Innser at kvinnene fikk for dårlig oppfølging

Bare de sterkeste kvinnene i sandvolleyball overlevde. Nå skal de få hjelp.

Victoria Faye Kjølberg er spent foran EM til uken.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Spillerne har prøvd å si fra at penger og støtte har vært skjevfordelt. Nå er det endring på gang.

Etter at storhetsperioden med OL-deltagerne Kathrine Maaseide/Susanne Glesnes, og Nila Håkedal/Ingrid Tørlen var over, havnet kvinnene i bakgården.

Oda Ulveseth slår til, Anne Guro Hjortland i blokk.

Senere jobbet Janne Kongshavn med forskjellige makkere hardt på den internasjonale scenen. I likhet med forgjengerne, så hun at pengene først og fremst gikk til herresiden. Alt var avhengig av det kvinnene kunne få på plass selv av hjelp og økonomiske midler.

Les også

Denne familien fostrer stortalenter i sandvolleyball.

– Vi syntes det var urettferdig at herrene tok det meste. Men det var et dilemma, for jeg er gift med en av dem det ble satset på, ler Janne Kongshavn.

Hun og Øivind Hordvik fikk omtrent ti år i verdensserien, inntil begge nå har lagt opp. De er blitt foreldre.

– Min karrière hadde vært enklere hvis jeg bare kunne tenke sportslig, legger hun til.

Får mye mer tettere oppfølging

Nå har Norges volleyballforbund bestemt seg for å gi kvinnene et bedre tilbud. Klubben Oslo Volley er med på laget.

Sportssjef Jon Grydeland i forbundet hadde ideen, landslagstrener Martin Engvik skal følge opp de beste både hjemme og ute. Det har ikke vært gjort tidligere.

– Det er mange sandvolleyballspillere i Norge, men ikke noe system for å samle dem opp. Enten trener de alene eller på landslaget. Det er ingen mellomting. Innendørs har jo de aller fleste klubber i ryggen, sier Engvik.

Victoria Faye Kjølberg fer klar når lagvenninne Anne Gro Hjortland legger opp ballen.

Tror kvinner vil ha fastere rammer

Han mener at sandvolleyball alltid har vært litt mer bohemsport.

– Jeg tror at kvinner er litt mer komfortable med fastere rammer og et ferdig opplegg, og ikke alltid like tøffe til å gjøre alt selv. Dermed slutter det flere av de gode kvinnene som går «beach», men det begynner å endre seg. Og bare for å ha sagt det: De jobber like hardt som gutta og vel så det.

Landslagstreneren ser at hittil har spesielt kvinnene vært i et vakuum, og at bare de sterkeste har overlevd. Nettopp fordi de har måttet fikse alt selv, drive volleyballskoler, få inn sponsorer og være sin egne små «forbund». Det kreves noe ekstra for å ville det. Nå finnes det gode emner som ønsker å gå hele veien.

Les også

Bjørn Maaseide var en av de store på herresiden

Trener 1000 timer i året

I EM som starter i Latvia onsdag, er Oda Ulveseth/Ingrid Lunde og Anne Guro Hjortland/Victoria Faye Kjølberg på offensiven.

De tre siste årene har kvinneparene trent over 1000 timer i året.

De har tålmodighet og ønske om å bli best i verden. Kjølberg sier det slik:

– Jeg tror ikke vi er mer avhengig enn gutta for å bli fulgt opp, men det har alltid vært et tettere opplegg rundt dem. De har fått mer pengehjelp. Det ene året jeg spilte med Janne, hadde vi best resultater av alle, uansett kjønn. Vi er stolte av det vi har klart å få til med det lille vi har.

Sandvolleyball er idrett som trigger disse. Anne Gro Hjortland t.v. med makker Victoria Faye Lund som opplegger. På den andre siden av nettet er Oda Ulveseth klar.

Sammen i første mesterskap

Nå gleder hun seg til sitt første EM sammen med Anne Guro Hjortland fra Bergen. Det blir deres første mesterskap sammen.

Hjortland legger til:

– Vi har vært i bakleksa sammenlignet med mennene, men det begynner å hjelpe. Forbundet ser at vi også er verdt å satses på, og de bør få ros.

Hun synes det nye opplegget i Oslo Volley blir spennende, og tror at det vil bidra til at kvinnene lettere kommer seg opp og frem.

Publisert: