TIL-trenerens ukjente fortid: Ble norgesmester i denne sporten for 30 år siden

Gaute Ugelstad Helstrup (44) snakker ut om barndomssuksessen, formasjon, spillerjakten og hvordan TIL skal få fansen tilbake på Alfheim.

Publisert: Publisert:

NORGESMESTER: Gaute Helstrup studerer bilde av seg selv for 30 år siden etter hjemkomsten til Tromsø der han poserer med pokalen som viser at han var Norges beste subbuteo-spiller. Foto: Håkon Steinmo

 • Tobias Stein Eilertsen
  iTromsø

Men først av alt ville vi høre med TILs nye trener om noe som skjedde for 30 år siden.

TILs nye hovedtrener smiler godt når iTromsø viser han et bilde fra 1990 der han poserer med en gullpokal på et Subbuteo-bord.

– Det var mange i Kroken som ble interessert i det fotballspillet. Vi var opp i en 25 stykker som spilte det. Vi laget seriespill og turneringer, og så i 1990 leste jeg i bladet «Fotball» som NFF ga ut at det skulle være NM i Skien. Jeg fikk pratet med mine foreldre og fikk lov til å dra. Da juniorklassen ble avlyst, fikk jeg 14 år gammel lov til å spille mot seniorene, og jeg vant faktisk hele greien, sier Gaute Ugelstad Helstrup til iTromsø i den tomme Alfheim-kantinen fredag formiddag.

 • LEST DENNE? Åpenhjertig Helstrup: – Da TIL tok kontakt, kjente jeg at dette var noe som trigget meg

Italia i 1990

Brettspillet «Subbuteo» var svært populært på slutten av 80- og tidlig 90-tallet, og Helstrups NM-triumf sendte ham til VM i Italia.

– Han som ble nummer to i NM spilte i seniorklassen, mens jeg deltok i junior-VM. Konseptet var slik at Subbuteo ble spilt i landene der det var EM og VM i fotball, så i 1990 dro jeg til Italia. Jeg gikk videre fra gruppespillet, kom til mellomspillet der jeg tapte én og vant én kamp. Han jeg tapte mot fra Portugal, vant VM, mens jeg kom på en delt 5.-plass. Det var veldig gøy det, sier den nye TIL-treneren.

– Hvordan er det med Subbuteo den dag i dag?

– Året etterpå sluttet jeg. Jeg tror spillet ligger i en eske på loftet hos min mor. Men det er artig å se tilbake på den tiden, måten vi organiserte oss på som unger og det vi fikk til, sier den nå 44 år gamle fotballtreneren.

– Det var mest et sidespor fra en voldsom fotballinteresse den gangen. Jeg tror vi var opp i seks lag i samme årskull i Kroken på den tiden, forteller Helstrup.

– Fortsetter med tre bak

Det har vært hektiske og uvante dager etter at han onsdag formiddag landet i Tromsø med påfølgende pressekonferanse klokken 14.

Kristi himmelfartsdag ble ingen hviledag for Gaute U. Helstrup. Det har vært mye å sette seg inn i for TILs nye trener.

– Det er mange å prate med, naturlig nok. Det har vært mye media og samtaler med folk i og rundt klubben. Jeg har truffet spillerne og blitt litt kjent med de, og det er klart, jeg hopper på et tog som er i bevegelse. Vi skal fortsette kursen, men justere noen ting. Det vil skje etter hvert som vi blir bedre kjent, sier Helstrup.

Helstrup mener han kommer til en sulten og utviklingsorientert spillergruppe, og er allerede klar at med måten «Gutan» har spilt på og det spillermaterialet han har, så vil han jobbe videre med trebackslinjen, en formasjon han selv aldri har brukt.

