De har alle vokst opp som Brann-supportere. Nå kan de sende klubben tilbake i toppdivisjonen.

Sogndals bergensere lover å gi alt for å sikre Brann-opprykk.

ØNSKER BRANN OPP I TIPPELIGAEN: Sogndals bergensere. Fra venstre Lars Christian Kjemhus, Stefan Hagerup, Petter Strand og Mathias Dyngeland.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Onsdag kveld kan Brann rykke opp til eliteserien uten en gang å ha vært borti i en ball. I Sogndal spilles det nemlig en fotballkamp som kan bli helt avgjørende for divisjonens utfall. Branns opprykksrival Kristiansund er motstander, og taper de, da har de heller ingen sjanse til å hente inn Branns forsprang på syv poeng.

Dermed kan serieleder Sogndal, som allerede er klare for eliteserien neste år, sørge for at Brann rykker opp. Det er det noen som gleder seg litt ekstra over.

— Vi skal gjøre alt vi kan for å vinne serien. At det også hjelper Brann, er jo veldig gøy, sier Petter Strand.

Håper på Brann-opprykk

Midtbanespilleren fra Tertnes er bare én av totalt fire bergensere på Sogndals lag. Felles for dem alle, sett bort fra fødestedet, er at de har vokst opp som Brann-supportere.

Derfor blir kampen mot Kristiansund også litt ekstra spesiell.

NYTT HJEM: Lars Christian Kjemhus (til v.) og Stefan Hagerup er blitt samboere i Sogndal. Begge flyttet fra Bergen tidligere i år.

— Både jeg og familien min ønsker jo at Brann skal være i toppen. Dessuten er det viktig for hele byen. Vi kan ikke ha tre lag i 1. divisjon, Bergen trenger en storebror, sier keeper Mathias Dyngeland fra Fana.Bønes-gutten Lars Christian Kjemhus, som selv har en fortid i Branns ungdomsavdeling, håper selvsagt på det samme.

— Brann fortjener å være i eliteserien, og jeg håper at de rykker opp. Det er jo selvfølgelig spesielt og morsomt at vi kan hjelpe dem, men det håper jeg vi gjør, sier Kjemhus, som ikke har hørt noe fra kameratene i Brann i forkant av kampen.

Ingen tjenester

— Jeg har ikke hørt noe fra Kasper (Skaanes) eller Jonas (Grønner), men jeg tror de regner med at det ordner seg, sier han.

Det vil i så fall være første gang i år at klubben fra bygden i Sogn gjør Brann noen tjenester. På Brann Stadion i vår påførte de Lars Arne Nilsen hans eneste tap som Brann-trener – og det attpåtil med en ydmykende 4-0-seier.

På Fosshaugane var det kun en glitrende Piotr Leciejewski i Brann-målet som forhindret nok en Sogndal-triumf. Kampen endte 0–0. — Jeg vil selvfølgelig at Brann rykker opp. Både fordi jeg også vil spille mot dem neste sesong og fordi jeg mener de hører hjemme i toppen, sier Strand, som var banens beste i storseieren på Stadion.

Les også

Opprykket i boks, jakter gull og ny kontrakt

Les også

Sogndal er klare for Tippeligaen

Les også

Skålevik må sende gamleklubben ned

Stor pengepremie i potten

Men det er ikke Branns opprykk som motiverer eksilbergenserne mest. En seier over Kristiansund vil også, langt på vei, sikre Sogndal seriemesterskapet. Kun målforskjell kan med seier hindre dem, og der har de allerede før kampen 16 plussmål mer enn Brann.

— Vi tenker ikke noe særlig på Brann, egentlig. Vi skal vinne serien, det er vårt fokus. Da må vi gjøre vår jobb, og det tror jeg vi er proffe nok til å klare, sier Kjemhus.

NØKKELSPILLERE: Petter Strand (foran) og Mathias Dyngeland (bak) er helt sentrale brikker i Sogndal-laget som rykket opp til eliteserien forrige helg.

Et seriemesterskap er ikke bare viktig for spillernes selvfølelse. For klubbens økonomi er det kanskje viktigere. For i medieavtalen klubbene har gjennom norsk Toppfotball, blir det utbetalt pengesummer etter blant annet tabellplassering. Forskjellen på å bli nummer én og nummer to i 1. divisjon, er en snau million kroner.En sum som i verdi tilsvarer årslønnen en ganske så god eliteseriespiller.

— Å vinne serien betyr mye for alle både i klubben og bygden. Jeg har forstått at det er snakk om en betydelig pengesum også, så vi må vinne serien, sier Strand.

Har feiret opprykket

Da opprykket deres ble sikret i Hønefoss søndag, ventet en markering da bygdens helter kom hjem. Hvor sent det ble, vil imidlertid ingen av spillerne fortelle.

— Vi hadde en feiring, så kan man tolke det som man vil, sier Strand.

- Man hører mange historier fra bygdefester. Hvordan er de i Sogndal, Kjemhus?

— Jeg er ikke så vant med slike fester, for å si det sånn. Opprykket ble feiret slik det bør feires, sier Bønes-gutten.

Det viktigste er uansett at de er klare til kamp onsdag kveld. Det lover samtlige at de er.

— Vi er ikke ferdig med sesongen ennå. Vi har nådd målet om å rykke opp, og nå skal vi vinne serien. Vi lover at vi ikke skal gi oss før siste kamp er spilt, sier Dyngeland.

Hør den ferske Brann-podcasten:

Publisert: