Jubel på overtid: Nå lever EM-håpet for de norske talentene

Martin Ødegaard storspilte i Norges seier over Irland.

De norske spillerne jubler for Iver Fossums vinnermål.
 • Halvor Ekeland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Norge U21 – Irland U21 2–1 (1–1)

DRAMMEN: Martin Ødegaard har herjet i Drammen gang på gang. Tirsdag dominerte han mot Irland, uten at det var nok til å sikre seieren mot Irland.

Drammenseren scoret mot Tyskland i den forrige U21-landskampen i Drammen. Mot Irland var han nok en gang på rett sted til rett tid.

Håp i hengende snøre

Men ikke nok med det. Ødegaard vartet nok en gang opp med flere lekre detaljer. Dragninger, gjennombruddspasninger og gode forsøk på å skru ballen opp i lengste kryss.

18-åringen har gjort nettopp det gang på gang i Drammen. Først for Strømsgodset, nå med det norske emblemet på drakten.

Det har også Iver Fossum gjort. De to drammenserne ble avgjørende da Norge tok en ekstremt viktig seier på veien mot EM.

– Det er en god følelse, en lettelse. Vi fortjener å vinne. Det er ekstra kult at Iver får en scoring også. Det unner jeg han, sier Ødegaard etter kampen.

For med hvert sitt mål, sikret Norge tre poeng. Uten seier hadde Norge i praksis hvert helt ute av EM, men nå er det fortsatt håp.

– Det lever absolutt. Vi må bare ta de poengene vi kan ta. Så må vi håpe på litt flyt. Vi har fått to gode resultater de siste to kampene, sier Ødegaard.

Les også

Han måtte ha norsktime under landslagssamlingen. Slik er Ødegaards skolehverdag.

– Får igjen får å ha mørnet dem

Selv om Ødegaard spilte en god kamp, og Fossum scoret, var dette først og fremst en lagseier. Da Fossum avgjorde på overtid, var det et resultat av godt lagarbeid gjennom hele kampen, mener Norge-trener Leif Gunnar Smerud.

– Vi fører kampen, men det er tøft og vanskelig å bryte dem ned. Vi maler ganske bra på. Vi får igjen for at vi har mørnet dem. Vi skaper et par store muligheter på slutten. Vi scorer heldigvis på en av dem, sier Smerud.

– Dere mører dem rett og slett i senk?

– Jeg tror de var trøtte på slutten. De måtte bevege seg mye. Vi kunne kanskje ha scoret før også, men det var godt å få den uansett.

Med seieren tok Norge altså tre nødvendige poeng i kampen om EM-sluttspill. Etter en dårlig start på kvalifiseringen, har Norge nå spilt seg inn i kampen om avansement igjen.

– Det er fortsatt håp. I hvert fall om annenplassen. Vi skal stå på hele veien uansett, ta de poengene vi kan, sier Smerud.

Sikker alene med keeper

Det var Norge som startet best, uten at de kom til de aller største mulighetene. Norge hadde ballen store deler av starten av kampen.

Etter snaut kvarteret kom også hjemmelaget til en mulighet, men en heading fra Henrik Bjørdal var ikke nok til å få ballen forbi Kieran O’Hara i det irske målet.

Men da kvarteret var rundet, fikk Norge målet sitt. Fire gode enkeltmannsprestasjoner sørget for det. Ballen gikk fort i lengderetning fra Kristoffer Ajer, til Morten Thorsby, til Henrik Bjørdal, før den endte hos Martin Ødegaard. Heerenveen-spilleren brukte to touch på å komme seg forbi keeper, før han enkelt satte ballen i mål fra fem meter.

Martin Ødegaard satte ballen enkelt i mål fra få meter.

Men så, etter en halvtimes spill og mot spillets gang, snappet Jake Mulraney opp ballen på midten. Med et enormt tempo, tok iren med seg ballen forbi en norsk forsvarer. Alene med keeper var Mulraney sikker, plutselig var lagene like langt.

Kun minutter senere kombinerte Heerenveen-duoen Ødegaard-Thorsby. Førstnevnte vippet ballen over forsvaret og til Thorsby på løp. Etter forrige U21-landskamp fortalte de begge om hvordan de hadde trent på akkurat slike situasjoner. Timingen var nok en gang perfekt, men fra seks meter klarte Thorsby å sette ballen utenfor.

Minutter før pause fikk Ødegaard muligheten, men skuddet fra 20 meter gikk like over. Dermed endte det med en U til pause.

Les også

Kompisens parodi får Ødegaard til å innse hvor kjedelig han oppleves: – Jeg er jo ikke depressiv!

Frekt frisparkforsøk

Den andre omgangen startet som den første. Norge hadde ball, Bjørdal kom til den første muligheten. Men heller ikke Bjørdals heading noen minutter etter hvilen var god nok til å sende Norge i ledelsen.

Ødegaard fikk muligheten på et frispark rundt kvarteret ut i omgangen. Et frekt forsøk i keeperhjørnet var akkurat ikke nok til å overliste O’Hara i det irske målet.

Men rett før slutt fikk endelig Norge den avgjørende scoringen. Martin Ødegaard slo en corner, som datt ned til Iver Fossum i returrommet. Fra 16 meter dunket Norges kaptein ballen i nærmeste hjørne.

Dermed er det fortsatt håp om å komme seg til EM. Norge ligger nå på tredjeplass i gruppen sin, med åtte poeng på seks kamper. Irland har ti poeng på sine fem kamper, mens Tyskland leder gruppen med 12 poeng på sine fem kamper.

Hør hvorfor NRKs kommentator ikke liker å høre seg selv kommentere skirenn:

Publisert:
 1. Norge U21
 2. Norge
 3. Landslag
 4. Martin Ødegaard

Mest lest akkurat nå

 1. Kun to elever igjen i klasserommet - resten er hjemme med korona

 2. Koronapasient i 50-årene døde på SUS

 3. Fascinerande dokumentar om verdas vakraste gut

 4. Bensinprisen over 20 kroner i Stavanger

 5. Vil ha bom mot russ og sextrafikk på landets lengste sandstrand

 6. Tor-Erlend (35) selger våt ved rett fra kløyvemaskinen: - Folk sikrer seg ved til neste vinter