Da den danske toppklubben skulle hylle verdens største kvinner, tenkte Ulrik Yttergård Jenssen på mormor

Ulrik Yttergård Jenssen scoret mot FC København, men det var ikke bare fansen han satte følelsene i sving hos.

Ulrik Yttergård Jenssen hyllet sin mormor, Alvhild Marie Yttergård, under kampen mot FC København søndag.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I forbindelse med den internasjonale kvinnedagen 8. mars, vekket den danske toppklubben Nordsjælland oppsikt med sitt stunt. Søndag møtte de serieleder FC København hjemme, men for en gangs skyld spilte ikke spillerne med egne navn på ryggen.

Alle spillerne skulle nemlig plukke ut hver sin kvinne som de skulle hedre. Senere ble draktene auksjonert bort.

Rowling, Obama, Beyonce

– Jeg syns det er en veldig god sak at vi kan være med å bidra til kvinnedagen og støtte deres sak. Alle skal ha rett til de samme mulighetene. Det skal være likt for alle, så det var en god ting å kunne utgjøre en forskjell, sier Ulrik Yttergård Jenssen.

Men det var altså ikke selve kampen som gjorde at Nordsjællands navn gikk verden rundt. Det var hyllesten av navn som Jeanne d'Arc, Michelle Obama, J.K. Rowling, Beyoncé og Serena Williams.

Selv valgte den tidligere Tromsø-spilleren islandske Vigdís Finnbogadóttir, som i 1980 ble Europas første kvinnelige president, 50 år gammel.

Da spillerne skulle redegjøre for hvorfor de valgte som de gjorde, gikk Yttergård Jenssens tanker til sin egen mormor.

– Vi skulle gjerne velge et litt større navn og koble det opp mot en personlig sak. Min mormor ble den første kvinnelige ordføreren i Tromsø, så det passet godt, sier Yttergård Jenssen.

Midtstopperen fra Tromsø utliknet til 1-1 i kampen, som til slutt endte 2-2.

– Må ha vært en vanskelig tid

Det var i 1995 at varaordfører Alvhild Marie Yttergård overrasket alle med å bli ordfører i Norges sjuende største by.

– Det må ha vært en vanskelig tid, for det var ikke sikkert man fikk støtte fra alle hold på den tiden. Men hun sto i det og klarte å være en god leder, sier Yttergård Jenssen om den tidligere Høyre-politikeren.

Og mormor selv erkjenner at hun ble rørt.

– Da døtrene mine fortalte meg det, ble jeg så rørt og stolt. Jeg nektet å tro det. Slutt å tøve, sa jeg. Jeg skjønte ikke hvorfor han ville det, sier Alvhild Marie Yttergård.

Alvhild Marie Yttergård var ordfører i Tromsø.

24 er gått siden hun gikk fra å være varaordfører til ordfører. Et verv hun beholdt i fem år. Og det var ikke en enkel posisjon å ha.

– Det var en del tårer på sengekanten. Det første året der håper jeg ingen andre får oppleve, forteller hun.

– De første årene ble en kamp mot politikk, venner, andre politiske samarbeidspartnere - og avisene! Men jeg skulle ikke la dem knekke meg, og det klarte de ikke, slår Yttergård fast.

Ved siden av bygging av skoler og barnehager, har hun også vært med å løfte basketsporten i Tromsø, som i mange år har huset lag i Norges øverste divisjon. Og selv om hun har fått åtte barnebarn, har hun tatt vare på alle. Det fortelles at hun har sprunget etter Ulrik, storebror Ruben (nå Brann-spiller) og kjørt dem rundt omkring.

– Mormor har vært en stor inspirasjon for meg og familien, det er absolutt ingen tvil om. Jeg tror hun ble stolt og hun fortjener all honnør, sier Ulrik Yttergård Jenssen.

SPILTE SOM LINDGREN: Tidligere Start-spiller Mathias Rasmussen, her fra en tidligere kamp.

Også en annen nordmann tok del i hyllesten. Mathias Rasmussen fra Lyngdal spilte 84 minutter for Nordsjælland mot Ståle Solbakkens klubb. Den tidligere Start-spilleren spilte med velkjente Astrid Lindgren på ryggen.

– Da jeg vokste opp, hadde Astrid Lindgren en stor innflytelse på min barndom, forklarer Rasmussen i en video postet av klubben på sosiale medier.

Publisert: