Deltar på sagnomsust treningsleir før VM: – Hørt historier siden 2011

Det norske landslaget i svømming er på plass i Fukuoka, Japan før VM i svømming i Sør-Korea. Det er et sted norsk svømming har gode assosiasjoner til.

Henrik Christiansen er klar for sitt tredje langbane-VM.
 • Sondre Moen Myhre
  Sondre Moen Myhre
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

FROGNERBADET: For det var i nettopp Fukuoka det norske svømmelandslaget i 2008 ladet opp til Beijing-OL.

Da satte de fire svømmerne Alexander Dale Oen, Gard Kvale, Sara Nordenstam og Ingvild Snildal hele ti norgesrekorder. Det ble også to medaljer under lekene.

I finalen på 200 meter bryst, hvor Nordenstam tok bronse, satte hun også europeisk rekord.

Treningsleiren i Japan har i ettertid fått mye av æren for den norske suksessen i 2008-OL.

– De kan bare glede seg, sier Nordenstam og ler.

Les også

Supertalentet er Norges beste junior både i langrenn og sykling. Nå har hun testet seg mot Johaug.

Christiansen har hørt historier i mange år

Når startskuddet for VM i Sør-Korea går førstkommende søndag, er Henrik Christiansen (22) det største norske medaljehåpet.

I 2008 var han bare 12 år, men da han så smått begynte å trene med landslaget noen år senere, hørte han for første gang historiene om oppladningen i Japan.

– Jeg har hørt de historiene nå siden jeg kom inn på landslaget i 2011–2012. Det blir spennende endelig å komme dit og se om det virkelig er så bra, sier han.

Når Nordenstam, som nå jobber med netthandel i Helly Hansen, får høre om Christiansen forventninger, bryter hun ut i latter.

Sara Nordenstam tok bronse under OL i Beijing etter å ha vært på treningsleir i Fukuoka. Alexander Dale Oen tok sølv på 100 meter bryst i det samme OL’et.

– Det er litt morsomt at han har hørt det så lenge. Men det var en kjempebra precamp. Helt klart. Det som var litt spesielt, var at alle som var med til OL gjorde det så bra. Ofte når man er et lag, er det noen som får det bedre til enn andre. At alle fikk det til som det suste, var litt uvanlig, sier hun og legger til:

– Vi får satse på at det går like bra for dem denne gangen!

Les også

Stjerneskudd snøt favorittene for seieren på dramatisk etappe: – Det er ikke mulig

Landslagssjef Petter Løvberg forteller at støtteapparatet helt bevisst har bygget opp Fukuoka som et sted hvor mesterskapsresultater skapes.

– Det er viktig å legge listen høyt. Det er en kultur i den gjengen her med folk som liker å trene, gå foran og vise vei. Da må vi også minne dem på hva folk før dem faktisk fikk til.

«Veteran» i ung tropp

Tomoe Zenimoto Hvas (19), Niksa Stojkovski (25) og Ingeborg Vassbakk Løyning (18) deltar alle i sitt første langbane-VM. For Christiansens del blir det hans tredje.

– Det er nesten sånn veteran-opplegg, spøker 22-åringen.

– Føler du deg som veteranen i gjengen?

– Det er klart at jeg har noe mer erfaring enn de som skal være med nå, men jeg ser ikke på meg selv som noen gammel ørn. Jeg ser fortsatt på meg selv som en relativt ung utøver og i angrepsmodus.

Akkurat der er landslagssjef Løvberg enig med sin elev.

– Det er litt interessant å være 22 år og bli kalt for veteran. Det er sånn at i tidligere alder har de stoppet opp litt tidligere. I dag er det sånn at du har svømmere som er nærmere 40 år som tar internasjonale medaljer. Gjennomsnittsalderen i svømming er blitt høyere og høyere, så Henrik er bare en ung mann fortsatt.

Landslagssjef i svømming Petter Løvberg gleder seg over den unge troppen han reiser til VM med.

Målet er å sette rekorder

For de norske utøverne er målet med VM å sette nye rekorder. Både personlige og norske.

– Målet er å sette personlig rekord på alle tre øvelser jeg skal svømme. Klarer jeg de tidsmålene som er satt, så skal vi være fornøyd. Plassering er vanskelig å spå på forhånd, så derfor er pers alltid målet, sier Christiansen.

I VM skal han delta i 400 meter, 800 meter og 1500 meter fri.

– 800 er muligens den øvelsen jeg har mest sjanse på. Det er nok min beste øvelse. Men det er greit å ha flere kort å spille på. Jeg synes det er kjekt å kunne svømme litt flere øvelser.

For landslagssjef Løvberg er ikke det viktigste å komme hjem med medaljer i kofferten, men erfaringer og personlige forbedringer.

– Det er egentlig en gjeng for fremtiden. Det her er bare et lite stykke på veien for det som skal skje videre. Mange av de her er, slik jeg ser det, ikke i nærheten av sitt potensial enda, mener han.

Publisert:
 1. Henrik Christiansen
 2. Svømming

Mest lest akkurat nå

 1. Direkte: Se Cupekstra med 10 lokale lag her

 2. Sandnes kommune jaktet hjort på 17. mai – tar selvkritikk på timingen

 3. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 4. Rosseland håper på cupbombe – med Haaland på tribunen

 5. Han blir Høyres ordfører­kandidat i Sandnes - og han vet hvem han vil styre sammen med

 6. Her jobber kunstneren med et nytt Haaland-verk – på samme hjørnet som yndlings­restauranten hans