– Det er et interessant tema du tar opp. Stallen er ganske satt. I oppkjøringen har de spilt med tre stoppere, og vi tar det som utgangspunkt og jobber videre derfra. Ingenting er skrevet i stein, men vi starter med det, og går videre derfra. Det handler om hvordan vi forsvarer oss og angriper og tallkombinasjonen begge veier. Man kan angripe ganske likt i den formasjonen med tre bak og vingbacker, som med en 4–2–3–1 eller en 4–3–3, for eksempel, sier Helstrup.

– En del ting er likt

Det er 20 år siden Helstrup ble solgt fra TIL til FK Haugesund som spiller. Han var tre år i klubben som spiller.

– Allerede da hadde TIL vært på øverste nivå lenge, hevdet seg nasjonalt og var godt etablert i Eliteserien. Så er det ting som har endret seg. Businessen er større nå enn da, men mye er likt; det var en nordnorsk klubb, både i administrasjon, støtteapparat og spillere. Vi hadde også en del gode utenlandske spillere da, sier han.

– Er det en fordel at du har spilt i klubben?

– Det kan være en fordel, men det er ikke avgjørende. Jeg kjenner jo også klubben godt etter mange år som TUIL-trener da vi har hatt et godt samarbeid, så jeg har vært mye på Alfheim. Jeg tenker det har aller mest å si at jeg har sterke bånd og følelser til klubben, Tromsø-fotballen og fotballfamilien her, sier den nye TIL-treneren.

TANKER: Gaute Helstrup er krystallklar på at TIL må gjøre grep i måten de scouter og henter spillere på. Foto: Håkon Steinmo

En ting Helstrup virkelig brenner for er et godt samarbeid på klubbnivå i nord.

– Vi må gjøre TIL så attraktiv at unge spillere vil hit. Det vil alltid være unge spillere som drar utenlands eller sørpå, men vi må være klubben de vil komme til. I TIL-systemet jobbes det bra med Isak (Hansen-Aarøen) som kun er 15 år og hatt en fantastisk utvikling her, men vi må identifisere de som kan bli virkelig god, da tenker jeg i eget akademi, men også de i TUIL, Skjervøy og andre klubber, sier han.

Han ga Sebastian Tounekti (17) sin første proffkontrakt og har naturlig nok fått med seg at han snudde og vraket TIL til fordel for Bodø/Glimt.

– Da vi rykket ned og Glimt gjorde det bra i fjor, jeg ser den, men den er sur. Samtidig så er det litt sånn «gjort er gjort». Vi har lyst til å ha en god relasjon til TUIL og en av styrkene nordpå i motsetning til sørpå, er at det er et ganske tydelig hierarki. Det er TIL og Glimt, så kommer TUIL og Alta bak der, med en del klubber under der mellom 2. og 3. divisjon. Forutsetningene for et samarbeid bør være større. Gjør vi det bra, vil vi igjen kunne hjelpe TUIL og Fløya og klubbene her, sier Helstrup.

Slik skal han få fansen tilbake

Helstrup sier han ønsker en nordnorsk base med blanding av egne talenter fra akademiet, men også hente talent fra de andre nordnorske klubbene og litt impulser utenfra.

– Det aller viktigste er det som skjer i egen klubb og i miljøene rundt. Vi må ha fokus på oss selv og bli så attraktive at unge talenter velger å komme til oss. Desto høyere vi spiller, desto bedre referanser vil vi få til å fortsette utvikling. TIL skal være en klubb på øverste nivå, som gjør at gutter og jenter ser opp til, og ønsker å spille for. Da må vi jobbe på lag med klubbene i Tromsø, sier Helstrup.

Helstrup er klar hvordan han ønsker TIL-stallen skal se ut, med tanke på utvikling og det å få publikum tilbake.

– Basen av spillere skal komme fra Nord-Norge. Jeg føler det er vårt naturlige posisjon. Så må vi ha impulser utenfra som det har vært, med afrikanske spillere som har hevet kvaliteten, og andre spillere fra nabolandene og sørfra. Vi trenger det også. Men det aller viktigste er det som skjer nært oss, at det jobbes godt i egen klubb, og at det jobbes godt i miljøene som er rundt oss. Da ønsker vi at TIL skal være til inspirasjon for guttene her i TIL-akademiet, men også for unge spillere i Skarp, Salangen og så videre, sier han.

