Landslagssjefen om den brutale beskjeden: – Vraking er toppidrettens natur. Noen få tåler det ikke.

Slik reagerte Silje Solberg på samtalen hun fryktet.

Thorir Hergeirsson og Silje Solberg har jobbet tett sammen i flere mesterskap. Her fra EM i 2014 da hun ble kåret til mesterskapets beste keeper. Nå prioriterer landslagstreneren to andre keepere.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

«Hardt, brutalt og veldig kjedelig» er de ordene målvakt Silje Solberg benytter etter at hun ble utelatt fra VM-troppen i håndball.

For Silje Solberg, Kari Aalvik Grimsbø og Katrine Lunde var det en helt spesiell dag da treneren tok ut laget til VM i Tyskland i desember. Alle ville være med, men de visste at en av dem måtte ut.

Les også

Gamle lagvenninner hyller Lunde etter VM-uttaket: – Hun kan løfte et helt lag

Les også

Keeperstjerne vraket til VM: – Det var ikke noe lett valg

Det ble Silje Solberg som fikk den tunge beskjeden.

– Jeg har følt at jeg har prestert på landslaget, men konkurransen er stor, og dette er noe jeg er nødt til å leve med, sier Silje Solberg til Aftenposten.

Målvakten i franske Issy Paris har gull fra de tre siste mesterskapene hun har vært med på, ett i VM, to fra EM.

Under EM i 2014 ble hun kåret til mesterskapets beste målvakt. Foran OL i Rio måtte 27-åringen se at landslagstrener Thorir Hergeirsson ga tilliten til Katrine Lunde og Kari Aalvik Grimsbø. Det er de samme to som ble foretrukket som målvakter til verdensmesterskapet i Tyskland, som starter 2. desember.

Alle tre er av verdensklasse.

Da Thorir Hergeirsson presenterte VM-troppen, var det med unge spillere som hadde de utvalgtes navn på ryggen.

HER ER VM-TROPPEN:

Oppside- og nedside i toppidretten

– Det er dette som er dynamikken i toppidretten. For jentene er det fantastisk når det bikker deres vei og forferdelig når det går i deres disfavør. Det vet disse spillerne. Mange har opplevd det, ikke bare én, men flere ganger, sier Hergeirsson.

Landslagstreneren valgte å ta med blant andre strekspiller Heidi Løke, som fikk en sønn for drøye fire måneder siden, og fire debutanter: Kari Brattset, Marit Røsberg Jacobsen, Emilie Christensen og Helene Gigstad Fauske.

Marit Røsberg Jacobsen fra Byåsen kunne i alle fall smile. Hun ble valgt ut.

Da spillerne fikk oppringning, var det 16 som ble glade og 12 som ble veldig lei seg i bruttotroppen.

Ikke minst Vipers-spiller Linn Jørum Sulland, toppscorer i Eliteserien, ble utelatt.

Landslagssjef med luksusproblem

Hergeirsson forteller at dette handler om et landslag, der det er mange flere gode spillere enn det er plass til. Noen blir valgt inn, andre må ut.

– Det er en risiko når man er med på dette. Det er akkurat det samme som når man setter seg høye mål. Det er alltid tøffere når du river listen.

Islendingen mener det går an å sette seg lavere mål, for å unngå å bli skuffet, men da blir man heller aldri en toppspiller.

Silje Solberg fikk mye å tenke på da hun fikk beskjed om at hun var vraket. Men hun skal så absolutt stå på videre.

Det som ble avgjørende for Hergeirsson er at pilen til Grimsbø i ungarske Györ har pekt oppover. Trønderen har dessuten hardere konkurranse der, fordi klubblaget er med i Champions League. Så selv om Grimsbø har vært borte i fire måneder på grunn av en kneskade og ble klar for spill i september, rakk hun toget.

Breivik har råd for skuffelse

Tidligere landslagstrener Marit Breivik har ofte vært i samme situasjon som Hergeirsson.

– Det er forståelig at det føles skuffende å bli vraket, men det er viktig å akseptere at landslagstrener har oppgaven å velge og vrake, sier hun.
Her er Breiviks gode råd for å håndtere skuffelse.

