Ekspert etter den oppsiktsvekkende overgangen: - Det samme kommer til å skje i Norge

Tidligere toppdommer Per Ivar Staberg fikk selv tilbud fra USA etter at han la opp.

Per Ivar Staberg la opp som toppdommer for tre år siden. Etter det diskuterte han med MSL om en karriere i USA.
  • Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Torsdag ble det kjent at toppdommeren Mark Clattenburg reiser fra Premier League og blir dommersjef i Saudi-Arabia. Der tar han over jobben fra tidligere Premier League-dommer Howard Webb.

Les også

Toppdommeren bytter ut Premier League med Saudi-Arabia

Den tidligere norske toppdommeren Per Ivar Staberg tror at slike overganger kommer til å bli vanligere i tiden som kommer.

– Det kommer absolutt til å bli mer og mer vanlig. Det handler om mekanisme i en bransje hvor pengekonsentrasjonen blir større og større. Ligaer som Kina, USA og Japan har mye penger og vil prøve å trekke til seg gode folk, også dommere, for å heve status på ligaen, sier Staberg.

Les også

Lanserer kampanje mot dommerhets

Tror på norske dommere i utlandet

Han har troen på at vi snart vil få se en norsk dommer i en av toppligaene i Europa.

– Ja, det tror jeg helt sikkert. Det kan ta noen år, for det handler om å vise seg frem i Champions League og få et godt forhold til spillerne. Det tror jeg blir drivende for eventuelle dommeroverganger i fremtiden, sier Staberg.

De siste årene har flere store fotballstjerner flyttet til den kinesiske ligaen. Spillere som Axel Witsel, Carlos Tévez, Ezequiel Lavezzi, Oscar og Hulk er blant verdens best betalte spillere i sine kinesiske klubber.

– Når du ser på Kina og USA er fotball relativt nytt, og da er dommerutviklingen også relativt nytt. Nivået og kvaliteten på spillerne er vesentlig større enn kvaliteten på dommerstanden, så det er et sportslig behov, og når de trekker til seg en eller flere toppdommere vil det høyne status på ligaen, sier Staberg.

Les også

Her har dommeren dømt et historisk straffespark

Forhandlet med MSL

For to år siden fikk Staberg også spørsmål om han ville oppfylle proffdrømmen. Via en norsk bekjent som jobbet for det amerikanske landslaget i fotball, begynte han forhandlingene om å bli dommer i Major Soccer League.

– Vi diskuterte det ved et par-tre anledninger og vi hadde kommet ganske langt. Jeg ga beskjed om at jeg ville det, dette går jeg får.

Han avslører at økonomien som ble diskutert var mye høyere enn norsk nivå, selv om lønnen var langt fra det man kan tjene som fotballspiller. Men etter å ha fått spørsmål om hvor lang tid det kunne ta før han var kampklar, hørte han ikke mer fra ligaen.

– Jeg skjønte at jeg hadde det travelt med å komme i form igjen med tanke på å rekke seriestarten, men etter det hørte jeg aldri mer fra de. Men det hadde vært kult det, sier han.

Les også

NFF-topp åpner for videodømming i norsk fotball

Staberg sier at han la drømmen om utlandet kjapt bak seg, men kjente litt bitterhet da nyheten om Clattenburg ble kjent i går.

– Drømmen hadde selvsagt vært å dømme i Premier League, men India hadde kanskje passet meg enda bedre. De har jo så korte sesonger, sier Staberg.

Publisert:
  1. Fotball

Mest lest akkurat nå

  1. Unge menn uten førerkort krasjet inn i gjerde på Jåttå

  2. På papiret var alt i orden. Bak hyttefasaden skjulte det seg underbetaling, falske timelister og livsfarlige arbeidsforhold

  3. Magne surfer på en ustabil kobberlinje

  4. Smittevernoverlege: – Kan bli en fin vår og sommer, men ny bølge til høsten

  5. Borgli testet banesykling: - Hjelmen knuste momentant

  6. Staten kan ikke betale for alt