Før hver kamp tar Diego Simeone tre telefonsamtaler

— I fire-fem minutter er jeg en normal person, sier Atlético Madrid-treneren. I kveld starter forsvaret av fjorårets ligatittel.

Diego Simeone har for vante å bruke mye tid å krefter på å prøve å heve lydnivået i Atléticos storstue Vicente Calderón.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

FØLG DIREKTE FRA KLOKKEN 22: RAYO VALLECANO-ATLÉTICO MADRID

23. desember 2011: Atlético Madrid er nummer 11 i La Liga. To dager tidligere ble hovedstadslaget slått ut av den spanske cupen etter et tap mot Albacete fra nivå tre.

I dag er det imidlertid ikke den håpløse tilstanden storklubben befant seg i datoen vil bli husket for, men snarere det at Diego Simeone ble ansatt som klubbens nye hovedtrener den dagen.

En rastløs klubb fant en rastløs mann. Atlético var den syvende klubben Simeone tok over på fem år. Simeone var Atléticos 49. treneransettelse siden 1987.

Diego Simeone (til venstre) ble presentert som Atlético-manager 27. desember 2011. Det spørs om klubbpresident Enrique Cerezo (midten) og sportsdirektør Jose Luis Perez Caminero (til høyre) kunne forestille seg akkurat hvor klok beslutningen skulle vise seg å være.

I dag har ingen av de andre La Liga-trenerne sittet lenger enn Simeone. Men argentineren har ikke bare overlevd i kaotiske Atlético — stabiliteten har gitt suksess.- Det er en formidabel treneroppgave, som har blitt gjort på en måte det er vanskelig å sette ord på, sier CMore-ekspert Petter Veland.

Simeones idé

Fredag ledet Simeone Atlético til seier i den spanske supercupen, på bekostning av naboen Real Madrid. Forrige sesong tok Atlético seriegullet ingen trodde var mulig, foran storklubbene Real Madrid og Barcelona. Det til tross for at Barcelona og Real Madrid hadde fem ganger større budsjetter.

— Det er mange mindre klubber som ser på oss og tenker «vi ønsker å gjøre det de gjør». Vi kjemper mot to monstre med enorme tropper, store spillere og managere i toppklassen, sa Simeone på veien til ligagullet forrige sesong.

Petter Veland sparer ikke på kruttet når spurt om hva det er Simeone har tilført Atlético som har gjort suksessen mulig.

Mens konkurrentene Barcelona og Real Madrid har råd til å svi av rekordsummer på verdens største stjerner sommer etter sommer, må Diego Simeone og Atlético Madrid tenke noe annerledes. Diego Costa (til høyre) er en av spillerne som har tatt store steg under Simeones ledelse. Costa ble solgt til Chelsea i sommer.

— Absolutt alt. Hvis man skal forsøke å sette opp seks, syv ulike grunner for hvordan Atlético har klart det, ville alle de seks, syv grunnene vært på grunn av Simeone.- Han har endret spillernes mentalitet, hvordan klubben ser etter nye spillere, hvordan klubben fungerer som en enhet, og hvordan klubben forvaltes, ramser Veland opp.

Veland skryter av Simeones pedagogiske ferdigheter, men trekker frem hans mentale styrke som aller viktigst.

— Han selger et budskap, han selger en idé. Han får alle til å trekke i samme retning.

Filosofen

— Han er veldig tenkende. Han er en filosof innen fotballen, sier Veland.

I Spania har begrepet «cholismo» oppstått. Det henviser til Simeones filosofi, og navnet kommer av Simeones kallenavn «cholo», som er et begrep brukt i Sør-Amerika for å referere til personer som delvis har opphav fra Amerikas urbefolkning.

I mai skrev storavisen El Pais en artikkel om fenomentet «cholismo», og hvordan filosofien kan brukes i det daglige.

— Simeone har i månedsvis utøvet en magnetisme basert på en filosofi, «el cholismo», med det tilsynelatende enkle mantraet «én kamp om gangen». Denne klarsyntheten, som ikke ytres i mange av våre valgte kollektive ledere, gir følelsen av et spirituelt referansepunkt, skrev avisen.

Overtroisk

Når man kjemper mot «monstre» er det ingen ulempe å besitte lidenskapen til Simeone.

Diego Simeone ble sendt på tribunen for å klage på dommerne under supercupfinalen fredag.

I fredagens supercupkamp ble han vist til tribunen for overdreven kjefting på assistentdommeren. Det hindret ham ikke i å forbrenne utallige kalorier fra tribuneplass. Han gestilkulerte til spillerne mens tenåringene som satt rundt ham filmet han med sine smarttelefoner.Mandag fikk manageren åtte kampers utestengelse.

