Ruud etter tøff førstekamp: – Jeg må slippe meg fri

PARIS (VG) (Ruud – Tsonga 6–7, 7–6, 6–2, 7–6) Jo-Wilfried Tsonga (37) var i tårer foran hjemmefansen i sitt karrierepunktum. Casper Ruud (23) ble hans overmann. I neste kamp må Ruud senke skuldrene - og passe på at han ikke blir spist levende.

THE LAST DANCE: Jo-Wilfried Tsonga (37) ga seg etter kampen mot Casper Ruud. Ruud er videre til andre runde av French Open etter en seig kamp.
Publisert: Publisert:

Casper Ruud møter finske Emil Ruusuvuori i andre runde torsdag. Målet til Ruud er kvartfinale. For å komme dit må han vinne tre kamper til.

– Jeg har selvfølgelig lyst til å nå kvartfinale i hver Grand Slam jeg spiller, men det er åpenbart ikke en lett oppgave. Jeg har ikke klart det ennå. Jeg føler dette er en god mulighet. Nå fikk jeg en tøff kamp, men kanskje er det bra å ha kjent litt på en såpass tøff opplevelse. Jeg kan senke skuldrene litt i neste match. Slippe meg litt mer fri, sier Ruud til VG.

Han hadde en utfordrende førsterundekamp i fjor også, da slo han Benõit Paire 3–1 etter nøyaktig tre timer. I neste kamp slappet Ruud mer av.

23-åringen fra Snarøya spilte drøyt tre timer i finalen i Genève lørdag. Det ble tre timer og 49 minutter på grusen i Paris mandag.

– Jeg føler ikke at jeg hadde noe særlig tendenser til kramper heller. Men klart, jeg vil være litt støl og stiv i morgen. Men når man kommer i gang med blodsirkulasjonen så skal det gå greit. Vi tennis-spillere må «deale» med det av og til, at det er over tre og fire timer. Men det er en stund siden jeg har vært oppe og luktet på fire timer. Så jeg vil nok være litt støl i morgen, sier Ruud til VG.

NESTE MOTSTANDER: Finske Emil Ruusuvuori som slo franske Ugo Humbert i sin førsterundekamp.

Oppladningen til kampen mot finnen onsdag er hvile, mat, søvn og lett trening.

– Vi har spilt to ganger før. Begge gangene har det gått i min favør. Jeg har en god idé om hva jeg må gjøre mot ham, men han er en farlig spiller. Han har gode våpen, god serve og godt grunnspill. Om jeg ikke spiller på topp, så vil han ta meg og spise meg levende. Han er en kraftfull spiller. Men kanskje er det min fordel at vi spiller på grus, jeg tror grus ikke er det underlaget han foretrekker, så jeg får bruke det til min fordel, sier Ruud til en finsk journalist på pressekonferansen etter kampen.

French Open med Casper Ruud vises på Discovery +, samt Eurosport Norge og MAX.

Etter kampen mandag hyllet han franskmannen som nå legger opp.

– Det var en bra kamp. Jeg vil ikke snakke om kampen, jeg vil snakke om Jo. Det er vanskelig for meg å snakke akkurat nå, sier Ruud til arrangøren, og blir avbrutt av hjemmefansens høylytte applaus.

Nordmannen var tydelig preget etter å ha slått Tsonga i franskmannens siste kamp noen gang. 37-åringen har legendestatus i fransk tennis, og hadde 14 000 hjemmefans med seg hele kampen.

– Jeg vil ikke ødelegge øyeblikket ditt. Det er trist for alle spillerne at du gir deg, Jo, du har vært en inspirasjon for meg og mange andre rundt om hele verden. Tusen takk for alle minnene, sier Ruud videre – til nok en enorm applaus.

Ruud vant den dramatiske og seige kampen, og er videre til andre runde av French Open.

Overraskende tøff

Nordmannen har aldri nådd lenger enn tredje runde i French Open, hans antatt sterkeste Grand Slam-turnering. Den norske grusspesialisten har kommet til tredje runde tre sesonger på rad i Paris, men ønsker å bryte en barriere i år: Nå kvartfinalen.

Heiet frem av et entusiastisk hjemmepublikum, nektet Tsonga å miste egen serve. Dermed gikk første sett til tiebreak, hvor 37-åringen viste seg sterkest. En sjokkstart på kampen for Ruud, som er rangert som nummer åtte i verden. Mens det norske håpet ristet på hodet, ristet stadion av elleville jubelrop.

I det andre settet klarte endelig 23-åringen fra Snarøya å bryte serven. Men han mistet egen serve i det påfølgende gamet, og nok en gang måtte spillerne ut i tiebreak. Tsonga så stadig mer sliten ut, og denne gangen gikk Ruud seirende ut.

En utmattet franskmann bød på nesten tre ganger så mange upressede feil som Ruud gjennom kampen, og nordmannen fikk langt enklere arbeidsvilkår etter hvert. Det tredje settet viste kvalitetsforskjellen på de to spillerne.

– Det er overkjøring, meldte Christer Francke, kommentator hos MAX.

Det fjerde settet ble det siste i kampen, og det siste i Tsongas 18 år lange karriere. Mange fans hadde tatt turen for å se 37-åringen spille på hovedbanen i Roland Garros-anlegget, og det var flere skikkelige brøl som smalt i tribuneneveggene underveis i kampen. Da han utlignet til 5–5 i siste sett, kokte det nesten over på blant publikum, som ble oppildnet av hjemmefavoritten.

SISTE TSONGA: Jo-Wilfried Tsonga spilte karrierens siste kamp mot Casper Ruud. Nå venter pensjonisttilværelsen for franskmannen – som var tydelig preget da han innså at Ruuds matchball nærmet seg.

Tsonga har vært gjennom en rekke alvorlige skader de siste årene, og på slutten av det fjerde settet maktet nesten ikke kroppen hans mer. Franskmannen måtte få behandling av lege for en skulderskade, men valgte å gå inn i kampens tredje tiebreak.

Tsonga har spilt to semifinaler i French Open gjennom karrieren, og er en av få spillere som har slått både Novak Djokovoic, Rafael Nadal og Roger Federer mens de var ranket som nummer en i verden.

Nå er tenniseventyret til franskmannen over.

Publisert: