Søknad om sjakk-VM i Stavanger trukket etter Carlsen-press: – Det er tungt nå

Magnus Carlsen mener det er en vesentlig sportslig ulempe å spille VM på hjemmebane.

Manager Espen Agdestein og Magnus Carlsen i en diskusjon. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

  • Vebjørn Olsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Med de ytringene som nå er kommet fra Carlsen ser vi ikke lenger muligheten eller vitsen til å fortsette prosessen med å få VM i sjakk til Norge i 2020. Det blir umulig for oss som arrangør å jobbe for å få det til, når det er så mye usikkerhet rundt om verdensmesteren i det hele tatt kommer til å spille i Norge, skrev Norway Chess i en pressemelding i går.

I pressemeldingen skriver de at de har jobbet hardt for å sikre et VM verden ikke har sett før, på alle mulige positive måter.

– Vi ber om at norsk sjakk og Stavanger legger til side kampen om et VM på hjemmebane i denne omgang, og at de fantastiske arrangørene og støttespillerne i Stavanger likevel fortsetter den utmerkede tradisjonen Norway Chess, skrev far Henrik Carlsen i et innlegg på Facebook like før søknaden ble trukket.

– Presset er umenneskelig

I innlegget skrev Henrik Carlsen at han, Magnus Carlsen og manager Espen Agdestein, opplevde beslutningen om Stavanger som VM-by som svært uheldig.

– En VM-match i sjakk er den desidert mest krevende utfordringen for en sjakkspiller, og dersom spilleren i tillegg føler matchen må vinnes, er presset nesten umenneskelig i ukene det pågår og også i tiden før.

Far Henrik Carlsen og Magnus under Norway Chess i Stavanger tidlig i juni. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Ville dele VM med Oslo

Magnus Carlsen skal ha vært mer positiv til et VM i Oslo, fordi han kunne bodd hjemme og dermed hatt kjente omgivelser og et stort nettverk rundt seg. Carlsen-leiren har derimot ikke noe imot Stavanger som arrangør for andre mesterskap.

– Av dyp respekt for disse aktørene gikk Magnus med på muligheten for en delt løsning med en halv match i Stavanger og siste halvdel i Oslo, selv om han ikke anså dette som sportslig optimalt. Vi var så opptatt av å finne en løsning at vi tok kontakt med FIDE-Presidenten for å få FIDE til å åpne for å akseptere en delt løsning, noe de signaliserte på hjemmesidene.

Men en slik løsning ville ikke Norway Chess og styreleder Kjell Madland vært positiv til.

– Grunnlaget for entusiasmen var at vi skulle skape noe spesielt i Stavanger. Det ville ikke vært det samme, og mye dyrere om vi skulle delt med Oslo. Det handler og om tidspunktet dette forslaget kom på. Da var vi allerede godt i gang, sier Madland.

– Det er tungt nå

Madland ville ikke si noe om hvor mye penger som er tapt i arbeidet med søknaden.

– Det er veldig skuffende når vi hadde kommet så langt i prosessen. Det var alltid en risiko at vi ikke fikk VM, men vi har brukt mye tid og krefter for en god sak. Det er tungt nå, sa Madland som frem til nylig trodde at Magnus Carlsen kunne ombestemme seg.

– Er det greit at en utøver får bestemme på denne måten?

– I alle år har vi bygget opp under utøverne og lagt til rette for dem. Når den største stjerna da ikke ønsker dette, ender det med at hele gulvet faller.

– En forspilt mulighet

NRKs sjakkekspert Torstein Bae synes det er trist at drømmen om et VM på hjemmebane i 2020 nå er knust.

– Det var virkelig på tide at vi fikk et VM på hjemmebane. Jeg tror det kunne vist hvordan sjakk er blitt en folkesport i Norge, og ikke bare de dagene de spiller, men den rammen som kunne vært skapt i forkant og underveis kunne blitt noe helt nytt.

Han forstår at Stavanger nå trekker sin VM-søknad etter Carlsen-leirens klare oppfordring, men legger ikke skjul på skuffelsen.

Utallige ganger har Torstein Bae sittet i NRKs sjakkstudio og håpet på et VM i Norge. Foto: Dan P. Neegaard

– Jeg synes det er en forspilt mulighet at man igjen ikke klarer å få det på plass. Det er interne stridigheter som stopper dette. Sist gang var det mer fordi det var problematisk med offentlig støtte. Denne gangen opplevde jeg at alle var positive.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Pride-bryllup: – Fantas­tisk å gifte seg i selveste bibel­beltet

  2. Ordfører deltok i slokkearbeid

  3. Ni koronasmittede i Suldal

  4. «For mye vekt på følelser og psykisk helse i skolen?»

  5. Superpopulære, av helt ubegripelige grunner

  6. – Har ingen kjempegod forklaring