Hergeirsson har også stor forståelse for alle dem som fortviler.

– Det er lov til å være lei seg, skuffet og sint. Noen bruker kanskje litt lang tid på å komme seg igjen. Når de begynner å synes synd på seg selv, er det uhensiktsmessig. Derfor må man ikke bruke for lang tid før man reiser seg igjen. Det gjelder å kanalisere irritasjonen, revansjelysten og sinnet mot nye mål og oppgaver, og bruke det som en næring for å utvikle seg og bli bedre. Da først kan man bruke det til noe nyttig.

– Er det noen som ikke klarer det?

– Vraking er toppidrettens natur. Noen få tåler det ikke, men de aller fleste bruker nederlaget til noe konstruktivt etter hvert. De har fortsatt glede av idretten, lyst til å tilhøre laget og oppleve noe med det. Dermed kommer de relativt fort over i en ny fase, sier Hergeirsson og fortsetter:

– Hvis du ikke håndterer dette, som er litt mer vanlig i landslag og toppklubber der konkurransen er hardest, og føler at det blir for krevende, er det fritt å velge det bort.

Toppidrett handler om gleder og skuffeler. Thorir Hergeirsson er budbringer for begge.

Solberg blir stand by

Landslaget er i fortsettelsen avhengig av at de som ligger nærmest er stand-by og klare til å komme inn på kort varsel, dersom det blir skader eller sykdom i oppkjøringen.

– Silje Solberg får en reserverolle. Det kan fort skje noe inn mot og under mesterskapet. 99 av 100 sier at de skal være klare. Det er veldig få som gir uttrykk for at de ikke gidder å være reserve, men jeg har opplevd det. De blir så skuffet og nedfor at de ikke klarer å se seg selv i den rollen. Da er det bra at de sier fra om det.

Solberg er innstilt på å reise seg

I Paris skal den vrakede Silje Solberg spille seriekamp allerede onsdag kveld.

– Det er blandede følelser akkurat nå siden jeg er så skuffet. Men det går en stor faen i meg. Jeg vet at jeg er sterk og kommer sterkere tilbake. Håndball er lidenskapen min, så jeg vil alltid gjøre alt for å prøve å ta plassen tilbake, sier den meriterte målvakten.

Silje Solberg i Paris, innstilt på å se fremover til neste mulighet.

Her er ekspertenes gode råd

Tor Odvar Moen, trener Larvik:

Skuffelse er ikke nødvendigvis noe man skal fikse alene. De rundt må backe deg opp. De beste svarer og kommer tilbake. Så enkelt er det. Den kategorien tilhører garantert Silje Solberg.

Trine Haltvik, Bamble, landslagstrener for yngre i 13 år:

Egentlig er det bare å stå på videre. Det dummeste er å legge seg ned og gi opp. Det kommer nye sjanser senere.

Ole Gustav Gjekstad, mangeårig eliteserietrener:

Du trenger ikke å være dårlig fordi du ikke blir tatt ut. Det er bare noen som har vært bedre. Ett godt råd gjelder: Jobb hardt videre.

Kristian Kjelling, trener Drammen:

Vraking gir ofte motivasjon. Bruk det til å sette deg nye mål til neste uttak. Bruk energien til noe positivt. Spør treneren om hva som var grunnen til at du ble vraket og jobb for å bli bedre på det.

Christian Berge, landslagstrener herrer:

Alltid tøft å bli utelatt i en tropp når man føler at man er i stand til å prestere i gjengen. Bruk vrakingen som motivasjon til å bli bedre neste gang.

Anne Marte Pensgaard, professor i idrettspsykologi, Olympiatoppen:

Bruk skuffelsen som motivasjon. Tenk at neste gang er det deg som blir valgt. Be om tilbakemeldinger, slik at du forstår hvorfor du ikke kom med. Du trenger ikke være enig, men skjønner tanken bak. Da er det lettere å akseptere.

Aftenpodden Sport: Håper Northugs trener er mer smart enn dum

Publisert: