Redaktør kalte joggere «egoister» og «jævler». Nå får han høre det fra hele Norge
En kommentar som går ut mot joggende personer langs Akerselva under koronakrisen har skapt heftige reaksjoner.

Lars West Johnsen, politisk redaktør i Dagsavisen, pleier å være fargerik i språket i sin faste spalte «West på lørdag», men traff virkelig en nerve da han skrev om det han kaller «jævla joggere».
I kommentaren gikk han ut mot det han beskriver som «prustende, pesende, blåsende, gispende og svettende joggere» i disse koronatider. Scenen var langs Akerselva i Oslo, der han selv går tur, men blir skumpet borti av personer som jogger, flere ganger. Spalten ble avsluttet med «Gå en tur i ro eller løp langs riksveien, egoister.»
At det skulle skape oppmerksomhet var meningen. Men Johnsen så ikke for seg akkurat hvor stort det skulle bli. Reaksjonene har kommet inn fra hele landet.
– Jeg får kjeft fra folk fra alt fra Vestlandet til Nord-Norge.
Samtidig skal det nevnes at ikke alle er uenige med Johnsen. Temaet engasjerer enormt. Mange støtter redaktøren.
– Jeg har også fått uendelig med gode tilbakemeldinger, men folk tolker det fra sin side av landet, sier Johnsen.
Oslo idrettskrets ber om politihjelp til å stoppe bruk av stengte fotballbaner
– Kan bli uglesett, mobbet og trakassert
Redaktøren poengterer at hans kommentar er knyttet til episoder som utspiller seg på fortauene langs Akerselva. Han mener joggere ikke tar hensyn til avstand og smittefaren.
– Jeg snakker ikke om å løpe generelt. Jeg snakker om Grünerløkka, tettbebodde strøk. Situasjonen er noe helt annet i Oslo-marka eller i marka i Trondheim eller på Sørlandet. Poenget er ikke at jeg er mot aktiviteten jogging. Det er holdningen til folk jeg reagerer på, sier Johnsen.
Tidligere toppsyklist og TV-ekspert, Mads Kaggestad, mener kommentaren er «uheldig» i disse dager.
– Jeg skjønner at han setter ting på spissen, men jeg synes det er en uheldig kommentar fordi jeg tror det i verste fall kan føre til at folk som er ute og jogger, og som følger rådene og holder avstand, kan bli uglesett, mobbet, trakassert og sett ned på, sier Kaggestad.
– Når man sitter inne, er redd og har frykt, så kan en joggetur, gåtur eller sykkeltur gjøre godt, så lenge man holder avstand til andre, fortsetter han.
Mener de skal løpe andre steder
Kaggestad spør om Johnsen rett og slett har «forakt for folk som trener».
– Jeg synes det blir veldig flåsete og at det er en tullekommentar som jeg mener kan gi helt feil signaler og effekter, sier den tidligere syklisten.
Johnsen svarer at han ikke er mot folk som trener. Han vil bare at de skal gjøre det andre steder.
– Gatene er tomme for biler. Det er bare å løpe på der. Det har aldri vært mer plass. Jeg er for fysisk aktivitet. Men så er det også viktig for folk på «Løkka», å gå tur og få lys og luft. Jeg mener at de gående skal fortsette å bruke det som arena. Joggerne kan bruke andre arenaer. Ikke midt blant folk som er stresset, sier Johnsen.
Jørn Sundby, TV-kommentator for idretter som friidrett, langrenn, hopp og kombinert, mener folk ikke må stoppe å trene.
– Jeg mener det er skivebom å kritisere joggere og andre som trener som gruppe. Folk bør absolutt bruke muligheten til å trene, sier Sundby.
– Mitt poeng er at selv i Oslo er det plass og stier og veier nok. Altfor mange trykker seg sammen på samme sted. Velg litt mer ukjente stier og veier og vis hensyn til andre, så er det plass til alle kan ut å bevege seg, for det trenger vi, fortsetter han.
Stadig flere vil utsette OL, men toppsjefen trosser presset: – Vil være den minst rettferdige løsningen
– Unntakstilstand
Johnsen gjentar at hans oppfordring om å holde seg unna er til dem som velger å legge joggeturen til de mest populære stiene i Oslo sentrum midt på dagen.
– Da er det folk på begge sider, og ikke mulig å passere. De kommer bakfra og forfra når det ikke fysisk er plass. De kan jogge om kvelden, men ikke oppå folk. Vi må være sensitive nå. Folk er stresset. Det handler om å ta hensyn til hverandre, sier Johnsen.
– Det er en unntakstilstand. Alle må legge om rutinene, legger han til.
Vinni i «Kompani Lauritzen»: – Det å komme på den andre siden av smerteterskelen er givende
Kaggestad håper at folk ikke blir redde for å holde seg i fysisk aktivitet.
– I verste fall blir det til at man lar være å gå på joggetur fordi man er redd for hva folk skal tenke, eller at folk skal kritisere dem, selv om de ikke gjør noe galt. Alle må ansvar og holde avstand. Det er det som er viktig, sier Kaggestad, som også fremhever helsefaktorene ved å trene.
– De som er ute og går seg en tur, jogger eller sykler er dem med god helse som tar vare på seg selv. De får bedre hjerte og lunger. I tillegg har det en effekt på det mentale, særlig i den tiden vi er inne i nå, fortsetter TV-eksperten.