Simeone er også av den overtroiske sorten. Han går aldri ut på gressteppet mens spillerne varmer opp, og han har for vane å gå rett i spillertunnelen når kampen er ferdig.

Før hver eneste kamp ringer han de tre barna sine, som bor i Argentina, fra garderoben. Hver av samtalene varer bare i et par minutter, men for Simeone er de viktige for å koble av.

— I fire-fem minutter er jeg en normal person, har Simeone sagt om samtalene ifølge the Guardian.

Besatt

Bortsett fra de fire-fem minuttene er nemlig Simeone som besatt av fotball.

— Vi kjøpte et fort til ham da han var guttunge, men han endret det til en fotballstadion, har faren Carlos fortalt.

Atlético Madrid ledet lenge i Champions League-finalen i mai, men Real Madrid utlignet i sluttminuttene, og stakk til slutt av med trofeet. Etter kampen sparket Simeone en ball mot Real Madrid-spiller Raphael Varane, noe som resultaterte i krangelen avbildet her.

Simeone er imidlertid ikke bare lidenskap. Petter Veland trekker også frem Atlético-sjefens slue side. CMore-eksperten bruker Simeones uttalelser om Real Madrids Angel di Maria før supercupkampene som et eksempel.Simeone kalte di Maria for Real Madrids beste spiller, vel vitende om at argentineren etter alt å dømme er på vei bort fra klubben.

— Han er en ordsmed. Han er veldig flink til å formulere budskap, og skape overskrifter, uten at det er tabloid eller støtende, sier Veland.

- Atlético spiller som Simeone spilte

I sin spillerkarriere var han ofte lagets hjerte. En taklende og lidenskapelig lederskikkelse på midtbanen i storklubber som Lazio, Inter og nettopp Atlético Madrid.

Gjennom sitt trenervirke i Atlético personifiserer han fortsatt lagets lidenskap.

Diego Simeone utmerket seg i Serie A som spiller. Her feirer han et mål sammen med Marcelo Salas i Lazio.

— Atlético Madrid spiller som Simeone spilte: tøft, fokusert og taktisk perfekt, sa Real Madrid-trener Carlo Ancelotti forrige sesong.

Avskriver nytt mirakel

Ancelotti er ikke den eneste trenerprofilen som har fått øynene opp for Simeone og Atlético. Barcelona-trener Luis Enrique har utropt Atlético som favoritter til seriegullet.

Simeone selv er imidlertid en mann som møter utfordringene med ydmykhet.

Han har allerede langt på vei avskrevet Atléticos muligheter til å gjenta fjorårsesongen

– Vi må prøve å kjempe med Sevilla, Valencia og Athletic Bilbao om en mesterligaplass. Med 95 millioner euro (780 mill. kroner) har vi i sommer hentet ni spillere. Real Madrid har kjøpt to spillere til samme sum. Det er forskjellen, sa Simeone før supercupkampene.

- Taktisk spill

Petter Veland tror kun delvis på Diego Simeone når Atlético-treneren avskriver Atléticos gullsjanser.

— Jeg er ganske sikker på at han mener det han sier, ut ifra klubbens forutsetning og hvor de egentlig bør være. Ser man på spillermateriale, budsjett og andre ting er det ingen tvil om at det er Sevilla, Valencia og Real Sociedad de bør konkurrere med, og så eventuelt måle krefter mot de to store dersom de holder følge fra starten av.

Atlético har vist voksende ambisjoner på overgangsmarkedet denne sommeren, blant annet ved å hente Mario Mandzukic (bildet) fra Bayern München. Mandzukic scoret målet som sikret supercup-trofeet for Atlético.

— Samtidig er uttalelsene en del av et taktisk spill. Han vil fjerne alt mulig press fra spillerne sine. Han er alltid påpasselig med å si at det de holder på med er naturstridig, og at de er på lånt tid, sier Veland. - Tror du at Atlético vil kjempe i toppen denne sesongen?

— Ja, helt åpenbart. Men det er en grunn til at folk er usikre på Atlético. De de gjorde forrige sesong var et mirakel. Det å gjenskape et mirakel er kanskje enda vanskeligere.

Men vil Simeone fortsette å produsere mirakler? Ferden mot et nytt ligagull begynner mandag kveld, med en bortekamp mot Rayo Vallecano.

Kampen sendes på CMore Fotball, og starter klokken 22.

Publisert: