Nå jakter Johaug legendarisk Bjørgen-rekord

Hun lekte med konkurrentene i skisporet. Nå starter Therese Johaug jakten på Marit Bjørgen og tidenes seiersrekke.

KNUSTE ALLE: Therese Johaug var overlegen på femkilometeren i Falun lørdag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

FALUN: I 2011/12-sesongen vant Bjørgen hele 17 seire i verdenscupen. Ingen er i nærheten av den rekken.

Bente Skari vant 14 verdenscupseire i 2002/03-sesongen, som var hennes siste som toppløper.

Men Johaug nærmer seg. Etter oppvisningen på Lugnet skistadion, der Johaug slo Heidi Weng med 18 sekunder på fem kilometer klassisk, er hun oppe i 13 seire denne sesongen. 11 av dem er rene rennseire. De to siste er sammenlagtseirene i mini-Touren i Kuusamo og Tour de Ski, som altså teller som enkeltseire i verdenscupen.

Les også

Kowalczyk yppet seg, men Johaug viste superkrefter i Falun

Les også

Uhrenholdt Jacobsen på gråten etter kollisjon med svensk løper

Johaug innrømmer at Bjørgen-rekorden er innenfor rekkevidde. Fortsatt er det syv distanserenn igjen i løpet av sesongen.

— Kanskje klarer jeg å "ta noen til" på frøken Bjørgen. Jeg har selvfølgelig lyst til å vinne alle skirennene jeg stiller opp i. Det er et nytt løp her i Falun, det er spesielt en duathlon i Lahti jeg har lyst å vinne, og så har du flere rennene i Canada. Muligheten er der nå, helt klart.

- Hvor stort vil det være å ta den rekorden?

— Det er klart det hadde vært stort ... Det er morsomt å vinne skirenn og stå øverst på pallen. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg har lyst på flere seire.

Johaug er definitivt i praktslag. Hun lekte med konkurrentene på tremila i Holmenkollen sist helg. Og på den klassiske fem-kilometeren i Falun var hun igjen i det umulige hjørnet. 18 sekunder ned til nummer to, Heidi Weng, er en enorm differanse på en så kort distanse.

Trolig var Falun-oppvisningen en av hennes bedre på distansen gjennom hele karrieren.

Heidi Weng (f.v), Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg kom på pallen i Falun.

— Det er utrolig morsomt når det går bra og kjenner at en er i form og at kroppen fungerer. Jeg visste før start at dette var et renn der det kunne bli en sekundstrid på slutten. Jeg visste at Heidi og Ingvild kom bak meg, at de hadde mine tider å gå på. Jeg prøvde hele tiden å holde høy fart. Jeg økte jo hele veien. - Var denne prestasjonen på linje med den i Kollen?

— Jeg har følt meg i god form etter tremila i Kollen også. Ei tremil kan koste mye, men jeg føler at den ikke gjorde det.

- Er verdenscupen avgjort?

— Det er den overhodet ikke. Ingvild blir knallhard å slå. Jeg fikk 40 poeng på henne nå. Men så tar hun litt tilbake igjen i sprint, og sånn fortsetter det. Jeg vet at det hele blir avgjort i Canada.

- Hvor mye kontakt har du med mamma Bjørgen?

— Vi har god kontakt. Vi møtes litt på ski og sånne ting. Hun er tilbake igjen i trening.

- Har dere to trent sammen?

— Ja, vi har trent litt sammen i Kollen. Jeg har møtt henne på ski både tremila og etter tremila. Hun virker å være "back in business". Men det må sies at vi to mest har gått skravleturer.

- Det er kanskje greit å ha et par måneder til der du slipper henne?

— Nei, jeg skulle ønsket Marit var på startstreken nå. Jeg liker å konkurrere når de alle beste er med. Det blir spennende å se om hun kommer til å oppleve den mamma-boosten som folk snakker om.

- Det blir verre å slå 17 seire neste år med Bjørgen tilbake?

— Ja, det blir det. Helt klart.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen:

Publisert: