner verdens beste alpinist hvor privilegert hun er som kan leve et liv som en frisk toppidrettsutøver.

Møtet med den kreftsyke jenta gjør et sterkt inntrykk. 20. desember 2012 starter det som blir et fint vennskap.

Lørdag er Emma Lundell og hennes familie på plass i samme bakke i Åre når Shiffrin kjører for VM-gull i slalåm.

Les også

VM-håpet Mowinckel: – Jeg lekte ikke med dukker. Jeg snekret rampe for å hoppe på med sykkelen.

– Møtet betydde alt for meg

– Den dagen betydde veldig mye for meg. Jeg var veldig syk. Men jeg fikk se noen som vant sin kamp på idrettsarenaen. At Mikaela vant det rennet, ga meg troen og håpet på at jeg også kunne kampen mot kreften. Det var en veldig fin dag for meg. Mikaela har vært et forbilde for meg etter det, forteller Emma Lundell til Aftenposten drøyt seks år etter det spesielle møtet.

Emma er 17 år nå, hun er frisk etter sykdommen, og hun er aktiv langrennsløper. Sist helg deltok hun i et lokalt renn i Örnsköldsvik.

Åre 20. desember 2012: Mikaela Shiffrin sammen med Frida Hansdotter og Tina Maze etter sin første verdenscupseier i Åre.

Emma fikk en lykkønskning fra Mikaela Shiffrin, som da var på treningsopphold i Trysil etter super-G-gullet i Åre noen dager tidligere.

De har bare møttes de gangene Shiffrin har kjørt i Åre. Men likevel er de blitt venner takket være sosiale medier.

– Mikaela er en helt fantastisk jente, hun er superkul, så herlig, så ydmyk. Vi har litt kontakt på sosiale medier. Jeg forteller om mitt liv, hun forteller om sitt liv.

– Hvor ofte har dere kontakt?

– Det varierer. Men sist gang var i helgen.

Sammen på pressekonferanse i fjor

I mars i fjor vant Shiffrin verdenscupen i Åre. Alpinisten fra Vail i Colorado måtte opp på det samme podiet som i 2012 under pressekonferansen.

Åre 17. mars 2018: Mikaela Shiffrin og Emma Lundell etter at den amerikanske alpinisten vant verdenscupen i Åre forrige vinter.

Og hvem tror du hun insisterte på å ha med seg? Emma Lundell.

– Emma inspirerer meg. Hun bringer lykke. Hun gjør meg til en bedre skiløper, og forhåpentligvis til et bedre menneske, fortalte Shiffrin.

– Det var veldig heftig. Men samtidig var det stort for meg å se at hun bryr seg, sier Lundell ett år etter.

– Kommer dere til å møtes i Åre etter VM-slalåmen lørdag?

– Jeg vet faktisk ikke. Vi får se. Men hvem vet ...

23 år gamle Shiffrin har brutt barrierer hele livet, helt siden hun sto på ski for første gang da hun var to og et halvt år. Shiffrin var kun 15 år da hun debuterte i verdenscupen. Hun var 16 år da hun vant det nasjonale mesterskapet i USA. Hun var 17 år da hun vant sitt første verdenscuprenn i Åre – og senere samme sesong ble verdensmester.

Som 18-åring vant hun OL-gull i slalåm i Sotsji.

Shiffrin hadde fått alt hun hadde pekt på. Livet var et eventyr.

Men så møtte hun Emma. Den unge svenske jentas kamp mot kreftsykdommen ble en vekker for Shiffrin. Livet var mer enn idrett.

Mikaela Shiffrin tok VM-gull i super G i Åre sist uke.

Shiffrin: Hun har inspirert meg siden

18. januar i år postet hun denne meldingen på Facebook etter å ha blitt nominert som årets sportskvinne 2018 av Laureus Awards (vinneren kåres neste uke):

– Hvis jeg vinner, vil jeg dedikere den til den neste generasjonen fremadstormende kvinnelige idrettsutøvere som har en drøm om å bli best i verden i deres idrett en dag. Som for eksempel en ung og talentfull langrennsløper fra Sverige som heter Emma Lundell, som jeg var så heldig å møte da jeg vant min første verdenscupseier i Åre. Hun kjempet mot leukemi og var under behandling. Den dagen inspirerte Emma meg, og hun har inspirert meg siden. Den inspirasjonen har jeg tatt med meg når jeg har konkurrert de siste syv årene. Det er en ganske allsidig inspirasjon ... for du kan bruke den til hva som helst her i livet.

For fire år siden snakket Shiffrin med CNN om møtet med Emma Lundell:

– Jeg husker det så godt. Min første verdenscupseier var så spesiell for meg. Jeg husker at jeg gjennomførte premieseremoni, pressekonferanse, og så møtte jeg Emma. Jeg husker at jeg så henne i en søt lue. Hun var så liten. Hver eneste lille detalj fra det møtet er så tydelig for meg.

Favoritt til to nye VM-gull

Shiffrin kom til det pågående mesterskapet i Åre som storfavoritt i de fleste av de fem øvelsene. Mange tippet at hun kunne vinne fire-fem medaljer.

Nå skal Shiffrin ta gull i både storslalåm og slalåm.

Men etter super-G-gullet sist tirsdag, sa Shiffrin at hun droppet både superkombinasjon og utfor. Lindsey Vonn og Bode Miller antydet at det var et merkelig valg, ettersom hun ga fra seg et par gullsjanser, men Shiffrin svarte på sosiale medier at det var et valg hun sto for.

Nå er det storslalåm og slalåm igjen. Shiffrin er favoritt til å vinne begge.

På tribunen har hun en helt spesiell supporterklubb som kommer til å heie litt ekstra:

Emma Lundell og hennes familie.

Kilder: CNN og SVT

Publisert:
 1. VM i Alpint

Mest lest akkurat nå

 1. SAS-streiken: Disse 16 Sola-flyene er innstilt tirsdag

 2. - Vant til å omstille meg

 3. Renaa: – Fantastisk! Det er så kjekt å få så mange flinke kokker hit til byen

 4. Dødsulykke i Bodø: Politiet frigir navnet på omkommet Sandnes-kvinne

 5. Hadde mistet troen på Kroatia-turen, men så gikk flyet likevel

 6. Bjarne Berntsen svært kritisk etter ydmykende hjemmetap: – Elendig og flaut