Vakt truffet i ansiktet av smellskudd

Høydramatisk avslutning mellom Kroatia og Tsjekkia.

tb2ecbb4.jpg
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Det tsjekkiske mannskapet holdt lenge mot regjerende europamester Spania, men måtte til slutt gi tapt for overmakten. Kroatia hadde før kveldens kamp et godt utgangspunkt etter en oppskriftsmessig seier mot Tyrkia i første runde.

Rett etter slutt i kampen mot Tyrkia fikk Kroatia-kaptein Darijo Srna den tunge beskjeden om at faren var død, og kapteinen reiste hjem fra EM for å delta i begravelsen. Han rakk likevel å komme tilbake til kampen mot Tsjekkia, og ledet laget ut på banen. Tårene trillet nedover kinnet på Srna de siste minuttene før kampstart.

Tårene trillet hos Kroatias kaptein Darjio Srna før kampstart. Han fikk beskjed om at faren var død etter den første kampen i EM.

— Det var min fars siste ønske. Han investerte alt han hadde i min karriere, og jeg ville ikke vært her om det ikke var for han, sa han etter begravelsen, ifølge The Daily Mail.

Les også

EM-supporteren gikk amok i egen stue. Nå tar videoen til kjæresten av i sosiale medier

Kapteinen var sentral i kampen som lenge så ut som endte med kroatisk seier og avansement, men kampen ble høydramatisk på slutten.

Bluss-kasting stanset kampen

Kroatia ledet 2-1 fem minutter før slutt, og det så ut som kampen var i ferd med å dø ut. Så ble plutselig flere bluss kastet inn på banen fra den kroatiske delen av tribunen. De ble liggende brennende på matta nær cornerflagget bak keeper Petr Cech.

De kroatiske spillerne manet publikum til å roe seg ned da kampen ble stanset.

Vakter og banemannskap gikk ut på banen for å slukke blussene. Tv-bilder viser at en vakt går bort for å plukke opp et smellskudd da det eksploderer rett foran ansiktet på han.

Han gikk rett i bakken, men utifra tv-bildene så det ut som det gikk greit med vakten. På tribunene var det også tilløp til flere slåsskamper, men situasjonen roet seg etter fem minutter.

Dommer Mark Clattenburg valgte å stanse kampen da blussene gikk av, men spillerne ble på banen og kampen ble gjenopptatt.

Kroatia skylder på supporterne

— Jeg kan kalle det terror. Dette er ikke supportere, det er hooligans, sa den kroatiske landslagstreneren etter kampen, ifølge NRK.

Ivan Rakitic går så langt som å skylde på supporterne for at de mistet ledelsen.

— Da de reduserte følte jeg at vi ikke hadde noen problemer. Men vi mistet rytmen da supporterne stoppet kampen, sier han etter kampen.

- Helt vanvittig

Flere reagerte kraftig på hendelsene på slutten av kampen.

«Denne kampen tror jeg Kroatia taper 0-3» melder Kjetil Wæhler på Twitter, og antyder at Kroatia kan straffes med tap.

Fotballekspert Lars Sivertsen mener også at hendelsene bør få konsekvenser for Kroatia.

«Dette bør få reelle konsekvenser. Helt vanvittig» skriver han på Twitter.

Ifølge flere kilder kan blussingen ha vært en protest mot det kroatiske fotballforbundet. Ifølge TV2 kan de skyldige ha vært en del av Dinamo Zagrebs supportergruppe Bad Blue Boys. Før kampen gikk det rykter om at det kunne bli bråk på tribunene.

Straffe på overtid

Og som det ikke var nok. Like etter at kampen startet igjen fullførte Tsjekkia sitt comeback. Tre minutter på overtid gikk Kroatias Vida opp i en duell i eget felt. Han gikk opp med hånda først, og dommeren dømte straffespark. Straffen gikk i mål, og Tsjekkia berget poenget.

Tomas Necid feirer straffemålet som ga Tsjekkia uavgjort i kampen mot Kroatia.

Samme kroatiske mannskap

Kroatia startet med samme mannskap som i den første kampen, mens Tsjekkia gjorde to endringer. Ut gikk Gebre Selassie og Necid, og inn kom Skalak og Lafata.

Kroatia gikk knallhardt ut, og sikret seg corner allerede før minuttet hadde gått. Den endte i ingenting, men kroatene fortsatte presset med høyt balltempo mot et etablert tsjekkisk forsvar.

Men den første sjansen lot vente på seg, ikke før det 23. minuttet ble det farlig foran Cechs mål. Peresic kom seg fri, men rakk akkurat ikke fram til ett innlegg fra Mandzukic.

Les også

Slik reagerer svenske aviser etter tapet

Massivt press ga resultat

Og kroatene med Luka Modric i spissen fortsatte presset etter sjansen. I løpet av de tre neste minuttene kom corner nummer 4, 5, 6 og 7 i rekken for kroatene.

Men det første målet kom ikke før i det 38. minutt. Perisic snappet ballen fra Tsjekkia og satte fart mot målet. Like etter å ha passert 16-meterstreken banket han ballen inn i det hjørnet bak Cech. En fortjent ledelse etter et massivt tsjekkisk press.

Bare noen minutter etter målet kom neste store sjanse. Ballen ble lagt inn i feltet, og Vida satte den rett utenfor. Det hadde uansett ikke blitt mål, siden linjemannen markerte for offside.

Les også

Zlatan etter nedturen: - Vi har fortsatt gode muligheter

Berget poenget på overtid

Tsjekkia åpnet langt piggere i 2. omgang. Krejci forsøkte seg med et frekt spark fra ti meter etter 51. minutter, men kroatenes keeper reddet uten for store problemer.

Det så en liten stund ut som Tsjekkia meldte seg på kampen igjen, men Barcelona-stjernen Ivan Rakitic tok de ned på bakken igjen med et smell. Han ble spilt gjennom og vippet ballen lekkert over Tsjekkias keeper og i mål. Da så det ut som luften gikk ut av det tsjekkiske mannskapet.

Ivan Rakitic vipper ballen elegant over Petr Cech.

Men en kraftfull heading førte plutselig Tsjekkia tilbake i kampen igjen. Innbytter Skoda steg til værs på et innlegg, og headet ballen i hjørnet.

Og comebacket var fullført i det Tomas Necid banket inn straffesparket på overtid.

Fortsatt åpen gruppe

Dersom Kroatia hadde tatt vare på ledelsen ville de vært klare for avansement, og spansk seier i kveldens siste kamp ville drept all spenningen i gruppen. Nå er det fortsatt spenning om hvem som går videre fra gruppe D.

Kroatia har fire poeng. Spania har tre poeng, men med en kamp mindre spilt. Tsjekkia har ett poeng, mens Tyrkia står uten poeng før kampen mot Spania.

Publisert: