Videoen etter kampen provoserte russerne: – En grusom vits

Først sendte han Russland ut av VM. Så provoserte målscoreren med en hilsen til sine gamle venner i Ukraina.

Domagoj Vida jubler etter å ha sendt Kroatia foran i kvartfinalen mot Russland. Senere scoret han også i straffesparkkonkurransen.
 • Odd Inge Aas
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

SOTSJI: Det måtte til slutt straffespark til for å skille Russland og Kroatia i den høydramatiske VM-kvartfinalen lørdag kveld.

Domagoj Vida var med og satte en effektiv stopper for hjemmenasjonens VM-drøm da han scoret i både den første ekstraomgangen og straffesparkkonkurransen.

I russiske medier var det imidlertid en video på sosiale medier som gjorde at midtstopperen med det lange håret stakk av med mest oppmerksomhet.

Den tidligere Dynamo Kiev-spilleren ropte «Slava Ukrayni!» i kamera.

«Ære til Ukraina» er en hilsen som ble mye brukt etter at landet fikk sin selvstendighet etter Sovjetunionens fall.

De siste årene har den fått sin renessanse blant ukrainske nasjonalister i forbindelse med krigen i Øst-Ukraina og etter at Russland annekterte Krim.

Vidas lagkamerat fra Kiev-tiden, Ognjen Vukojevic la til at «Denne seieren er for Dynamo og Ukraina».

Han er nå en del av det kroatiske støtteapparatet under VM og jobber til daglig som speider for Kiev-klubben.

– Videoen gikk viralt i Russland og førte til sterke reaksjoner, skriver den russiske ESPN-journalisten, Artur Petrosyan.

Avisen Gazeta slår i sin overskrift fast at «kroatene lagde skandale». Saken var lørdag morgen en av toppsakene hos Russia Today. De kalte det «en grusom vits».

På sosiale medier var det enkelte videoer av russiske supportere som ropte antikroatiske slagord i Moskva. Flere antyder nå at det er England som kommer til å få støtten fra de russiske tilskuerne under semifinalen i Moskva onsdag.

Les også

«Russland tapte, men mesterskapet har overgått alt Putin kunne drømme om»

Hevder det bare var en spøk

Etter kampen insisterte Vida på at det hele bare var en spøk og en hilsen til gamle venner i Dynamo. Han la til at seieren var for det kroatiske folk, og at han trodde russerne ville ta det hele med godt humør

FIFA bekrefter til ESPN at de kommer til å se på saken. I verste fall risikerer Vida å miste resten av mesterskapet. Det kan ilegges to kampers karantene for spillere som provoserer publikum under kampen.

Tidligere i mesterskapet slapp imidlertid Sveits-duoen Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri unna med bøter etter at de feiret med en albansk ørnehilsen i kampen mot Serbia.

Sotsji ligger sørøst for Krim-halvøya som Russland annekterte like etter Sotsji-OL for fire år siden, og rundt 70 mil fra krigsherjede Donetsk øst i Ukraina. Russland har fått sterk kritikk for sin innblanding i krigen.

Publisert:
 1. Krim
 2. Russland
 3. Fotball-VM 2018

Mest lest akkurat nå

 1. En seier for samfunnet vårt

 2. Nå er huset og fasaden total­endret: – Folk kjører sakte forbi for å se

 3. Norge åpner opp igjen lørdag ettermiddag – meteren kan pakkes ned

 4. Siktede stiller seg uforstående til DNA-funnet

 5. Utelivs­bransjen i gledes­rus: – En fri­gjørings­dag

 6. Sandnes-syklist historisk: Tok suverent VM-gull