Helstrup har naturlig nok fått med seg dalende publikumstall og en større likegyldighet blant mange tromsøværinger. Nå vil han gjenreise «Nord-Norges stolthet».

– Det er viktig at fotballfamilien i Tromsø og lokalt har et godt forhold og jobber i samme retningen, at det er litt «Vi mot søringan», at vi skal gjøre det i lag. Jeg opplever at mye av det som har vært gjort over flere år har hatt gode intensjoner med tiltak, så har det likevel noen ganger kanskje blitt litt «kluss» i mottakelse av det man har gjort.

– Vi må ikke gi opp, men fortsette å jobbe videre. Vi har lyst til å skape positiv verdi for byen, området og for hele landsdelen. Vi skal inspirere unger og engasjere sånne som meg og deg, som er litt eldre og ikke spiller lengre. Jeg drømmer om fullsatte stadioner, så klart, og vi må finne litt tilbake til «Vi-følelsen», at TIL diskuteres over en kaffekopp der man snakker om kamper som har vært og som kommer, om man er sur eller glad. Vi skal inspirere og engasjere, sier TIL-treneren.

– Må bedre spillerlogistikken

Helstrup er klar over at han først og fremst kan utgjøre en forskjell på treningsfeltet og sier man kanskje får inn én eller to spillere, men at det er de som er her som i hovedsak må gjøre jobben.

Men han mener spillerlogistikk er et område TIL må bli bedre på.

– Det har vært mange oppgaver på få personer. Men den scouting- og logistikkbiten, der ligger vi en god del timer bak en del andre lag. Scouting er noe vi har pratet om og ønsker å få til på en bra måte. Det gjelder først og fremst lokalt i byen, naboklubbene og landsdelen, at vi identifiserer hvem vi tror kan bli god på sikt. Spillerlogistikkbiten, det trenger vi å bli bedre på, sier Helstrup.

Han ønsker heller ikke kortsiktige løsninger på Alfheim.

– De vi henter utenfor landsdelen må ha en sult, skal helst være ung, og passe profilen på alle måter. Jeg har ikke lyst til å gå den retningen med kortsiktige løsninger. Vi må se hva som er mulig å få til, men når jeg skal hente en spiller tenker jeg; sult, ungt, og en som kan bli bedre her. Det er dit vi ønsker å komme.

Selv om jobben først og fremst må gjøres på treningsfeltet, håper Helstrup man får inn en spiss.

– Vi har kun én ren spiss i Brage (Berg Pedersen), og det er for lite. Vi ønsker en spiss så vi har flere strenger å spille på offensivt. Da ønsker vi inn en med fysikk, det kan enten være fart eller kraft, en som løper mye på topp. Det har vært jobbet med før jeg kom, og vi har litt tid til vinduet åpner og kan jobbe med. Så handler det om økonomi og totalpakken. Vi ønsker ikke å «gamble» for mye, sier Helstrup.

I HamKam gamblet han på Jean Alassane Mendy (30) som floppet etter overgangen fra Dundee til HamKam.

– Der gamblet vi kanskje for mye og burde kanskje vært enda sikrere. Uten å si noe galt om Mendy, så ble ikke matchen der så god vi hadde håpet på. Vi prøvde å finne en spiss lenge uten og lykkes, det er litt det samme som i TIL nå, det er vanskelig å finne spiss, sier han.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 2. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 3. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 4. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 5. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 6. Med to ord fikk han en samlet norsk samfunns­elite til å innse korona-alvoret

 1. Tromsø IL
 2. 90-tallet
 3. Brettspill
 4. Fotball 1. div
 5. OBOS-ligaen