Leknessund etter VM-nedturen: - Jeg disponerte løpet feil

En knallsterk åpning skulle ikke holde helt inn for Andreas Leknessund som ble nummer åtte i VM.

Andreas Leknessund på vei mot mål i Bergen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

- Akkurat nå så er jeg svimmel. Dette var hardt, sa en utslitt Leknessund til TV2 få minutter etter målgang i Bergen.

Som regjerende europamester og med seier i flere store ritt var Andreas Rikardsen Leknessund en av de største favorittene da tempoetappen for juniorer i VM ble kjørt tirsdag. Den 21,1 kilometer lange manndomsprøven startet fantastisk for 18-åringen fra Tromsø som lenge ledet, men endte i nedtur og åttendeplass.

Les også

Det norske gullhåpet ledet etter den knallharde bakken, så kom smellen

- Jeg fikk ikke med meg så mye, men jeg merket etter bakken at da det begynte å gå nedover så hadde det kostet mye, sa tromsøværingen til TV2 etter målgang.

- Disponerte du løpet feil?

- Ja. Jeg trodde det var opp til toppen jeg måtte kjøre det. Det var hardere fra toppen og inn enn jeg hadde trodd, sa Leknessund til TV2.

- Jeg hadde håpet at det var likt for alle, men skjønte at dette var for hardt. For å være ærlig fikk jeg hjelp av løpet til Søren (Wærenskjold). De første par kilometerne kjørte jeg sakte, men da stigningen kom fikk jeg opp trykket og kjørte fort. Men det kostet alt for mye, erkjente Leknessund til TV2.

- Jeg hadde veldig lyst å ta det i dag, men det gikk ikke helt inn. Å sykle her var kult. Det var veldig mye folk, sa Leknessund til TV2.

- Det er mange løp etter dette, med mange muligheter.

Les også

I denne VM-øvelsen er ikke de gamle bare eldst, men også best

Startet råsterkt

Fra start satt Leknessund en enorm fart, og så lenge ut som en gullkandidat.

- Da er regien satt. Han sitter så flott på sykkelen, sa TV2-kommentatorene Christian Paasche og Johan Kaggestad da Leknessund passerte første mellomtid på 3,2 kilometer med raskeste tid med 4.44,90.

En hel nasjon fulgte Leknessund mot mål, som startet sist av samtlige syklister klokken 13.30 tirsdag ettermiddag. Etter den andre mellomtiden på 9,6 kilometer kriget Leknessund seg inn til ledertid med 14.25.79

- Jeg er bare veldig, veldig glad. Han er vanligvis god til å disponere kreftene. Akkurat nå har jeg en litt ute av kroppen-opplevelse, sa mamma på spørsmål fra TV2 underveis i løpet, da sønnen ledet.

Inn mot 16,7 kilometer og den siste mellomtiden var det noen spente kommentatorer.

- Dette er et medaljeløp av Leknessund når man ser på hvordan han kjører nå, og særlig hvis han unngår noen uhell, sa Paasche.

Men til tredje mellomtid hadde Leknessund tapt mye tid.

- Han har tapt kolossalt fra Birkelundsbakken og ned. Andreas har fått det tøft, og klarte ikke å få med seg nok fart derfra, sa Paasche.

Dermed ble det et nervedrama mot slutten, som dessverre for Norge og Leknessund skulle ende opp utenfor pallen.

- Du prøvde, og det skal du ha, sa Paasche om åttendeplassen. Leknessund havnet 32.30 sekunder bak vinneren Thomas Pidcock fra Storbritannia. Opp til medaljeplass var det 20 sekunder.

Les også

Derfor blir TILs toppscorer brukt som «superinnbytter»

Nervøs mamma

Før start var mamma Oddveig Rikardsen utrolig spent, og ble tett fulgt av TV2 som sendte rittet direkte på hovedkanalen.

- Det er vanskelig å vite hva presset og forventningene vil gjøre med Andreas. Som mamma kjenner jeg på presset som ligger på han. Jeg håper han klarer å stenge det ut og være i bobla, sa Rikardsen.

- Hvordan han har det akkurat nå, spurte TV2s reporter et kvarter før sønnen skulle ut i løypa.

- Jeg tror kanskje han egentlig er litt tom i hodet, og bruker ofte da å kjøre et par heftig drag. Min rutine er å bli stresset og gå ofte på do. Pulsen like før det smeller er jeg oppe i makspuls. Dette er faktisk helt grusomt, sa mamma Rikardsen til TV2.

- Jeg skal være så glad når det er ferdig. Jeg liker ikke å snakke om gull, men håper på medalje. Sesongen til Andreas har vært fantastisk, og jeg prøver å få fornuften til å tenke på at uansett hvordan det går har han hatt en sinnssyk sesong, sa mamma Oddveig Rikardsen til TV2.

Publisert: