Donald Trump gikk mot strømmen og refset nye regler. Men det kontroversielle utspillet gikk under radaren.

– De ødelegger sporten, sa presidenten.

Donald Trump er kjent for sine kontroversielle utspill.
 • Kurt B. M. Haugli
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det var ikke bare knestående amerikanske fotballspillere Donald Trump gikk til angrep på i sin valgkamptale i Alabama sist fredag.

Det er hans raseri mot fotballspillere som ikke står, men går ned i knestående protest under avsynging av nasjonalsangen som har fått oppmerksomhet.

Les også

Her når protestene nye høyder. Trumps svar: – Den høyeste buingen jeg har hørt

– De ødelegger sporten

Men nå har amerikanske medier også sett på andre deler av hans tale hvor han påstår at amerikansk fotball er i ferd med å bli myk.

Det har lenge vært et fokus i NFL-fotball på hodeskader. Forrige sesong var det 244 hjernerystelser i løpet av sesongen.

I ettertid har det vist seg at en rekke spillere har pådratt seg varige hodeskader i sin periode som fotballspillere. NFL-ledelsen har innført nye regler og klubbene har begynt med nye treningsmetoder – begge deler for å minske faren for hovedskader.

Dette liker ikke den amerikanske presidenten.

– Dersom du treffer for hardt, blir det en 15 yard straff, kast ham ut av kampen. De ødelegger sporten, ikke sant? De ødelegger sporten. Det ødelegger kampen, slo han fast i en del av talen hvor han også sørget for å kalle spillere som protesterte under nasjonalsangen som «sons of bitches» som burde umiddelbart bli kastet ut av laget.

Les også

Det historiske bildet av Martin Luther King går viralt etter Trumps siste krangel

Amerikansk fotball kan fremstå som en svært brutal sport. Det er det fortsatt, men president Donald Trump mener at regler for å unngå hodeskader har ødelagt sporten. Her er det Rob Gronkowski (t.v.) fra New England Patriots som kjemper om ballen med Houston Texans-spilleren Benardrick McKinney i en kamp denne uken.

Fokus på hjerneskader

Det har i en årrekke nå vært større oppmerksomhet rundt faren for hodeskader i amerikansk idrett. Flere undersøkelser har vist at spillere i amerikansk fotball har pådratt seg hodeskader som har vært livsvarig og i noen tilfeller livstruende. Undersøkelser av døde spillere viser at 99 prosent hadde kronisk traumatisk encefalopati (ofte brukt forkortelse er CTE). Ved Boston University har de fått tilgang til å undersøke hjernen til 111 avdøde NFL-spillere. 110 hadde utviklet CTE.

Lidelsen kan kun påvises ved obduksjon etter en pasients død. CTE har vært kjent som en bokselidelse, men det viser seg at mange spillere i amerikansk fotball har pådratt seg denne lidelsen.

Symptomer for dem som lider av CTE kan være hukommelsestap, forvirring, impulsiv eller uberegnelig adferd, aggressivitet og depresjon. Noen utvikler også demens.

Nyhetsanalyse: I går sto han alene mens laget protesterte. I dag er han NFLs mest populære spiller. Det er gode nyheter for Trump.

Livet ble ødelagt

Aaron Hernandez var forsvarsspiller på New England Patriots. Livet på fotballbanen gikk greit. Han var en suksessfull forsvarsspiller for laget.

Men han ble drapsmann i 2013 i den lange pausen som er mellom sesongene i NFL. Han fikk umiddelbart sparken av Patriots. I 2015 ble han dømt til livsvarig fengsel. I april i år tok han sitt liv i fengselet bare 27 år gammel.

Det viste seg ved obduksjonen at Hernandez hadde CTE av 3. grad. Den mest alvorlige er 4. grad.

Aaron Hernandez spilte såkalt tight end for New England Patriots. Han ble dømt for drap og tok sitt eget liv i april i år. Han hadde trolig pådratt seg hjerneskade som fotballspiller. Nå går familien trolig til sak mot NFL.

Torsdag, dagen før Trump gikk til angrep på en «ødelagt» fotball uten brutale taklinger, ble det klart at familien til Hernandez kommer til å saksøke NFL for skadene han pådro seg og som indirekte førte til at hans liv ble ødelagt.

NFL er klar over at den brutaliteten som ligger i sporten natur, kan komme til å skape flere lignende saker. Derfor ble det allerede i 2010 det innført regler hvor flere typer taklinger ble forbudt. Det ble fulgt opp med enda strengere regler i 2013.

Det er disse gamle regelendringene i NFL som opptar den amerikanske presidenten på linje med konflikten med Nord-Korea, syklonens herjinger på Puerto Rico og eget forsvar av hvordan han skal avskaffe Obamacare.

Publisert:
 1. NFL
 2. Amerikansk fotball
 3. Donald Trump

Mest lest akkurat nå

 1. Viking serverte ellevill fest – opp på bronseplass

 2. Ingve Bøe fulgte kampen

 3. Ville jubelscener på overtid - stormet banen i ekstase

 4. Oilers avgjør i tomt bur!

 5. Sandnes sin feiring av gjen­åpningen nærmer seg høyde­punktet

 6. – Sto frem da LSK meldte seg inn i kampen