«Mot Bulgaria var det ingenting som skilte Høgmo fra Drillo»

KOMMENTAR: Kompakt forsvar, nesten ingen sjanser, mål på dødball. Sett det før?

DRILLO 3? Egil Drillo Olsen trente landslaget i to perioder. Per-Mathias Høgmo lyktes godt med sin Drillo-taktikk mot Bulgaria.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

1-0 mot Bulgaria var en seier for landslagssjef Per-Mathias Høgmo. Men det var en seier for Drillo Olsen også.

I sin tiltredelsestale for to år siden, den første pressekonferansen, lovte Høgmo å skape det Drillo ikke hadde fått til.

Men i Bulgaria-kampen var det ingenting som skilte Høgmo fra Drillo.

Metoden var den samme. Svakhetene også.

Les også

Søderlunds stikk til pressen - etter målkritikken

Prøvingen er over

Aftenpostens sportskommentator Ola Bernhus.

Det kan bety at Høgmos prøving og feiling i mer enn 20 kamper, mest feiling, er over. Han har innsett at det største problemet ikke lar seg fjerne, et spillerutvalg som ikke er god nok til å spille den fotballen han elsker.Mot slutten av andre Drillo-periode var mange gått lei – tilskuere, journalistene, mange av spillerne også (og noen av dem unnlot ikke å si det). De var lei av ensidig satsing på forsvarsspill. De ville spille vakker fotball, slik de gjør ute i den store verden.

Les også

Kapteinen fikk tung beskjed - hylles for reaksjonen

De samme manglene

Det som manglet den gangen, var akkurat det som manglet mot Bulgaria. Sjanseskapende pasningsspill, driblinger, langskudd, variasjon, midtbanespillere som ville score, spisser som kunne true mål.

Det var dette vi okket oss over, vi som fulgte Bulgaria-kampen på TV og var vitne til enda en landskamp der målsjanser er mangelvare.

Les også

Premier League-stjerne reddet Italia fra gedigen flause

Full klaff

Begeistringen var stor da kampen var over. Og siden trener skrøt av spillerne og spillerne skrøt av hverandre for perfekt gjennomføring av kampopplegget, kan vi altså gå ut fra at Norge spilte akkurat slik treneren hadde bedt dem om å gjøre.

Da kan vi registrere at Høgmo har våknet av drømmen om å levere stilig og sjanserik fotball. Han har innsett at det er vanskelig å drille inn en spillestil i et landslag, og at en landskamp først og fremst skal vinnes, uansett metode.

Les også

Island sjokkerte stormakten - tok et langt steg mot EM

Detaljene avgjør

Slike kamper som denne, uten briljans og nesten uten målsjanser, avgjøres gjerne i et lyst øyeblikk for angriperen og et tilsvarende mørkt øyeblikk for forsvareren. Et glimt av improvisert samspill mellom Stefan Johansen og Vegard Forren, nydelig utført, matchet et tilsvarende svakt øyeblikk i Bulgarias forsvarsspill, der både offsidespillet og markeringen sviktet.

1-0 – og Norge var plutselig kandidat til direkte EM-billett, intet mindre, for Kroatia hadde sviktet mot Aserbajdsjan tidligere på kvelden.

Det gir Høgmo et dilemma.

Høgmos vriene valg

Norge kan passere Kroatia med seier på Ullevaal søndag. Velger Norge å gå ut offensivt med høyt press og spillere som søker offensive posisjoner, eller velger han Drillo-metoden igjen?

Vi vet hva Drillo ville ha gjort. Han ville ha murt igjen forsvaret slik han pleide og satset på noen overganger og dødballer. Å spille på 1-0, eller 0-0 for den saks skyld, er mindre risikabelt enn å åpne kampen for et mulig 3-2, 3-3 eller i verste fall 2-3. Derfor tror vi at Høgmo gjentar taktikken fra Sofia, selv om kampen går på hjemmebane.

Men sikkert er det ikke, for Høgmo er av natur en romantiker, dristigere og mer fremoverlent enn sin forgjenger. Og han har neppe glemt hva han lovte.

Et norsk landslag som fenger hos tilskuerne, skaper spill og målsjanser, spiller fotball slik de beste gjør.

Men dit er det et stort sprang fra Bulgaria-kampen.

Publisert: