Fotballspillere må droppe vannpipe, eksotisk te og biff fra Argentina. Slik skal russerne unngå ny dopingskandale i VM.

– Det eneste som kan gå galt er marihuana, narkotika eller at noen finner på å sniffe ett eller annet, ifølge den mektigste mannen i russisk sport foran fotball-VM.

Det russiske landslaget i fotball under en treningsleir i Neustift i Østerrike forrige uke. En rekke nye regler skal sørge for at de russiske spillerne er helt dopingfrie under VM i Russland.
  • Per Anders Johansen
    Moskva-korrespondent
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

MOSKVA: – Jeg er absolutt avslappet, sa visestatsminister Vitalij Mutko på en pressekonferanse.

Han var øverste sjef da Russland drev sitt systematiske dopingprogram under Sotsji-OL.

– Risikoen er null, lovet den russiske fotball-VM-sjefen da han oppsummerte forberedelsene for president Vladimir Putin.

En av de verste tingene som kan skje, er nye dopingskandaler.

Forrige store idrettsarrangementet Russland arrangerte – Sotsji OL – vil for alltid være forbundet med doping og juks.

Nå skal det unngås for en hver pris.

Russlands trener Stanislav Tsjertsjesov takket dopingkontrollørene da de kom på uanmeldt besøk for å ta tester av det russiske landslaget på treningsleir i Østerrike.

Vekket grytidlig om morgen

– Så fint at de kommer, sa Russlands trener Stanislav Tsjertsjesov da FIFAs dopingjegerer dukket opp på uanmeldt på det russiske landslagets treningsleir i Neustift Im Stubaital i Østerrike denne uken.

Les også

Northug truet med «å slå dopingdømt rival knockout» hvis han gjorde comeback. Nå kan de møtes i VM.

– Jeg skjønner bare ikke hvorfor de må komme så tidlig som kl. 06 om morgenen, sa Tsjetsjesov, som var reservekeeper i Russlands tropp i Vm 1994 og 2002.

– Har du noe i kroppen kl. 06 forsvinner det ikke ut av kroppen til kl. 9.

De russiske fotballspillerne har vært gjennom over ni dopingtester de siste to månedene, de fleste i russisk regi.

Alle dopingtestene blir forseglet og sendt til Sveits.

Russland sliter under oppkjøringen til fotball-VM etter tre strake tap på rad og fem kamper uten seier. Forrige uke tapte de 0–1 mot Østerrike.

Slik vil de forhindre en ny dopingskandale

De russiske fotballspillerne har fått en lang liste over ting de absolutt ikke skal gjøre for å unngå å bli tatt for doping.

  • Eksotisk te er strengt forbudt etter at en undersøkelse fra 2012 viste at grønn te kunne gi utslag i lavere testosteron-nivå på dopingprøver.
  • De skal ikke spise kjøtt fra Sør-Amerika og Kina av frykt for å få i seg stoffet clenbuterol, som ble verdenskjent da den tyske idrettsstjernen Katrin Krabbe ble avslørt for doping i 1993.
  • Fotballspillerne har også forbud mot å bruke et hvert produkt som reduserer vekten.
  • De får heller ikke røyke vannpipe, noe som ellers er meget populært blant unge russere.

Fotballspillerne har strengt forbud mot å gå til andre klinikker enn de som er på VM-anleggene.

Russlands omstridte minister Vitalij Mutko og Russlands fotballtrener Stanislav Tsjertsjesov.

Frykter feil på medisinpakkene

Russerne har fått pålegg opp å sjekke alt de bruker av medisiner, dietter og næringstilskudd på egen hånd, uavhengig av hva legene sier.

Johaug-saken har fått stor oppmerksomhet i Russland, og er definitivt en det russiske fotballforbundet vil unngå. Hvis noe skjer, nytter det ikke å skylde på legen, heter det i reglene.

Fotballspillerne har også fått klar beskjed om at de ikke kan stole på teksten på medisinpakkene.

