Familien Thorstvedt ler av «sønn av Siv»-begrep: – Det der er helt sykt

Kristian Thorstvedt (22) banker inn mål i Belgia for Genk og blir på landslaget omtalt som «sønn av Siv» – et begrep med en historie hele familien setter pris på.

SCORINGSFORM: Kristian Thorstvedt har den siste måneden levert scoringer for både Genk og Norge.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Det er mye tilfeldigheter så klart, men selvtillit tror jeg er noe som er utrolig viktig i fotball. Det hjelper enormt, og man flyter på en bølge. Det har jeg gjort den siste tiden, og da går alt inn, sier Kristian Thorstvedt.

Søndagens scoring i derbyet mot Sint-Truiden var rogalendingens sjette scoring for den belgiske klubben, og hans fjerde mål de siste seks kampene.

For det var ikke før etter jul, at Thorstvedt virkelig fikk tillit i laget. I første del av sesongen ble det mange og lange opphold på benken, hvor Thorstvedt ikke startet hele ti kamper på rad.

Les Aftenbladets store intervju med Thorstvedt fra lørdag:

«Så lenge beina er fast plantet på bakken, må det være lov å ha tro på seg selv»

– Det er jo ikke så mye du kan gjøre da, vi var jo ekstremt gode i den perioden, og vant mye kamper. Jeg var heldig at jeg hvert fall var en av de som kom inn og fikk noen minutter, sier 22-åringen, og nevner Mats Møller Dæhli som et eksempel på en som var helt ute i kulden, før han dro videre til Tyskland og Nürnberg.

Ti kamper på benken på rad i høst har blitt til 15 kamper fra start de siste 16 kampene i vår. Genk er på andreplass i den belgiske ligaen, som betyr kvalifiseringskamper til Champions League.

LANDSLAGET: Rogalendingene Kristian Thorstvedt fra Stavanger og Erling Braut Haaland fra Bryne spiller nå sammen for det norske herrelandslaget.

– Det der er helt sykt

Thorstvedt har ved flere anledninger vist at han er en midtbanespiller med nese for mål.

– Jeg spilte mye spiss da jeg var yngre, som spiss og hengespiss, både i Viking og Stabæk. Også har det vært mye egentrening, utrolig mange timer med pappa og broren min. Pappa sto i mål, og jeg fikk «foret» baller utenfor 16-meteren, og «prikket» baller inn.

Han forteller at Kristian lenge ble omtalt som sønn av Erik i Stavanger. Da tok Viking-fansen grep, og ga midtbanespilleren navnet «sønn av Siv». Nå har også det norske herrelandslaget tatt i bruk kallenavnet:

– Det er gøy, jeg har jo hatt et mål om å ikke bli kjent som sønn av Erik, og har prøvd å bli sønn av Siv i stedet, så det liker jeg, sier Kristian.

Siv Bore Thorstvedt synes det er en morsom historie.

– Nei, det der er jo helt sykt. Det er noe som Viking-fansen bare har funnet på, siden Erik da er en kjent person, hvert fall sånn forklarer Erik det. Det er sånn humor og vri på det da, så det er morsomt, sier mor til Kristian.

– Jeg tar ikke på meg æren, det er jo mest Erik som har vært med Kristian når det gjelder fotball. Jeg har bekymret meg mer om han har det bra, slik vi mødre gjør, sier mamma Thorstvedt, og gir et eksempel da sønnen satt på benken:

– Da får jeg jo vondt i magen med en gang, og tenker at nå har han det ikke bra, mens Erik sier «herremann, det er sånn det er, han blir tøff av det», forklarer hun.

Drømmer om Premier League

Thorstvedt junior var mer eller mindre klar til å pakke sakene og signere med en collegeskole utenfor Boston i 2018. En telefonsamtale med daværende Viking-trener Bjarne Bernsten satte fyr på fotballkarrieren igjen.

Et par dager prøvespill ble til en uke, og den uken resulterte i kontrakt.

Midtbanespilleren er nå i en klubb som kan vise til flere suksesshistorier fra tidligere spillere. Sander Berge i Sheffield United, Kevin De Bruyne i Manchester City og Napolis stopperkjempe Kalidou Koulibaly har alle spilt i Genk.

Den store drømmen er å følge etter landslagskompis Sander Berge i England, i ligaen hvor pappa sto i mål for Tottenham.

– Det er jo Premier League som er den store drømmen da. Det har jo alltid vært det, og jeg har fulgt med som siden jeg var liten «kid». Å kunne få en mulighet i Premier League en dag, da er jeg fornøyd, sier «sønn av Siv».

Publisert: