Her er 19-åringen som vil knuse legendens OL-drøm

— Han har vært ydmyk mot meg i det siste. Kanskje det tyder på at han er redd, sier Oscar Helvig (19) om Olaf Tufte.

Publisert: Publisert:

Tunge tak i treningsrommet for den som skal bli bedre enn Olaf Tufte. Oscar Helvig er bare 19 år, men har satt seg et hårete mål. Han skal til Rio-OL og han skal ro singlesculler. Foto: Kurt B.M Haugli

  • Kurt B.M. Haugli
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

BYGDØY (Aftenposten): Gymmen i underetasjen på Norske Studenters Roklubbs klubbhus oser tradisjon. Malingslitt, med gammel historie hengende i veggene. Ikke ulik en amerikansk boksegym slik de ser ut i Hollywoods øyne. Men her er ingen boksering. Romaskiner derimot.

Det er en slik romaskin Oscar Helvig nå gyver løs på med sterke armer og lange roerbrune bein. Det er nå han skal legge grunnlaget for sitt hårete mål. Han skal tukte Olaf Tufte. Legenden Olaf Tufte. Den dobbelte gullvinneren fra OL i Athen og Beijing. Folkehelten. Olaf Tufte som vil ro singelsculler også i Rio-OL om to år.

— Olaf har vært god, men det er ikke dermed sagt at han er god nå eller om to år, sier 19-åringen.

- For å komme til Rio må du være den beste singelscullerroeren i landet. Det har til nå vært Olaf Tufte. Han skal du nå knuse?

— Han skal jeg nå knuse, slår Oscar Helvig fast mens hjulet på romaskinen i kjelleren på Norske Studenters Roklub snurrer fortere og fortere.

- Hva sier Olaf Tufte om at du har et mål om å knuse ham?

— Jeg har ikke nevnt det for ham ennå. Men han har vært ydmyk mot meg i det siste. Kanskje det tyder på at han er redd, sier unggutten mens svetten begynner å piple frem under bakfrem-capsen. Rotakene er faste og kraftfulle.

Ikke redd for snakket

Oscar Helvig er fra Oslo. Han er 19 år gammel og har en fjerdeplass fra NM i singlesculler denne sesongen.

— Det er sikkert mange som har sterke meninger om det jeg sier nå. Men man må jo satse noe for å vinne noe. Noen må jo slå ham, sier Helvig og skal altså gjøre sitt for at det kommer til å bli han som blir mannen.

Han var i år bare halvannen båtlengde (to sekunder) bak NM-vinneren, den tidligere nevnte Olaf Tufte. Denne avstanden må han tette de nærmeste 12 månedene. For Norge får bare én singlesculler i OL. Helvig er klar til å gjøre den jobben som skal til.

— Akkurat nå, utenfor sesongen, trener jeg tre økter om dagen. Det er på denne tiden av året de andre ligger på latsiden. Nå legger jeg grunnlaget for neste sesong.

19-åringen er en atlet på 198 centimeter. Han har en kropp som er bygd for roing. Han blir fra flere hold beskrevet som svært talentfull. Selv om de som forstår seg på roing ser en stor fremtid som roer for Oslo-gutten, så er det ikke helt sikker på om han allerede er klar for singelsculler i Rio 2012. ## Har forutsetningene

— Oscar har alle forutsetninger. Han og alle de andre her hos NSR har en umettelig treningslyst og han har de fysiske forutsetningene. Han har vilje til å vinne og til å ta ikke sluntre unna de tunge øktene. I tillegg har han en naturlig rytme og følelse for det å være i en robåt, sier treneren hans Roger Wiggin til Aftenposten.

Roger Wiggin er ansatt av Norske Studenters Roklub (NSR). Han er ingen hvem som helst i rosammenheng. På begynnelsen av 80-tallet var Wiggin treneren til en av de største legendene i rohistorien, Steven Redgrave. Mannen som tok gull i fem OL på rad. Redgrave var omtrent på Oscar Helvigs alder da han ble trent av Wiggin.

- Tror du han kan slå Olaf Tufte og være den som ror for Norge i Rio i singelsculler?

— Alt er mulig. Men samtidig er det nærliggende å si at kanskje Tokyo om seks år er et mer naturlig mål for Oscar, sier Wiggin.

Oscar Helvig er bare 19 år, men har allerede sett seg ut OL i Rio de Janeiro i 2016 som det neste store målet. Foto: Kurt B.M. Haugli

Oscar Helvig kommer til å si nei til landslaget. En landslagsplass forutsetter at han blir plassert i båt med flere andre roere. Han har tilbudet. I stedet velger han alenegang. Han vil bli best alene i båten. Det betyr at det ikke er noen økonomisk støtte å hente fra sentralt hold. Uansett blir man ikke rik som roer i Norge.— Pappa er sponsor. Min eneste sponsor. Han betaler alt, sier Helvig.

— Jeg har jo en lidenskap for dette jeg også, kommentere pappa Elling Helvig fra en av de dårligere opplyste krokene i gymmen på Bygdøy.

Kan være for tidlig

At Oscar Helvig velger å stå utenfor landslaget, synes landslagstrener Johan Flodin er relativt uproblematisk.

— Vi skulle gjerne hatt ham med i en firersatsing. Men det er hans valg og det må han få lov til, sier Flodin til Aftenposten.

Når vi spør om det er realistisk for Oscar Helvig å danke ut Olaf Tufte allerede til OL i Rio sier han som Roger Wiggin: «Alt er mulig».

— Det er et tøft og hårete mål. Spesielt tøft er det å gjøre dette på under to år. Han er fortsatt ung. Den gjennomsnittlige alderen til medaljevinnere i OL og mesterskap er i overkant av 25 år, sier Flodin.

Selv om han kunne ønsket seg Helvig i en annen rolle i landslaget, har han respekt for det valget den roertalentet fra Oslo har gjort.

Tilfeldige åretak

Det var en tilfeldighet at det skulle bli roer av Oscar Helvig.

— Gammelkjæresten til moren min hadde drevet med roing. Jeg var 12 år, jeg var høy og hadde nettopp sluttet med fotball. Jeg tenkte at jeg skulle prøve. Det ble bare til at jeg fortsatt. Jeg er veldig glad for at jeg gjorde det. Roing er dritkult.

- Hva er det med et slikt blodslit som er «dritkult»?

— Det å flytte en båt på vannet. Det er en veldig god følelse når du får båten til å gli lett og elegant gjennom vannet. I tillegg liker jeg å vinne.

Fakta

Oscar Helvig

Født: 2. oktober 1995

Klubb: Norske Studenters Roklubb, Oslo

Jobb: Roer

Bosted: Oslo

Meritter: Norsk mester for junior i singlesculler 2013, en rekke gull i andre båter i junior-NM. Nr. fire i NM singlesculler 2014.

Publisert:

Les også

  1. Frykter tøff sponsorjakt

  2. Gullalderen som aldri tar slutt

  3. - Jeg kan være en pest og en plage