«Vi vil alltid elske deg, Johan»

Barcelona i sorg etter bortgangen til Johan Cruyff.

Johan Cruyff var sin tids beste spiller. Til høyre i Barcelona-drakt på 70-tallet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Vi vil alltid elske deg, Johan. Hvil i fred, skriver Barcelona på Twitter:

Den nederlandske stjernespilleren spilte for den spanske klubben fra 1973 til 1978. Etter at han la opp som spiller tok han over som trener for den katalanske klubben fra 1988 til 1966. — Uten overdrivelse, han var mannen som tok Barca fra tapere til vinnere, sier den katalanske tv-kanalen TV3. SLIK REAGERER FOTBALLVERDENEN PÅ BORTGANGEN:

Les også

Fotballegenden Johan Cruyff er død: - Fotballen har mistet en av historiens aller største

— Da han kom hit var Barca en klubb uten retning eller en definert stil. Det var Cruyff, først som spiller, så som trener, som introduserte «tiki-taka»-stilen som har sikret klubben så mye suksess, fortsetter kanalen.

Nederlenderen skal æres med ett minutts stillhet før privatlandskampen mellom Italia og Spania torsdag, i tillegg venter en hyllest før Barcelona og Real Madrid møtes 2. april.

— Dette er en trist dag for Barcelona, og for fotballen generelt. Påvirkningen hans på klubben vår var enorm. Han har vært svært viktig for all suksessen vår, skriver Barcelona-kaptein Andrés Iniesta.

Også det nederlandske fotballforbundet har lagt ut en siste hilsen til den tidligere landslagsspilleren. Cruyff var blant annet med på å ta laget til finale i fotball-VM i 1974. — Vi har mistet vår beste spiller, vår nummer 14. Vi er knust. Johan tok nederlandsk fotball til nye høyder, og vi vil alltid være takknemlige.

Semb: – En av fotballhistoriens største

Toppfotballsjef Nils Johan Semb mottok nyheten om Johan Cruyffs død noen timer før Norges landskamp mot Estland torsdag. – En trist nyhet, sier han til NTB.

– Cruyff var en av fotballhistoriens største personligheter. Da tenker jeg først og fremst på det han gjorde på banen, selv om han også markerte seg utenfor den. Jeg var 15 år da jeg så ham spille VM-finale i 1974, og han var det store, store forbildet da jeg var gutt og ungdom.

Semb trekker fram de aller største navnene når han skal finne selskap for Cruyff.

– Sammen med Maradona og Messi var han nok den største av de store. Kanskje savner noen Pelé, men det var litt før min tid, sier han.

– Cruyff hadde fantastisk ballbehandling kombinert med rykket sitt, som var veldig spesielt. Han hadde så god kontroll på ballen, så godt overblikk, og han kunne rykke unna med ball. Han var en utrolig kreativ spiller som gjorde overraskende ting og kunne åpne opp forsvar helt på egenhånd.

En veldig sterk personlighet kjennetegnet den største av Nederlands mange fotballstjerner.

– Ved siden at han var en målscorer og en tilrettelegger, var han en lederskikkelse. Han var kaptein med stor K og hadde enorm utstråling, sier Semb.

Trener

– Det tok han også med seg inn i rollen som trener. Han preget Barcelona og har satt spor etter seg i moderne fotballs utvikling. Vi kan trekke linjene til det Pep Guardiola gjør i dag. Mye av det kjenner vi allerede fra Cruyff-tiden. Slik førte han videre mye av det Rinus Michels bygget opp som trener.

Cruyff hadde klare meninger og stor innflytelse også etter at han sluttet som trener.

– Han hadde ekstremt sterke meninger, så sterke at det skapte problemer for en del trenere. Dersom Cruyff mislikte det han så i miljøene som var «hans», det vil si Ajax, Nederlands landslag og Barcelona, så var han en sterk kritiker, sier Semb.

– Han hadde veldig klare oppfatninger om hvordan fotball skal spilles. (©NTB)

Publisert: