Norsk EM-stjerne tror Trefilov unngår ny regel av prinsipp

Håndballrevolusjonen som uteble. Fredag kan Norge få revansje mot Russland.

Publisert: Publisert:

De russiske OL-vinnerne møter Norge fredag. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

 • Arne Hole
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

HELSINGBORG: Da den nye keeperregelen kom i håndball, ropte noen at den ville revolusjonere spillet. Men fredag kveld vil du få se at Jevgenij Trefilov ikke utnytter muligheten.

Når håndballjentene får en av sine utvist, løper keeper ofte ut og Norge bruker en ekstra utespiller for å få seks mot seks. Trefilov gir blaffen i den nye regelen.

Les også

TV 2-sjef i harnisk etter «hemmelig» EM-tildeling: - Det jeg har lyst til å si nå, vil jeg ikke si til deg

Den russiske revolusjonen førte til at tsaren falt i 1917. 99 år etterpå er ikke russerne med på revolusjoneringen(?) i håndballen. Men de er ikke de eneste.

Heller ikke den andre OL-finalisten, Frankrike, har grepet muligheten den nye innbytteregelen har gitt.

Da landslagstrener Gunnar Pettersen på 1990-tallet som en av de første grep muligheten til å bruke syv mann ute på banen, ble det av og til ramaskrik hos motstanderne.

De kjente ikke til muligheten i regelverket for å la en ekstra utespiller delta ute på banen – bare han hadde en drakt som skilte seg ut.

Til OL i Rio kom den nye regel om at den ekstra utespilleren ikke trenger å ha noen spesiell drakt. Det gjør at hvem som helst kan sprinte innpå når keeperen går ut.

Les også

Størmer Steira og samboeren venter barn: – Jeg savner henne alltid når vi ikke er sammen, og det blir enda verre når barnet kommer

Kom for tidlig

– Jeg sa vel ikke at det ville revolusjonere, men at hvis det ble dratt helt ut ville det endre håndballen. Det er for tidlig å trekke konklusjoner. Jeg ville helst hatt det en hel sesong i klubbene før vi innførte det på landslagene, sier Thorir Hergeirsson. Landslagssjefen er ikke udelt begeistret for nyvinningen.

– Det sinker spillet. Vi ser at de som bytter får god tid. I spill seks mot seks ville det ført til en arm opp for passivt spill. Og er de lange skuddene mot åpent mål publikumsvennlig? spør islendingen.

– Det var ikke så mange som snakket om den biten da dette dukket opp. Vi får mye gåing med den nye regelen. De som sitter med makten får vurdere det når de skal evaluere. Kanskje trenger vi også noen dommerjusteringer?

– Hvordan bruker Norge regelen?

– Vi snakket om det før OL og besluttet at vi skulle bruke byttemuligheten hvis seks mot seks ikke fungerte. Jeg tror vi benyttet muligheten to ganger i semifinalen mot Russland. Det ga ett mål og en sjanse. Vi kjenner til muligheten og har den i ermet. Det er en taktisk variant vi kan bruke når annet ikke hjelper.

Mest for mannfolk

Frankrikes rutinerte landslagssjef Olivier Krumbholz følger Jevgenij Trefilov og lar sin keeper stå i mål uansett hva som skjer med utvisninger både hos motstander og eget lag.

– Denne regelen passer bedre for herrehåndballen. Den er mer fysisk, og regelen gjør større utslag. Dette er ingen god taktikk for damelag, mener Krumbholz, som har lært jentene sine å utnytte motstandernes tabber. Tre ganger i løpet av én omgang kastet de franske jentene ballen i tomt dansk mål under Møbelringen Cup i Stavanger.

Larviks og Danmarks keeper Sandra Toft var tydelig irritert da hun ikke rakk tilbake til målet etter at danskene hadde mistet ballen, men mener likevel at Danmark skal fortsette taktikken.

– Den gir oss noen nye muligheter, så jeg ser gjerne at vi fortsetter – men det gjelder å ikke miste ballen i angrep.

Trener Klavs Bruun Jørgensen ser nyanser i bruken.

– Å sette innpå en ekstra utespiller kan være fornuftig når vi møter ekstra gode forsvarslag, men jeg vil ikke kalle regelendringen noen revolusjon. Jeg skulle ønske at endringen ikke hadde kommet, men når den er det så må vi bruke den.

Vil forsvinne igjen?

Marit Malm Frafjord mener regelendringen er positiv. Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Marit Malm Frafjord er i en klubb som har tatt den nye regel i bruk – med god erfaring.

– I Larvik har vi brukt syv mot seks en del, og hvis man øver på det så blir man god. Jeg syns ikke regelendringen er blitt noen revolusjon. Vi kunne jo ta ut keeper før også. Forskjellen er at utespilleren ikke lenger trenger en egen drakt.

– Hvorfor er det noen som ikke bruker regelen?

– Mange tror at den kommer til å forsvinne igjen, og det virker som om noen trenere av prinsipp ikke vil bruke den. Det kan se ut som om Trefilov er en av dem, sier Norges klippe i forsvar og treffsikre strekspiller.

I herre-EM i Polen i fjor nektet lagene å bruke den nye regelen fordi det kom for brått på. I OL gjaldt den, og i VM i Frankrike i neste måned må de norske gutta ha byttetaktikken klar.

TV3 fredag kl. 20.45: Norge-Russland

Hør Aftenpodden Sport hvor Mette Bugge forteller om da hun jaktet på to brasilianske superstjerner:

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Jobbet uten sikring i høyden. Fikk 117.000 kroner i «straks-bot»

 2. Se Pøbel sitt penis-stunt i Stavanger

 3. Over 900 smittetilfeller i Rogaland

 4. Da Charlotte Selstø fikk korona var det særlig to symptomer som dominerte

 5. Skremmende, annerledes halloween-feiring

 6. Elev på Stavanger-skole smittet med korona - hele trinnet i karantene

 1. Russland
 2. Thorir Hergeirsson
 3. Gunnar Pettersen
 4. Frafjord