Opp til 25 prosent av medisinene ikke merket riktig, eller mangler stoffer i innholdsfortegnelsen, viser en undersøkelse.

Ett av seks legemidler i russiske apotek inneholder stoffer som slår ut på dopingkontrollen.

Det tidligere beryktede treningssenteret Tsjegin i Saransk i Russland, hvor mange dopingdømte russiske utøvere trente, er omgjort til senter for fotball-VM.
Les også

– Stiller du i bukse? Jeg vil ha deg i trusen, skal treneren ha sagt. Da la den russiske skiskytter-jenta Anna (17) en felle.

Benekter fortsatt alt

I Russland har dopingavsløringene konsekvent blitt avvist som «russofobisk, vestlig propagandakrig».

Flere målinger viser at russere flest ser på sine dopingdømte idrettsutøvere som helter, og tror dopingavsløringene var vestlig påfunn.

Et av de mest kjente russiske dopingsentrene er Tsjegin olympiske treningssenter i Saransk i Russland, hvor en rekke dopingdømte russiske utøvere fikk ulike preparater for å vinne OL-medaljer.

Nå er senteret omgjort til fotballsenter, hvor landslaget til Panama skal bo under VM.

Den 38 år gamle fotballhelten Sergej Ignasjevitsj ble hentet inn i siste liten da den doping-granskede stjernen Ruslan Kambolov ble satt ut av det russiske landslaget, angivelig på grunn av en skade.

Droppet dopinggransket spiller i siste liten

En av fotballspillerne som dukket opp i datamaterialet til MacLaren-rapportene, er Ruslan Kambolov. Han ble satt ut av laget 14. mai med henvisning til en skade.

En uke senere konkluderte FIFA og WADA i en granskning med at det ikke fantes bevis for at noen spillerne på landslaget var involvert i dopingbrudd.

Ruslan Kambolov var en av de russiske fotballspillerne som ble gransket av FIFA. 14 mai ble han satt ut av laget, angivelig på grunn av skade. En uke senere ble Russlands landslag hvitvasket for dopinganklager av FIFA og WADA.

For å erstatte Kambolov, ble den 38 år gamle fotballhelten Sergej Ignasjevitsj hentet inn.

Den russiske dopingvarsleren Rodtsjenkov sa under en konferanse i London i forrige uke at han kjente igjen et navn fra sitt dopingprogram, uten at han kunne si om vedkommende var på landslaget.

– Resten er nye navn for meg, sa Rodtsjenkov ifølge Guardian. Han sa samtidig at han likevel regnet med at fotball-VM ville bli dopingfritt.

Journalisten Hajo Seppelt i den tyske TV-kanalen ARD avslørte systematisk doping i Russland. Han ble først nektet adgang til fotball-VM, men russerne omgjorde beslutningen etter tyske protester overfor FIFA.

Den tyske dopingjegeren og journalisten Hajo Seppelt står bak mange av de tidligere avsløringene om systematisk doping i Russland basert på data fra over 12.000 dopingprøver.

Det vakte stor oppsikt i mai da hans TV-kanal ARD opplyste at Seppelt ble nektet å reise til Russland under fotball-VM. Noen dager senere fikk han likevel visum og akkreditering.

Mye står på spill når FIFA-president Gianni Infantino og Russlands president Vladimir Putin lover at fotball-VM i Russland skal bli det beste noensinne.

Små forventninger til hjemmelaget

Russiske fans og sportskommentatorer rev seg i håret da Russland tapte sin tredje treningskamp før VM på rad 0–1 mot Østerrike forrige uke.

Russland har aldri klart å gå videre fra innledende pulje i VM. Nå er hjemmelaget i pulje med Egypt, Saudi-Arabia og Uruguay.

En av Russlands store sportsidoler, den 22 år gamle motorsportstjernen Jegor Orudsjev, setter ord på hvilke forventninger mange russere til sitt lag:

– Klarer de ikke å gå videre i denne gruppen, kan de like godt slutte med fotball, sier Orudsjev til Sportbox.

Publisert: