Russisk skiskytter opprørt etter politiaksjon: – Jeg er forbannet på heksejakten

Det er sterke reaksjoner hos den russiske skiskytteren Anton Sjipulin etter at østerriksk politi aksjonerte mot laget.

Anton Sjipulin var på det russiske laget som vant VM-gull i Hochfilzen i 2017. Torsdag morgen var han en av de som østerriksk politi ønsket kontakt med i forbindelse med etterforskning av doping, juks og svindel i IBU. Selv er han forbannet på det han kaller en heksejakt.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Det russiske skiskytterlandslaget fikk besøk av østerriksk politi på sitt hotell i Hochfilzen torsdag morgen. Politiet ba om å få snakke med fem utøvere og fem ledere i det russiske laget som er i Hochfilzen i forbindelse med verdenscupen i skiskyting.

Østerriksk politis interesse har trolig sammenheng med den pågående etterforskningen av IBUs tidligere president, Anders Besseberg, og tidligere generalsekretær Nicole Resch.

De to er mistenkt for svindel og korrupsjon og for å ha skjult opplysninger om positive dopingprøver blant russiske utøvere mot betaling. Tidligere ikke navngitte russiske utøvere og ledere skal også være omfattet av etterforskningen som har røtter tilbake til VM i nettopp Hochfilzen i 2017.

Politiets aksjon torsdag kan gi en pekepinn på hvem de har siktet seg inn på etterforskningen.

Sint Sjipulin

Anton Sjipulin er en av de russiske skiskytterne som sto på østerriksk politis liste. Han er forbannet og kommer med en tirade på sin Instagram-konto.

– Jeg har aldri brukt ulovlige midler. Jeg har aldri brutt en antidopingregel. Jeg har ingen forklaring på det som har skjedd. Jeg er forbannet på den heksejakten som nå pågår, skriver han på sin instagramkonto.

Sjipulin gikk første etappe på det russiske laget som vant VM-gull på stafetten i Hochfilzen i 2017. Han var også med på det russiske stafettlaget som vant gull i Sotsji. Han har ni verdenscupseiere. Han var en av de russiske utøverne som IOC ikke ville la konkurrere i Pyeongchang sist vinter.

Hovedkommentatoren for russisk TV på skiskyting, Dimitirj Gubjernijev, bekrefter også på sin Instagram-konto at navngitte russiske skiskyttere skal ha blitt kontaktet av politiet torsdag morgen.

Bekrefter aksjon

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) bekrefter at det har vært en aksjon mot det russiske skiskytterlandslaget.

Østerriksk politi sier i en melding til IBU at de har en pågående etterforskning av fem russiske ledere/trenere i forbindelse med mistanke om bruk av forbudte midler eller metoder med hensikt i å dope utøvere.

I tillegg er fem utøvere under etterforskning for mistanke om svindel i forbindelse med doping under VM i skiskyting i Østerrike i 2017. Ifølge politiet har disse utøverne og lederne blitt forelagt informasjon om mistanken slik østerriksk lov krever at det blir gjort.

Aleksandr Loginov var en av de russiske skiskytterne østerriksk politi ønsket å snakke med i Hochfilzen før helgens verdenscuprenn.

Ifølge den samme uttalelsen fra politiet handler det ikke om avhør av de nevnte personene, og det ble ikke foretatt ransaking av det russiske utøverhotellet.

Vet ikke hva som er årsaken

I tillegg til Sjipulin står også Aleksandr Loginov, Jevgenij Garanitsjev og Aleksej Volkov på mistenkt-listen til politiet i Østerrike. Loginov har vært utestengt for doping tidligere. På listen er også Irina Starykh, som ble dopingavslørt i forkant av OL i Sotsji.

– Så langt har vi liten informasjon om hvilke anklager som er presentert. Vi har kontaktet den russiske ambassaden i Østerrike. Jeg håper at situasjonen blir klarere i løpet av dagen, sier president for Det russiske skiskytterforbundet Vladimir Dratsjev til den russiske avisen Sport Ekspress.

De russiske utøverne vil konkurrere i Hochfilzen. Irina Starykh som var på det østerrikske politiets liste, startet sprinten torsdag ettermiddag. Starykh ble til slutt nummer 9 i rennet som ble vunnet av Dorothea Wierer foran Kaisa Mäkäräinen.

– Foreløpig er det slik at de russiske løperne skal gå som normalt i Hochfilzen, opplyser IBUs informasjonssjef Christian Winkler til Aftenposten.

Publisert: