Italia og Tyskland beskyldes for skittent spill: – En skam

Kampen mellom Italia og Tyskland i U21-EM vekker sterke reaksjoner. Ingen av lagene så ut til å forsøke å score på stillingen 1–0 til Italia.

Federico Bernardeschi ble matchvinner for Italia mot Tyskland. Han har også scoret for landets A-landslag, her mot Liechtenstein i fjor sommer. Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

  • Pål Strande Gamlemoen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Tyskland og Italia tok seg begge videre til semifinale i U21-EM da sistnevnte vant lørdagens kamp 1–0. Lagene gjorde tilsynelatende lite for å få et annerledes resultat.

Det gjør Slovakia rasende. De røk ut på grunn av resultatet i Tyskland-Italia.

Mot slutten av kampen spilte begge lag ballen frem og tilbake i egen forsvarsrekke, til buing fra tilskuerne på stadion i Krakow. Federico Bernardeschis mål etter 31 minutter ble stående som kampens eneste. Sinte slovaker beskylder de to lagene for mangel på sportsånd.

– Det italienerne og tyskerne viste var en skam, sier Slovakias landslagssjef Pavel Hapal til tyske Kicker.

Dersom ett av lagene scoret, ville det betydd avansement for Slovakia. 2–0 til Italia, og Tyskland ville vært ute med færre scorede mål enn Slovakia. Tysk utligning ville ført til Italia-exit grunnet dårligere målforskjell enn slovakene.

Les også

Ekspert mener fotballen lever i en fantasiverden: – Har fornektet doping i årevis

– Hører ikke hjemme i fotball

Italias seier betydde at de vant gruppen foran tyskerne. Slovakia ble også nummer to i sin gruppe. Begge lag endte på seks poeng, men tyskerne gikk videre som beste toer med bedre målforskjell. Ett plussmål mer enn slovakene.

– Jeg er utrolig skuffet. Det er ikke fair play å spille på et 0–1-resultat. Slikt hører ikke hjemme i fotball, sier Hapal.

Resultatet betyr at Tyskland møter England, mens Italia skal spille mot Spania i semifinalene. Begge kampene spilles tirsdag.

– Slovakia ble praktisk talt ranet for en plass blant de fire beste, skriver kommentatoren Ján Jasenka på det slovakiske nettstedet Sport Aktuality.

– Nå må vi slappe av. Det er normalt å prøve å spille trygt de fem-seks siste minuttene, sier Tysklands sportsdirektør Horst Hrubesch.

«Skammens kamp»

Kampen vekker minner over 30 år tilbake i tid. Nettopp Hrubecsh har vært innblandet i lignende scener tidligere. I 1982 scoret han kampens eneste mål da Tyskland slo Østerrike i lagenes siste gruppespillkamp i Spania-VM.

Både Østerrike og daværende Vest-Tyskland var klare for sluttspillet med 1–0. Algerie hadde slått tyskerne, men tapt mot Østerrike og var ute dersom det ikke kom flere mål. Noe det ikke gjorde. Lagene spilte rolig ballen frem og tilbake, uten forsøk på å score. Lagene ble utskjelt av sinte spanjoler på tribunene, mens algeriske fans viftet med pengesedler og en tysk supporter brant flagget sitt i affekt.

Algerie spilte sin siste kamp dagen før den kontroversielle kampen. «Skandalen i Gijon» førte til at FIFA endret reglene, slik at de siste kampene i samme gruppe blir spilt likt. I U21-EM er det annerledes. I Polen var det nemlig tre grupper med fire lag i hver. Dermed gikk alle gruppevinnerne videre, i tillegg til den beste toeren.

Les også

Skammens kamp

– Fordel med «senere» gruppe

Slovakia spilte sin siste kamp da de slo Sverige 3–0 på torsdag. De måtte dermed vente én dag, uvitende om de fikk spille videre.

Viasats fotballkommentator Petter Veland synes ikke nødvendigvis at kampen mellom Italia og Tyskland forløp seg så betenkelig. Han peker isteden på hvordan mesterskapet arrangeres.

– Svakheten er at det ikke er åtte eller 16 lag i mesterskapet, hvor like mange lag fra hver gruppe går videre. Det er en åpenbar fordel å være i en «senere» gruppe og spille kampene til sists. Da vet man alle forutsetninger, og Italia og Tyskland kan gjøre som de gjorde.

Publisert:
  1. Internasjonal fotball
  2. Italias herrelandslag fotball
  3. Tysklands herrelandslag fotball

Mest lest akkurat nå

  1. Nye tilfeller mandag kveld: 47 smittede og minst 920 i karantene ved skoler og barnehager i Stavanger

  2. Kvinne (18) til sykehus etter ulykke i Sola

  3. Ansatt smittet på sykehjem i Stavanger

  4. – Jeg går bare mye dypere inn i depresjon

  5. Hva skjer med smittetallene i Stavanger? Smittevernoverlegen forklarer

  6. E39: - Direkte livsfarlig å kjøre slik