Endelig skal Øyvind Alsaker kommentere live i utlandet igjen

OPPEGÅRD (VG) Den siste fotballkampen han så og kommenterte live i utlandet, var det som i ettertid er kalt «Corona-kampen», Liverpool mot Atlético Madrid på Anfield 11. mars i fjor.

REISEKLAR: TV 2s sportskommentator Øyvind Alsaker gleder seg til å være til stede på en fotballarena igjen. Foto: Knut Espen Svegaarden

  • Knut Espen Svegaarden, VG
Publisert: Publisert:

Nå ser det endelig ut som Øyvind Alsaker (55) skal komme seg på kamp i utlandet igjen. Trolig får han reise til London for å kommentere England-Skottland, på Wembley, 18. juni - og deretter dekke EM-sluttspillet, som stort sett foregår i den engelske hovedstaden.

– Dette virker ganske sannsynlig nå, sier Alsaker til VG, der vi sitter i stua hans i Oppegård, et sted han har oppholdt seg svært mye de siste 15 månedene - uvant for en som er vant til å reise ofte.

  • Direkte: Følg VGs EM-studio her!

Mister energien

Går ting etter planen nå så kommenterer Alsaker gruppespillkampene Belgia-Russland, England-Kroatia, Spania-Sverige og Nederland-Østerrike fra Oslo - før han setter seg på flyet. Og lander på Heathrow i London.

– Det kan ikke sammenlignes, å kommentere hjemmefra kontra å være til stede, sier TV 2-kommentatoren bestemt.

Siden 11. mars i 2020 har han kommentert både finaler og ligagull fra TV 2-lokalene i Bjørvika i Oslo.

– Du mister energien fra stadion. Bare det er 10–20 000 mennesker til stede så får du fort en enorm energi, også i kommentatorboksen, sier Alsaker - som sier at han bruker to effekter for å få energi:

– Jeg skrur opp den falske lyden på stadion. Og jeg står og kommenterer. Det hjelper. Litt, sier TV 2-kommentatoren - og smiler. Han forteller at han «hører hver tanke han tenker» når det er helt stille rundt ham mens han kommenterer.

Åttende mesterskap

Han klager ikke. Alsaker har hatt nok å gjøre. Men han fastholder at det er noe helt eget å være til stede, selv om det - paradoksalt - er færre hjelmemidler til disposisjon på stadion. Hjemme i TV 2 har han en diger skjerm, på stadion har han ofte bare en liten en. Du får bedre oversikt hjemmefra, faktisk. Men det veier på langt nær for det å være til stede.

Det har alltid vært det viktigste for Øyvind Alsaker, så viktig at han selv betalte reisene til England i starten, da han jobbet for Canal+.

– Jeg valgte det, så viktig var det. Canal+ skulle spare, mente vi kunne gjøre en like god jobb hjemmefra. Men for meg er det helt avgjørende å være til stede, beskrive stemningen, noe som er umulig hjemmefra, sier Alsaker.

Dette blir det åttende fotball-mesterskapet han kommenterer. VM 2006, EM 2008, VM 2010, EM 2012, VM 2014, EM 2016, VM 2018 - og nå EM 2020, som spilles i 2021. Han har noen opplevelser, live, som han mener forteller mye om forskjellen på å være til stede kontra å være hjemme.

– Brasil-VM: Du har lest om galskapen, men du må være der for å forstå det. Fotografen jeg hadde med meg oversatte avisene til meg hver dag, det var da du skjønte det: Alt er følelser i Brasil, «Brølet fra magen» - det er ting som er umulig å formidle hjemmefra.

– Og før mesterskapet i Sveits og Østerrike, fløy vi over Bern. Vi så omtrent 100 000 nederlendere fra lufta. Det er ting du tar med deg til kampene, ting du kan fortelle om. Igjen - det er umulig hjemmefra. Og ingen ting er så viktig å være til stede på som mesterskap, mener Øyvind Alsaker.

Han sier, med et smil - «Jeg har i hvert fall fått sett mer til tvillingene enn noen gang før». I august 2017 fikk han tvillinggutter med samboer Sunniva Lange. Så noe godt har pandemien ført med seg, mer tid til å se barna vokse opp.

– Jobbmessig har det siste drøye året vært helt annerledes for meg enn de 30 første, mindre morsomt, en annen måte å formidle fotball på.

– Det skal bli godt å komme seg ut på jobb, ut på stadion igjen, sier TV 2s hovedkommentator på fotball, Øyvind Alsaker.

Publisert:
  1. Fotball-EM

Mest lest akkurat nå

  1. Pilot mistet livet i helikopterulykke i Telemark

  2. Stavanger Storsenter vant strid om gangbro

  3. Det blir ingen Maradona-kunst på denne banen

  4. Hege Husa (60) gikk ned elleve kilo med sukkerkutt. Her er fire ting du kanskje ikke visste om sukker

  5. Ved tre anledninger tilsto mannen overgrep mot sin egen samboer. I lagmannsretten ble han frikjent.

  6. Kan vi kjøre moped og traktor gjennom Rogfast?